Vysočinou…

„Jen tak“ vycházka ze Suché do Bítovčic 26. března 2011

Dnešní trasu navrhl Ing. František Smejkal a sešlo se nás asi třicet. Jeli jsme z Jihlavy v 8:50 autobusem, po deváté jsme vystoupili v obci Suchá a vydali se po žluté značce do Sokolíčka.

Trasa: ŽTZ Suchá – Sokolíčko – Brtnice – rozcestí Malín – ZTZ Panská Lhota – Rokštejn – Přímělkov – ČTZ Bítovčice = 20 km

trasa ze Suché přes Brtnici, Rokštejn a Přímělkov do Bítovčic 26.3.2011

Během devíti kilometrů ze Suché do Brtnice jsme si užívali všeho, co kopcovitá krajina této části Vysočiny nabízí, počasí nebylo zářivé, tak jsme se soustřeďovali na radost z chůze a společnosti přátel.

přicházíme k Brtnici

V Brtnici jsme ocenili novou naučnou stezku s podtitulem „Přírodou ke kulturní promenádě“, která byla otevřena na konci roku 2010. Má dvanáct zastavení – první je na hradě Rokštejně a nádherným údolím říčky Brtničky je návštěvník doveden až do centra městečka, kde jsou informační cedule o kultuře a historii. O Brtnici jsem psala už několikrát, naposledy v souvislosti s Josefem Hoffmannem, nejslavnějším rodákem. Další podrobnosti o městečku naleznete v příspěvku z července 2009.

Nyní jen fotku jednoho z brtnických barokních mostů, které na začátku 18. století vyzdobil šesti sochami zdejší rodák David Lipart.

most na náměstí v Brtnici

Mimo jiných světců (sv. Jan Křtitel, sv. Jan Sarkander, sv. Jan Nepomucký, sv. Florián a sv. František z Pauly /v Brtnici byl v roce 1644 dostavěný paulánský klášter – zrušen 1784) je zde socha svatého Rocha, ochránce před morem, jímž byla Brtnice těžce postižena v roce 1715. Právě u této sochy se vždy zastavuje „morový průvod“, pořádaný na začátku září na paměť té zničující události.

povídání o Brtnici

Z historické Brtnice jsme šli znovu do probouzející se jarní přírody, z údolí jsme stoupali na výšinu, odkud je výhled na městečko s impozantními „brtnickými Hradčanami“

celkový pohled na Brtnici

a na Malínském rozcestí jsme opustili žlutou značku a přešli na zelenou. Při cestě přes Panskou Lhotu jsme se dozvěděli od dvou účastnic vycházky, jež se zabývají agendou ohledně cyklostezky Jihlava – Raabs, potěšující zprávu, že ještě letos má být dokončen úsek z Přímělkova na Rokštejn a přes Panskou Lhotu do Dolního Smrčné, tedy odbočka z páteřní trasy, která rozhojní zážitky cykloturistů – to nás uvedlo v úžas a nadšení. S tak dobrou zprávou jsme seběhli do údolí Brtničky, ve kterém se v moři lesů několik staletí skrývá před ruchem světa Rokštejn. O této části trasy se dočtete zde.

Rokštejn

Náš průvodce František nám ve stručnosti přiblížil bohatou historii zdejšího místa a pak jsme šli k blízkému Přímělkovu údolím, které se plným právem stalo přírodní rezervací. Říčka Brtnice, či Brtnička, jak je laskavě nazývána, zde končí svoji třicetikilometrovou pouť a vlévá se do řeky Jihlavy.

říčka Brtnice

v údolí Brtničky

Šťastlivci, kteří zde už dlouhá léta mají postavená svoje zálesácká sídla, si považují možnosti trávit svůj volný čas v tak krásném prostředí, a proto se o svoje okolí starají. O tom, že mají i smysl pro humor, svědčí tento rozcestník, jehož údaje spolehlivě vyloudí úsměv všem, kteří se zastaví pro informace.

nápaditý rozcestník v údolí Brtničky

Na nenápadné tabulce vpravo stojí: Koně, psí spřežení a manželky uvazujte ZDE. K dispozici jsou tři řetězy, jichž v té době nikdo nevyužil – i všechny manželky z naší skupiny došly do Přímělkova. A protože bylo dost času do příjezdu vlaku, vydali jsme se údolím Jihlavy po červené značce do asi tři kilometry vzdálených Bítovčic, odkud jsme po čtvrté hodině odpolední odjeli vlakem k domovu.

Chcete-li vědět, jak krásná je říčka Brtnice, klikněte na článek Studánkové odpoledne, kde je až na konci báseň našeho přítele Karla Holuba – měl by radost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*