Ametysty v Maissau, ale i prohlídka Pulkau a výstup na Eurowarte

Pohodový výlet do Dolního Rakouska
26. dubna 2014

Marušku Hobzovou z KČT Bedřichov nadchly informace o  unikátní lokalitě, která by stála za návštěvu, a tak uspořádala pro své kolegy-turisty a přátele autobusový zájezd. V Dolním Rakousku, na rozhraní regionů Waldviertel a Weinviertel, jen asi 15 kilometrů od našich hranic, je ametystová žíla, prý největší odkrytá a zpřístupněná na světě. Vyskytuje se zde vzácný pásový (pruhovaný) ametyst, kterého je snad jen dvacet nalezišť na světě.
Rakušané dokážou tuto skutečnost podat a prodat způsobem u nás nedosažitelným. Turisté se jen hrnou a opravdu tu získají představu o původu a užití tohoto polodrahokamu, ale hlavně se potěší prohlídkou nádherných výtvorů přírody.

Ametystovém světě, jak je areál nazýván, může návštěvník strávit celý den, protože jsou mu zde nabízeny komplexní služby.

Úvodní výklad jsme vyslechli od rodačky z Třebíče, která už dvacet let žije v Maissau – dozvěděli jsme se, že tyto odrůdy křemene, kameny s tajuplnou pověstí, vznikly v období prvohor, tedy asi před 550 miliony let, a těšily se ve všech dobách velké oblibě.

Název je odvozen od starořeckého výrazu, který znamená neopíti se – ve starověku měly ametysty chránit před následky nadměrného pití vína, v současnosti je spíš zdůrazňována jejich schopnost zesilovat duševní činnost, probouzet bdělost a celkově nabíjet energií.
Inu tak.

Ametysty jsou většinou zbarvené do fialova, některé jsou průhledné až průsvitné, jiné neprůhledné, odedávna se používají ve šperkařství a klenotnictví. Na výstavě bylo zdůrazněno, že ametysty patřívaly do výbavy vládců světa – vzácné krystaly tohoto ceněného minerálu zdobily insignie mocných mužů.

Když jsme sestoupili do štoly, nevycházeli jsme z úžasu – žíla pásového ametystu v délce 40 metrů je opravdu něco mimořádného.

Geologové předpokládají, že naleziště je až tisíc metrů dlouhé, zmapovány jsou zatím čtyři stovky metrů, odkryta část, kterou si prohlížíme s vděčností, že nebyla vytěžena.

Působivě nasvícená štola nenechá nikoho na pochybách, zdali vidíme opravdovou raritu.

Některé ve vitrínách vystavené exponáty jsme nafotili s vědomím, že zdaleka nelze mluvit o kvalitních obrázcích – berme je jako dokument: 🙂

Na mimořádné síle ametystů a jejich kladných účincích na člověka je postavena strategie tvůrců a provozovatelů parku, který vznikl nad štolou a nabízí meditační a léčebně-energetickou zónu. Tady je plánek z infotabule:

Ametystová žíla prochází přímo pod zahradou a blahodárná a energetická síla ametystů tak přímo působí na návštěvníky – ne, že bych to okamžitě pocítila, ale pobýt v těch místech déle, jistě bychom pookřáli na těle i duchu. 🙂

Poté co návštěvníci projdou čakrovou cestou, zajdou si načerpat (zdarma) energii do zahrady síly k rybníčku s bělostným krystalem.

Takto zklidněni, plní optimismu a energie, vcházejí zotavení poutníci do nákupního centra, kde mohou začít utrácet – nutno dodat, že tu byly k mání některé opravdu nádherné kousky.

Já jsem k těmto věcem imunní, ačkoliv jeden žíhaný, něžně fialový náhrdelník jsem měla ještě dlouho před očima…

Všechno trvá, až se ztrhá – dalším bodem programu byla vycházka z Pulkau do Retzu.
Pulkau je úpravné městečko (asi 1 500 obyvatel), které upoutá bělostným barokním sloupem,

pranýřem ze 16. století v historickém centru

a pamětním kamenem z roku 1923 s připomínkou pobytu Franze Schuberta (1797–1829), jehož nevlastní bratr Hermann byl knězem, vyučoval na zdejší škole náboženství a stal se pro své zásluhy významnou osobností regionu.
(M+M Svatošovi – Po stopách předků Franze Schuberta)

Prohlédli jsme si i vzácný gotický deskový oltář,

zákoutí se starým mocnářem a mladistvě vyhlížejícím už dvě stovky let rostoucím tisem

a došli na hřbitovní návrší s kostelem sv. Michala a kostnicí – původ staveb z 12. století je řadí k cenným kulturním památkám.

Počasí se výrazně zlepšilo, a tak byla naděje užít si při vycházce oslnivě žlutých koberců kvetoucí řepky, jarních kytiček a pro nás, Horáky, neobvyklých listnatých lesů. Mladé, jasně zelené odění stromů (většinou doubků) zprůsvitnily sluneční paprsky – podstoupili jsme  osvěžující přírodní koupel ve vzdušných lázních…

Ve zdejším vinařském regionu pěstují mé oblíbené Veltlínské zelené, daří se tu Muškátu, Ryzlinku i Rulandskému – to je pak radost procházet idylickou krajinou…

Hlavním lákadlem na této trase byla rozhledna Europawarte nedaleko Waitzendorfu, vybudovaná v roce 1980 při příležitosti oslav 1 500. výročí narození sv. Benedikta, ochránce Evropy.

Betonová stavba stojí na kopci Schafberg ve výšce 471 metrů a je z ní nevzrušivý rozhled do rovinatého okolí. Na výhledovou plošinu s šest metrů vysokým křížem jsme vystoupili  po 112 schodech v patnácti podlažích, celková výška masivní věže je 26 metrů.

Po trase č. 663, vcelku dobře značené, jsme se dostali do Obermarkersdorfu a svedeni většinou, nepokračovali jsme do Retzu, ale špacírovali lenivě vesnicí a pozorovali okolní dění s výmluvou na pokročilý čas… 🙂
Nějak z nás ta ametystová energie z Maissau rychle vyprchala… 🙂

Do Retzu jsme přijeli autobusem a chvíli počkali na pár nadšenců, kteří prošli celou naplánovanou trasu. 🙂
Ametystový svět byl za námi, všední (ale taky krásný) před námi… 🙂

4 odpovědi na “Ametysty v Maissau, ale i prohlídka Pulkau a výstup na Eurowarte”

  1. Dobrý den,
    máte krásné snímky z Maissau. Jsem sběratel minerálů se specializací na křemeny. Mám prosbu.Můžete mně prosím dát kontakt na paní, co Vám dělala tu úvodní přednášku, a co žije 20 roků v Maissau?
    Předem mnohokrát děkuji a jsem s pozdravem.
    Ing. Miloslav Werner

    1. Zdravím Vás, pane inženýre a děkuji Vám za návštěvu našich stránek. Jsem moc ráda, že Vás inspirovaly k akci, ale bohužel Vám nemohu nijak pomoci, protože kontakt nemám – ta paní byla oslovena návštěvnickým centrem v Maissau – externě s nimi spolupracuje – ale určitě byste se tam na ni doptal. Jistě tam není více podobných. Na internetu získáte přesnou adresu i mail – oficiální název instituce je: Amethyst Welt Maissau.

      Přeji Vám úspěch v hledání a věřím, že se to povede 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*