Značení Dobrá Voda – Březka

Pokračujeme ve značení žluté TZ na Telčsku

okolí Telče

Na této mapce je vidět vyznačená žlutá turistická trasa, na níž jsme měli letos obnovit značení. Při minulé akci jsme značili z Hostětic do Krahulčí, dále kolem Březové hory a do Dobré Vody. Dnešním úkolem bylo pokračovat ve žlutém značení (s odbočkou do Práskoles k památné lípě) až k lokalitě Březka, kde žlutá značka končí a napojuje se na zelenou – ta na jihu sice končí po půldruhém km na Hradisku, ale na sever míří k Javořici a po okruhu v tamních hlubokých lesích se staví u hradu Roštejna a přes Hodice pokračuje na Pouště u Třeště, pak kolem Špičáku a Vysočinou dále…

Poučeni z minula, že žlutá barva je zlobivá, udělali jsme vše podle laskavých rad našich přátel-značkařů a myslím, že výsledek se dostavil: trochu víc jsme se s ní skamarádili a ona přestala dělat naschvály – neronila žluté slzy na spodní bílý pruh značky… Začali jsme tedy u letoviska Dobrá Voda, kde bezesporu nejvýznamnější stavbou je kostelík sv. Jáchyma. Minule jsme vám ho nabídli z jedné strany, dnes z opačné, protože jsme přesvědčeni, že i vám se bude líbit.

sv.Jáchym

V okolí je soustava rybníků, z nichž jeden, nazývaný běžně Romantika (proč asi?) nás zaujal. V pozadí vidíte Javořici a možná tušíte vysílač, který je vidět odevšud, ale na naší fotce…

pohled na Javořici přes rybník Romantika

V pohodě jsme se proznačkovali až do Práskoles (nevím, zda je správně varianta s čárkou či bez, vyskytuje se obojí) a už nás vítaly památné lípy, jedna z nich je prý stará 300 let, ale my jsme měli oči jen pro tu nejstarší – prý asi 800 let, obvod kmene 920 cm. Opravdu při prvním setkání zůstáváme v úžasu stát před jejím majestátem… To bílé u paty lípy není hra světla, to je můj akční značkař.

lípa v Práskolesích

Protože tušíme, že se tam hned nepoběžíte podívat (ale příležitost nezahoďte!), nabídneme ještě tři obrázky ve snaze co nejvíc vám ji ukázat ze všech stran.

u lípy

znovu památná lípa

Lípa je uvnitř dutá, je v ní zvonička a cedule s popisem.

okno v lípě

A pak ať někdo nevěří tomu, že jsme Pána Boha milé děti! Můžeme značit pro ostatní lidi cesty, které je vedou překrásnou přírodou a navíc nás to baví, to není dopřáno každému. 

Z odbočky do Práskoles jsme se vrátili do Kučerova lesa k rozcestníku a užívali jsme si malováníčka až na Březku.

na nasí trase

Mirka práce bavila, ale fenka Indie na všechno raději dohlédla.

pracovní zápal

Dílo zdárně dokončeno, při zpáteční cestě k autu proběhla revize a drobné opravy. Všichni tři jsme toho měli tak akorát, pro dnešek stačilo!

je po práci

Při zpáteční cestě jsme u silniční odbočky do Práskoles uviděli kamenná Boží muka, která, myslím, vhodně dokreslují zdejší poetickou krajinu.

u křizovatky silnic Dobrá Voda-Práskolesy

Celá trasa je vzorně označená – nezkusíte si ji projít?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*