Přední skála, Skalka

Je krásně – kam jinam jít než na Čeřínek?

naučná stezka Čeřínek

9. února bylo tak krásně, že by byla škoda zůstat doma. Řekli jsme si tedy, že je ten správný čas projít naučnou stezku na Čeřínku a trochu se tam porozhlédnout. Odjížděli jsme vlakem v 9.41 hod., vystoupili jsme v Dolní Cerekvi a po modré TZ jsme došli k začátku naučné stezky. Ne nadarmo se oblast nazývá přírodní park.

Ačkoliv je únor, jaro už letos přichází – nevím, jestli je to všem prospěšné – nám to dnes přišlo vhod. V poslední době máme studánkové období, a tak dneska taky jedna – Černá studánka:

Černá studánka

Naučná stezka je dlouhá 6 km, naším cílem byla Přední skála a můžu říct, že jsme si jí dneska užili – jen kamení, les a my dva. To kamení je žula, krásně tvarovaná, místy porostlá mechem.

Přední skála I

Přední skála II

Co nás naprosto okouzlilo, byly skalní mísy. Na informačních cedulích je o nich vědecky pojednáno – že vznikají zvětráváním, že voda postupně zvětšuje prohlubeň atd. – výsledek je dokonalý a člověk si uvědomí moc přírody. Zde je máte:

skalní mísy I

skalní mísy II

Myslím, že jsme se kdysi učili, že příroda je živá a neživá. Jsem přesvědčená, že tenhle kámen je živý.

ľivý kámen

Kochali jsme se, sdělovali jsme se, pak jsme šli po modré TZ do Dolních Hutí a do chatové oblasti. Můžeme se divit, že lidé sem rádi jezdí?

přírodní park Čeřínek

Kousek za velkou chatou jsme odbočili z modré vlevo přímo do kopce a k další přírodní památce – ke Skalce. Žulový hřeben v délce asi 600 metrů se překonával v nabídce romantických seskupení balvanů.

Skalka

Nechtělo se nám domů, tak jsme si řekli, že zkusíme najít Hojkovské rašeliniště, protože je to národní přírodní památka a my jsme tam nikdy nebyli. Měli jsme štěstí, ptotože jsme v lese potkali domorodku z Hojkova a ta nám přesně popsala kudy tudy vede cesta a jak se neutopit. Šťastně jsme dosáhli cíle, vzácné a chráněné kytičky teď samozřejmě nebyly, ale půvab to místo bezpochyby má.

Hojkovské raąeliniątě

Rašeliniště má rozlohu asi 5 ha a má svoji královnu – je to nádherná borovice. Jako správná panovnice je obklopena strážci, bylo tedy nad naše síly pořídit slušný obrázek. Okolní křoví je téměř neprostupné a sluníčko se taky nedalo přesvědčit, aby změnilo směr, tohle je výsledek:

borovice na raąeliniąti

To byl pro dnešek konec poznávání, teď už jenom cesta zpátky. Po silnici od Hojkova jsme došli do Nového Hojkova, po modré TZ pod chatu KČT na Čeřínku a dále 4,5 km dolů po zelené do Kostelce na vlak. Měli jsme to správně vypočítané, asi 5 minut byla rezerva. Odjížděli jsme v 16.50. Ušli jsme asi 24 km, ať nám to příště zase šlape!

Máte-li čas, chuť a zájem, můžete se mrknout do jiných příspěvků, kde jsem psala o Čertově hrádku a o chatách na Čeřínku.

Jedna odpověď na “Přední skála, Skalka”

  1. Máte to vše moc hezky nafocené a ta moje oblíbená borovice na hrázce u které jsem trávila nejeden dětský den tak ta se vám povedla nejvíce.Jsem ráda že si ji taky našel někdo jiný.Děkuji moc Jana.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*