Letos značíme zase žlutou barvou

Myslíte, že jsme zlobili, když nám původně slíbili červenou?

Ne, ten důvod je v organizaci našeho dobře zavedeného značkařského obvodu – rozdělil se na dvě části – jihlavský a telčský. Nejvyšší velení svými prodlouženými pažemi odhlasovalo vznik dvou obvodů a šmytec! Prý je to tak jedině správné! Z mého postoje asi cítíte nesouhlas…Ano, ani my dvě značkařská batolata (když už máme za sebou ty zkušební testy v Heřmanově Městci tak pomalu dospíváme) to nepovažujeme za dobré, a což teprve ti, kteří mají ke značení na Jihlavsku (Telčsko je odevždy součástí) celoživotní, dá se říci citový vztah. No, ale stalo se, a tak je jihlavský obvod menší (Sudety byly zabrány). To neznamená, že není co dělat, jenom nás poslali jinam, než byl původní záměr.

A na tu práci jsme se těšili, ať už je přidělená trasa kdekoli. A ta žlutá barva už letos taky není prevít, vážně.

Tady je na mapce žlutě značená trasa z Jiřína přes Ježenou, Nový Hubenov, Mirošov na Čeřínek. To je část našeho letošního úkolu.

Jiřín-Čeřínek

Hned dopředu říkám, že časový limit, určený pro zadanou trasu, jsme nebyli schopni dodržet, protože nás malování značek i průklest a odvětvení bavilo a vyhráli jsme si s tím. Doufám, že si toho všimnou a ocení procházející turisté a že naše značky nebudou „plakat“. Strávili jsme tu konec dubna i nádherný první májový den a shodli jsme se na tom, že značení je pro nás to pravé ořechové…Počasí nám přálo, a tak jsme mimo jiné blahořečili i Ivanovi (vedoucí ZO), že nám přidělil tak neokoukanou trasu s výhledy, ze kterých by se Holanďané zbláznili – kvetoucí trnky a plané třešně, mladé březové listí , asi dvacet odstínů zeleně, moře žlutých pampelišek, před kterými blednou i slavné van Goghovy slunečnice, táhlé kopce a remízky na nich – prostě paráda pohledět na boží svět.

Mám neodbytné podezření, že je to asi příznak stárnutí, když se člověk s takovým zalíbením dívá na divy jarní přírody, ale nešť…

Tady byl začátek naší práce, směrovník je v Jiříně a je na něm vidět, že úsek je dlouhý 9,5 km:

směrovník v Jiříně

Cestou z Jiřína do Ježené jsme před sebou měli vlevo Špičák a vpravo se čeřil Čeřínek. Za Ježenou se ježila takhle líbezně jen tráva:

za Jezenou

Půjdete-li po žluté značce, dojdete do Mirošova, kde je na návsi barokní kostel a je potěšující, že opravy už začínají.

Mirosov-kostel Sv.rodiny

Upozorňujeme, že hned za kostelem je křížový kámen, druhý je v rohu bývalé, dnes zpustošené, zámecké zahrady (zámek byl bohužel zbourán). Neméně důležité upozornění – svačinu mějte vždycky sebou a práci (i krematorium) najdete v Pelhřimově:

svačinu raději sebou

Za Mirošovem už se začíná zvedat svah Čeřínku a výhledy z úbočí jsou přidaná hodnota:

za Mirosovem

Mirek zapomněl na sociální zákony, na standardy kvality poskytované péče a jiné pracovní věci, které se při malování značek jeví najednou jako naprosto nevýznamné…

problémy zmizely

V těchto místech, pod Tomšovým kopcem, začíná stará alej obrovitých stromů a příroda nás donutila býti zde několik hodin, protože životaschopnost mladých výhonů z náletu různých dřevin je obrovská. A tak jsme řezali pilkou a cvakali nůžkami, času nedbajíce, až jsme se proklestili ke smrčině, kde už zase bylo hej. Značení lesní cesty na Čeřínek byla radost. Závěrečný obrázek:

dnes padla

Závěrečná věta: každý, kdo sleduje dění kolem sebe, má občas důvod k pesimismu – spolehlivý lék proti obývákové zapšklosti je kromě aktivní turistiky i značení cest.

Jedna odpověď na “Letos značíme zase žlutou barvou”

  1. Díky – je to super!Ahoj M+M,
    velmi pozorně jsem si přečetl nejen články z poslední doby, ale vrátil jsem se i k některýn z minulosti. Míšo, musím ti vytknout jednu závažnou věc. Píšeš text moc čtivým jazykem! Strávil jsem totiž půl druhé hodiny na vašich stránkách. Klidně bych mohl číst a prohlížet dál, ale to už bych neudělal vůbec nic jiného. To přece nejde.
    Tak jen tak dál. Moc rád se vracím k akcím, kde mi bylo dobře a těší mne, že jsou i další blázni, kteří se radují, že začali žlutou. A to že se tam vrací, aby „to bylo perfektní“. Jak psala Míla ve svém e-mailu „něco mi to připomíná“. Mimochodem jsme taky začali žlutou a už je kousek hotov (i se samokontrolou).
    Jestli dovolíte, zase bych na stránkách Vysočiny udělal odkaz na vaše stránky. I třeba kvůli těm „sudetám“.
    Tak už dost. Moc píšu a málo pracuji. Mějte se hezky, ať vám barvičky dobře krejou a nestékají a ať vám značkařina jde hezky od ruky. Na brzkou shledanou se těší F.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*