Nesměřské a Balinské údolí – seminář KČT oblasti VYSOČINA

Nevíte, kde jsou?

No přece na řece Oslavě a Balince! Mezi těmito řekami se usadili lidé a vybudovali město, které podle nich nazvali Velké Meziříčí.

O víkendu 18. – 19. 10. 2008 jsme u řeky Oslavy oslavovali slunečně barevný podzim (u Oslavy je v každé roční době na kterémkoliv místě jejího 100 km dlouhého toku vždycky co oslavovat). Ale důvod, proč jsme jeli do Nesměřského údolí, byl prozaický – školení cvičitelů a vedoucích turistiky z oblasti KČT Vysočina. Ano, už je to rok, co jsme byli na minulém školení v Humpolci; vše, co jsem napsala v tom příspěvku o „stolové části“ platí i letos. Nebudu prudit opakováním. Jenom zdůrazním, že práce všech dobrovolníků v turistice – jak v „papírové“ či aktivní ve všech druzích přesunových prostředků – je mravenčí (v pravém smyslu toho slova) a navíc dělaná s láskou (to píšu proto, že nevím, nakolik lnou mravenci ke svému dílu).

V současnosti je na Vysočině ve dvaadvaceti odborech 1721 registrovaných členů KČT, 41 z nich se zúčastnilo školení. Možná to čtenář „nepotrefený“ turistikou nebude brát až tak vážně, ale nás, zástupce odborů, moc potěšilo, že jsme převzali od ústředí pro své soukmenovce z oddílů diplomy za dobré výsledky činnosti. Všechno, co mělo býti probráno u stolu, bylo probráno a já vám chci ukázat pár obrázků ze sobotní a nedělní procházky po okolí.

Naše základna byla v rekreačním zařízení (dříve Eliášova myslivna) asi 8 km od Velkého Meziříčí po proudu Oslavy. Prameniště řeky je v bažinách u Matějovského rybníka poblíž Nového Veselí. Protéká Velkým Meziříčím, Náměští a u Ivančic se vlévá do Jihlavy.

řeka Olava v Nesměřském údolí

kdo říká, ze podzim je smutný?

Severně od Velkého Meziříčí byla v roce 1961 na Oslavě vybudovaná přehrada Mostiště, která zásobuje širé okolí pitnou vodou, ve městě samém přibírá Oslava Balinku. To je říčka (spíš zlobivý potok, který si vždycky zjara zjedná pozornost prudce stoupající hladinou), za jejíž pramen se považuje nejdelší z potoků. který vytéká z lesa pod Havlinou. U Arnolce Balinka sbalí ostatní potoky z celé oblasti, v Meziříčku dále přibere každou drobnou říčku, pak si to měří přes Měřín (a zjistí, že je asi v polovině své přibližně 30 km dlouhé pouti) a v Uhřínově už se z ní stává sebevědomá čiperná říčka, která si často uvědomí svoji sílu a tehdy se Balinka rozbalí po celém údolí a zajde se podívat do domů i jinam (nejvíce v roce 1985). Když je ale Balinka laskavá, její údolí je tak přívětivé, že byl na dolním toku vyhlášen přírodní park.

přírodní park Balinské údolí

Ve Velkém Meziříčí přijme Balinka pozvání k oslavě Oslavy a s ní jásavě poskakuje balvanitým řečištěm, až se dostanou za Náměšť do divokého údolí, přiberou Chvojnici a společně se zklidní v obětavé řece Jihlavě. Všude je turistický ráj – kilometry značených cest pro každou roční dobu.

Oslava opoustí Velké Meziříčí posílená o vody Balinky

v řečisti i na březích jsou balvany

Při prohlídce Velkého Meziříčí jsme byli i u soutoku, ale nic moc. Zato muzeum na zámku nás opravdu mile překvapilo! Je tam několik expozic, všechny zajímavé, ale přímo mě nadchly dvě z nich: horniny z našeho území a škeble, lastury a jiná mořská bydliště. To je i pro vás tip se zárukou úspěchu!

Okolí Velkého Meziříčí je nezaměnitelné, pro tento kout Českomoravské vysočiny jsou charakteristické skalky s jehličnatými stromy a daleké výhledy.

strázci krajiny

krajina u Velkého Meziříčí

stará třeseň na návrsí se ukládá ke spánku

V neděli jsme se z Nesměře vydali opačným směrem a po proudu Oslavy jsme došli k Hamzovu mlýnu. Současní majitelé se jmenují jinak, ale jsou to potomci původního mlynáře, který se zde před třemi sty lety usadil. Dnes už samozřejmě neslouží mlýn svému účelu, ale plány na jeho využití v budoucnosti jsou.

povídání o historii Hamzova mlýna

To jsme se dozvěděli od majitelky, která nás ochotně provedla mlýnicí, ukázala vodní pilu i generátor na výrobu elektřiny. Ale všechny technické vymoženosti a finesy (jakkoli jsou pro život důležité) nemohou soutěžit se třistaletou lípou-panímámou, která dává  místu důstojnost a přívětivost.

lípa u mlýna

Na závěr vycházky jsme si vyzkoušeli rychlou chůzi do kopce, měli jsme totiž sraz na hradě Templštejn na skalním ostrohu nad Oslavou. Neví se o něm nic bližšího, dokonce ani název není jasný, hrad stejného jména je u Ivančic nad řekou Jihlavou, tomuhle se někdy říká i Nesměř či jen Hrad, je asi ze začátku 14. století. Došli jsme tam, zjistili, že z hradních zřícenin nám nikdo nevyjde v ústrety s medovinou, tak jsme se vyfotili na nádvoří a honem zase dolů do civilizace.

na nádvoří hradu Templstejna nad řekou Oslavou

Na závěr jsem si nechala hodně barevnou tečku. Při výukové části jsme probírali i práci s dětmi a mládeží a naši šikovní třebíčští přátelé nám pro inspiraci dovezli ukázat kostýmy, ve kterých letos pořádali veleúspěšnou Pohádkovou Třebíč. Dětí prý tam přišlo skoro 800. A divíte se, když je tam kromě jiných pohádkových bytostí vítal tenhle veselý klaun?

ukázka kostýmu klauna, který bavil děti na Pohádkové Třebíči

2 odpovědi na “Nesměřské a Balinské údolí – seminář KČT oblasti VYSOČINA”

  1. sděleníMíšo a Mirku,děkuji za krásné a fundované povídání o Balinském a Nesměřském údolí včetně krásných fotografií krajiny a řeky.Pohladilo mně to po duši,neboť jsem se v r. 1947 narodil v Hrbově,t.j. vesnička sousedící s obcí Baliny.(Teprve dnes 16.2.2009 jsem se dostal k tomu,abych přečetl Vaše stránky.)Zdraví Vláďa Mejzlík z lázní Třeboň.

  2. Tady se mi potvrzujeúžasné kouzlo řeky na podzim. Já mám zde dva extrémy. Kolem baráku je potůček skoro vyschlý
    /1 litr/sec/a pak na jeho konci /8 km/ Labe.
    Hezký den

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*