Vílanec – Luka nad Jihlavou

6. 3. 2010

Vycházku připravil člen Čeřínku Ing. Smejkal a my jsme tedy měli záruku, že projdeme neznámou cestou ve známém kraji – to je totiž jeho specialita. Ráno bylo docela mrazivé, když jsme vystoupili o půl desáté ve Vílanci z autobusu, drobně sněžilo a foukal silný vítr. Pan Smejkal řekl, že opatrníci mají poslední možnost zpátečního úniku z protější autobusové zastávky, s ostatními že půjde asi 16 kilometrů neznačenými cestami, ale že nás zdárně dovede do hospody či na nádraží v Lukách. Zůstalo všech šestnáct přítomných.

Trasa: Vílanec – Cerekvička – Rosice – nádrž na Příseckém potoce – Příseka – Bílá skála – Luka nad Jihlavou = 16 km

trasa z Vílance přes Příseku do Luk

Terén byl zasněžený, ale umrzlý, takže se jít dalo poměrně dobře, vítr pořádně zesílil v otevřené krajině kolem Rosic, které leží na náhorní planině a okolní kopce jsou všechny přes 600 metrů vysoké. Živel na Vysočině všudypřítomný nám ukazoval, kdo je tu pánem, až nakonec rozfoukal a zahnal i padající sněhové vločky.

u Rosic

Dnešní vycházka byla vlastně společenská, nelámali jsme žádné rekordy, povídali jsme si s přáteli a žasli nad tichem v zapadlých vesnicích.

velikáni v Rosicích

Za Rosicemi jsme nastoupili na cestu, kterou jsme opravdu nikdy nešli a po několika kilometrech jsme v lese uviděli vodní nádrž, o které jsme do té doby neměli ani ponětí.

vodní nádz na Příseckém potoce

Přísecký potok pramení v Sokolíčském lese na rosickém katastru a u Předboře blízko Luk se vlévá po asi osmi kilometrech do řeky Jihlavy. Na horním toku byla v lesích vybudována nádrž a voda sloužila v časech kolektivního zemědělství k hospodářským účelům, v současnosti je to v létě tmavé oko upřené do nebe, jen potěcha zvěře, ptactva a turistů, nyní spící.

Příseka je zemědělská obec, leží při silnici Jihlava – Třebíč a z jejích památek upoutá příchozí na první pohled zámeček z 18. století, který byl vystavěn na místě původní tvrze ze 16. století

zámeček v Přísece

a na opačném konci obce, jejíž vznik se klade na začátek 13. století, kostel.

Přísecký potok svádí veškerou vodu z této krajiny a letos na jaře bude mít asi hodně práce.

Přísecký potok

Nad údolím, kterým potok protéká, je velmi impozantní 113 metrů dlouhá, 23 metrů vysoká Bílá skála, ke které má Mirek láskyplný vztah. Je totiž rodák z blízkých Luk a jako prvňáček absolvoval svůj první školní výlet v životě právě sem… Barvitě nám všem vylíčil svoje tehdejší zážitky a výstup na skálu po mnoha letech byl dárek, který si dal právě dnes ke svátku Miroslavů – navíc poprvé zase fotil Navrátilcem…

Bílá skála

pohled z Bílé skály do údolí Příseckého potoka

Údolí potoka jsme opustili, vystoupili jsme přes Bílou skálu na kopec Babylón a po jeho úbočí jsme scházeli kolem rybníků k městysi Luka nad Jihlavou. Zde se zmíním jen o barokním zámku, který byl postaven v polovině 18. století na místě původního, zbořeného za třicetileté války. Budova, nyní kompletně soukromým vlastníkem opravená a pro veřejnost nepřístupná, stojí v nádherném devatenáctihektarovém anglickém parku z 19. století.

zámek v Lukách nad Jihlavou

Po druhé hodině odpolední už jsme jeli vlakem k Jihlavě, ale předtím nám zbylo hodně času na to, uspořádat v příjemně vyhřáté vlakové čekárně tiskovku, při níž se podávalo občerstvení všeho druhu z vlastních zásob. Při odchodu zde nezůstal žádný zapomenutý batoh, jen spokojená nádražní tříbarevná kočka, která nám pomáhala konzumovat masové součásti našich svačin.

Jedna odpověď na “Vílanec – Luka nad Jihlavou”

  1. Díky za plastický popis, nepřítomný si tak může představit nejen průběh vycházky, ale snad každý krok…..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*