Jarní setkání značkařů

Proč bychom se netěšili…

V úterý 23. března 2010 jsme zažili krásné odpoledne ve společnosti značkařů, vyslechli jsme krátké školení od našeho pečlivého předsedy Ivana Bohatého a převzali cesťáky s příkazem k letošní obnově značených turistických cest. Bez přehánění říkám, že se opravdu těšíme, až každý se svou bedýnkou budeme stát u rozcestníku, odkud začneme. Zmínili jsme se, že nás srdce táhne na Cestu Gustava Mahlera na Humpolecko a Ivan byl tak hodný, že nám přidělil 12,5 z této 25 kilometrů dlouhé zeleně značené trasy. Radost! K tomu přihodil ještě 5 kilometrů zelené TZT na Jihlavsku (z Hodic na hrad Roštejn)… Spokojenost!

Na našem obvodě je dvacet tři značkařů – třináct vedoucích značkařů, sedm zaškolených, dva instruktoři a jeden ústřední instruktor – ti se starají o 422 kilometrů značených pěších tras, z nichž letos obnoví 125 kilometrů a k tomu 23 informačních objektů (rozcestníky, mapy).

My a Balíkovi patříme k těm služebně nejmladším, a tak jsme se jen smutně dívali, jak byli naši zkušenější kolegové dekorováni odznakem Turista-značkař. Podle platné směrnice je přidělován těm, kteří obnovili určený počet kilometrů značených cest, má výkonnostní stupně a je krásnej!!

odznak Turista-značkař

Však taky z něj měli všichni radost – mít tenhle odznak je prestižní záležitostí, takže se musíme snažit.

předseda obvodu bude předávat odznak Turista-značkař

Ivan nám svým charismatickým způsobem kladl na srdce, abychom zadané trasy obnovili, zprůchodnili, vyšperkovali a nabili pozitivní energií do konce června než vypukne plná turistická sezona.

váľné slovo ke svěřencům

Když jsme obdrželi všechny informace a taky materiál, potřebný pro údržbu a obnovu, předseda nás pochválil, popřál pevnou ruku, žádné „plačící“ značky a tím byla sezona zahájena…

Ivan bohatý zadává úkoly pro letoąní sezonu

ani chviličku jsme nezaháleli

Našeho sezení se zúčastnil redaktor Michal Kolařík z MF Dnes, velmi živě se zajímal o naši práci a dokonce má v úmyslu udělat reportáž ze značení některé trasy, což by byla výborná osvěta pro veřejnost.

Milým hostem byl taky Ing. Jan Koday, ikona jihlavských turistů, člověk, jehož osobní kouzlo a rozsáhlé vědomosti z něj činí i ve vysokém věku skvělého společníka. Zavzpomínal na svoje turistické a značkařské začátky, na činnost jihlavských turistů a uvedl, že už v roce 1923 byly vyznačeny první pěší trasy na Jihlavsku (z nádraží v Kostelci pro účastníky slavnostního otevírání nové turistické chaty na Čeřínku)

Ing. Jan Koday

a přidal pár vzpomínek na pana lékárníka Srdínka, prvního předsedu našeho turistického klubu z roku 1920.

Jeden z výsledků hezkého odpoledne je rozhodnutí pořídit si stejná trička se značkařským logem – člověk se těší z dosažitelných maličkostí, protože ty dláždí cestu ke spokojenému životu a není radno a snadno čekat na ohromující radosti…

Od teď se s nadějí díváme na oblohu – jen co bude trochu stálejší počasí, honem namícháme zelenou – Orlovské lesy i Roštejnská obora čekají…

Jedna odpověď na “Jarní setkání značkařů”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*