Cena města Jihlavy pro manžele Poukarovy

24. června 2010

Byl čtvrtek, ale pro nás mimořádně slavnostní den, protože v gotickém sále jihlavské historické radnice předávali nejvyšší představitelé města ocenění třem osobnostem, které významně ovlivnily veřejné dění a zasloužily se o dobrou pověst města. Považujeme za velikou přízeň osudu, že jsme mohli být při tom, když manželé Olga a Josef Poukarovi přebírali nejvyšší ocenění za svoji nezištnou a dlouholetou práci ve prospěch jedné z největších osobností jihlavských, hudebního skladatele a dirigenta Gustava Mahlera.

Inženýr Poukar je ten snílek, který svoji představu o vybudování pomníku obdivovanému skladateli dokázal ve spolupráci se svojí ženou Olgou uskutečnit. Myšlenku oslavit Gustava Mahlera nosil v hlavě dlouho, v roce 2004 založil s několika schopnými lidmi výbor Společenství za zřízení pomníku Gustava Mahlera v Jihlavě a 1. června 2010 byla v nově vybudovaném parku instalována socha světoznámého umělce. A právě těch šest let od založení Společenství do současnosti bylo vyplněno horou práce, ne vždycky radostné, ale vždycky směřující k danému cíli. Manželé Poukarovi, nenápadní vzhledem, ale nepřehlédnutelní svou opravdovostí dokázali nás všechny obdarovat, což městští zastupitelé ocenili nejvyšším vyznamenáním, které může město svým zasloužilým občanům dát.

Socha Gustava Mahlera, jejímž autorem je profesor Koblasa, je viditelná zásluha manželů Poukarových a Společenství. To neviditené, ovšem ne méně důležité, je všeobecné povědomí o osobnosti a díle hudebního velikána, o kterém ještě před deseti lety věděli jen někteří. Josef a Olga Poukarovi rozhýbali stojaté vody nečinnosti a nyní už můžeme sledovat, jak k nám do Jihlavy přinášejí vlny zájmu hudební odborníky a nadšence doslova z celého světa. Vedení města se stavělo k práci manželů Poukarových vstřícně a nakonec projekt, který byl rozhodnutím zastupitelů rozšířen o vybudování parku pro důstojné umístění sochy Gustava Mahlera, převzalo.

Třetím vyznamenaným byl Jan Novák, který dostal Cenu města Jihlavy za celoživotní práci v České numismatické společnosti, kde byl jako předseda jihlavské pobočky iniciátorem mnoha skvělých počinů v tomto oboru, čímž propagoval i město Jihlavu.

jihlavská radnice

Sešli jsme se ve velké gotické síni, v níž sám pobyt je zážitkem.

gotický sál radnice

Rekonstrukce jihlavské radnice byla dokončena v roce 2006 a tehdy se i gotický sál zaskvěl ve své původní kráse. Bylo zrestaurováno a obnoveno i osmatřicet stropních a nástěnných nápisů v němčině, latině a staročeštině, které formou přísloví a citátů nabádaly tehdejší občany k mravnému životu. Radnice má dlouhou a bohatou historii, která začíná v roce 1425 zakoupením jednoho domu na náměstí, ke kterému byl po pár desítkách let připojen další a byla zahájena renesanční přestavba radnice. Objekt byl poškozen několika velkými požáry a po opravách přikoupili městští úředníci v 18. století třetí dům, vše propojili v jeden celek a na konci téhož století dostala radnice klasicistní fasádu.

Za povšimnutí stojí dlažba v gotickém sále – je vyrobena přesně podle původní podlahy, protože pět dlaždic se naštěstí při rekonstrukci našlo.

Ve tři hodiny přišel primátor Jaroslav Vymazal a přivítal vyznamenané.

primátor vítá oceněné

Připravený kulturní program byl hoden velikosti nadcházející chvíle, hudba i tanec v podání nejlepších žáků jihlavské umělecké školy byly dárkem pro vyznamenané i pro nás, hosty.

vystoupení tanečnic 1

vystoupení tanečnic 2

poslech hudby v gotickém sále

Po slavnostních proslovech předali primátor a náměstkyně, akademická malířka Irena Wagnerová, manželům Poukarovým Cenu města Jihlavy.

předávání Ceny města Jihlavy manzelům Poukarovým

Chci se omluvit za naši technickou nedostatečnost při focení, kterou nelze nahradit nadšením, které nám rozhodně nechybělo; na vysvětlenou připomínám, že jsme museli fotit proti oknu, což není dobré.

Pepa Poukar po převzetí Ceny za oba poděkoval a zdůraznil, jak je těší, že přišla ta šťastná doba, kdy dílo velkého skladatele se vrátilo do města jeho dětství a mládí, do prostředí, ze kterého Gustav Mahler vzešel a které formovalo jeho hudební výraz, a že je vstřícně přijímáno, takže do budoucna určitě kladně ovlivní kulturní prostředí jihlavské.

Ing. Poukar hovoří ke shromázděným 1

Ing. Poukar hovoří ke shromázděným 2

představitelé města se třemi vyznamenanými 1

představitelé města se třemi vyznamenanými 2

představitelé města se třemi vyznamenanými 3

Měli jsme z vyznamenání našich přátel velikou radost, a tak jsme fotili a fotili – my oba je oba:

nasi milí Poukarovi 1

nasi milí Poukarovi 2

nasi milí Poukarovi 3

nasi milí Poukarovi 4

A nyní ještě dvě fotky se šarmantní náměstkyní primátora Irenou Wagnerovou, která nejenže podporovala původní projekt Společenství, ale byla nadšenou zastánkyní komplexního vybudování parku Gustava Mahlera podle ideje profesora Koblasy, a tím významně ovlivnila skutečnost, že Jihlava se stává Mahlerovým městem, o němž je stále více slyšet.

Poukarovi se sarmantní náměstkyní primátora Irenou Wagnerovou

dvě zeny, za kterými zůstává kus práce pro Jihlavu

Pak jsme se přesunuli k neformální besedě do vedlejší místnosti, která zaujme příchozí svým trámovým malovaným stropem. Můžete ho obdivovat na fotce, kde si Pepa Poukar soustředěně povídá s Josefem Augustou, stříbrným olympionikem z roku 1976 a později významným hokejovým trenérem.

s Josefem Augustou

s tiskovým mluvčím radnice Radkem Tulisem

A znovu fotky s Irenou Wagnerovou – tentokráte už zase v pracovním rozhovoru o podrobnostech při nadcházejícím slavnostním odhalení sochy Gustava Mahlera v den 150. výročí narození skladatelova, tedy 7. 7. 2010, což je středobod minulého i současného konání.

uz zase pracují 1

uz zase pracují 2

uz zase pracují 3

Závěrem obrázky pamětního listu a medaile, z jejichž udělení Poukarovým máme upřímnou radost my, členové Společenství.

medaile

Cena města Jihlavy

pamětní medaile

Medaile, vlastně stříbrná plaketa s červeným smaltem, je vyrobená podle návrhu akademického sochaře Michala Vitanovského a i kazeta je malým výtvarným dílem – potisk zobrazuje část slavné fresky Přepadení Jihlavy v roce 1402, která je v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Text uvnitř je výňatkem z Elegie na erb přeslavné nám Jihlavy od Kašpara Stolzhagena, luteránského pastora, který působil v Jihlavě od roku 1587: „Jihlavo, dvojí obranu máš: za tebe bije se lev a ježek tvůj věčnou ti ochranu dá.“

stříbrná plaketa s jihlavským znakem

jestě jednou pro radost

upřímně blahopřejeme!

Vždycky je krásné, podaří-li se dobré dílo, tím víc se radujeme, že námi dávno po zásluze oceňovaní Olga a Josef došli uznání veřejného a že čas Gustava Mahlera, jak věřil sám skladatel, konečně přišel…

2 odpovědi na “Cena města Jihlavy pro manžele Poukarovy”

  1. „Náhodou“ se vám ty fotky moc povedly. Děkuji za vzpomínku a možnost se s manžely Poukarovymi poznat. Jsou to opravdu vzácní lidé.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*