Výroční konference oblasti KČT VYSOČINA 2011

19. února 2011

Poslyšte povídání o tom, co dělají někteří turisté, nerázují-li s baťůžkem přes hory-doly-černé lesy…

Abychom prožívali „stolovou“ turistiku v klidu a pohodě, byl stanoven začátek konference na sobotní dopoledne. K práci jsme měli dobré podmínky, protože těch pár hodin jsme pobývali ve velkém zasedacím sále jihlavské radnice, což je prostředí krásné a důstojné, navíc jsme slyšeli samé potěšující zprávy o turistice a našich přátelích.

Předsednictví schůze se tentokrát ujal Jaroslav Šlechta, místopředseda ústředí KČT, pozvání přijala i Libuše Valentová z pražského vedení, a velice jsme si považovali přítomnosti ředitele Vysočina Tourism Tomáše Čiháka, který pěknou částkou sponzoroval náš Kalendář pochodů 2011 a slíbil to zopakovat i pro příští období…

předsednictvo

Delegáti ze zúčastněných sedmnácti odborů z celé Vysočiny měli za úkol vybrat ze svého středu kolegy, kteří by byli ochotní v příštích třech letech věnovat hodně ze svých sil a volného času dobrovolné práci pro ostatní turisty. A věřte, že tato činnost dá pořádně zabrat – jestliže konstatujeme, že životní styl tisíců lidí kladně ovlivňuje turistika, je to podloženo tichou, nenápadnou, někdy dokonce úmornou prací nepříliš velkého počtu lidí, pro něž je odměnou dobrý pocit, že dělají něco užitečného. Možná si řeknete, že přeháním, ale věřte, že i v dnešní době takoví idealisté existují – znám jich stovky… Tady jsou někteří z nich:

turisté v zasedacím sále jihlavské radnice

Jsou mezi nimi ti, kteří už dlouhá léta pořádají turistické akce, které si vydobyly mezi veřejností velkou prestiž a jichž se zúčastňují stovky lidí. Těm vytrvalcům byly předány diplomy – např. tady vpravo na následujícím obrázku vidíte Mílu Bradovou, která byla už třicetkrát hlavní pořadatelkou Tesláckého šotka a odbor KČT, jehož je předsedkyní, pořádá více než dvacet let velmi populární akci Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech.

předání diplomů pořadatelům akcí

Kdo někdy zkusil uspořádat něco podobného, dobře ví, zač je toho loket. A oceněných v této kategorii bylo v oblasti Vysočina několik.

Hodnotila se i soutěž o nejvýkonnějšího turistu – je až neuvěřitelné, co někteří vydrží!

ocenění mládeže

Za dlouholetou práci jsme poděkovali místopředsedkyni výboru oblasti KČT Ivě Svobodové, protože z časových důvodů už se nemůže dále věnovat práci pro turisty – její erudice teď bude využívat zastupitelstvo obce, kde Iva žije, a my se s ní nadále budeme setkávat při aktivní, nikoliv už „papírové“ turistice.

Příští akce podobného „stolového“ typu bude v dubnu v Pardubicích, a tak jsme na ten zemský sněm vyslali zvednutím ruky čtyři naše zástupce.

Potěšili jsme se s přáteli, vzájemně povzbudili a rozešli se s dobrým pocitem, že vše, co jsme mohli udělat, jsme udělali.

Závěrečné, teď už čistě subjektivní hodnocení ulynulých hodin, měsíců a let proběhlo v úzkém kroužku přátel v pizzerii.

závěrečné hodnocení v pizzerii

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*