Koniklece na Kobylinci

Kolem trnavských rybníků je konikleci, neděle 7. dubna 2013

Byl to od trnavských turistů dobrý nápad sezvat vždy jedno jarní nedělní odpoledne turisty z regionu, aby se sešli u nich v obci a společně se vydali na vycházku po okolí různými cestami tak, aby cílem byl pahorek Kobylinec s kvetoucími konikleci.

Porovnáme-li loňskou vycházku z 5. 4. 2012 s letošní, uvidíme, že nikdy není nic stejné. Loni už koniklece odkvétaly, letos se jich probudilo k životu sotva pár (M+M Svatošovi – Koniklece na Kobylinci 2012).
Když účastníci v závěru výletu došli na nenápadný vršek u Trnavy, většina jich padla před kvetoucími fialovými zázraky na kolena. 🙂

Prošli jsme krajinu nezaměnitelnou s jinými – borovicové lesíky na syenitových kamenech tvoří přírodní dominanty, skupiny keřů, kázky a volně ležící balvany jsou charakteristické pro tuto oblast. Pahorky a terénní vlny byly místy dosud pokryté sněhem natolik, že by se dalo běžkovat…
Když pak člověk uviděl tu něžnou ochmýřenou krásu, rád se k ní sklonil, přiklekl a stejně jako poprvé, znovu žasl…

Nelze se nám divit, že jsme museli s pořadateli náležitě probrat zásadní událost o příchodu jara – tisková konference na toto téma se uskutečnila v hostinci U Toma v Trnavě, kde živě a zasvěceně debatovala stovka turistů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*