Brtnice – Sokolíčko – Suchá – Třešť

Předjarní vycházka v kraji pod Špičákem
4. března 2017

Jitka Korbelová navrhla vycházku po trase Brtnice – Třešť, značenou až k rozcestí pod Špičákem (734 m) žlutou barvou. Den byl chladný a větrný, ale slunečný, takže 14 účastníků, kteří odjeli v 7:45 autobusem z Jihlavy do Brtnice nelitovalo svého rozhodnutí vydat se trasou nenápadného půvabu, kterou kvůli dobrým výhledům ocení především čekatelé na vzkříšení jara. Ropotání mízy se mi sice nepodařilo zaslechnout, ale kilometry z dnešního přídělu byly radostné a povzbudily duši i tělo.

Trasa vycházky: Brtnice ŽTZ – Vlčí jáma – Sokolíčko – Suchá – U Políčka – V Klučí – Pod Špičákem – Velké Javoří ZTZ – hájenka Třešť MTZ – Třešť – Třešť ČD = 21 km

trasa z Brtnice do Sokolíčka, Suché a Třeště 4.3.2017

Vystoupili jsme z autobusu na hezkém brtnickém náměstí, očima pohladili mapu a směrovník, kterým jsme v roce 2013 věnovali velkou péči, uctivě pohlédli na rodný dům architekta Josefa Hoffmanna a pokochali se snovým obrázkem barokního mostu zdobeného sochami zdejšího rodáka Davida Liparta.

barokní most v Brtnici; www.svatosi.cz

Jitka nastínila plán cesty, zmínila se o zajímavostech v okolí a poté jsme se vydali po žlutě značené trase směr Suchá.

směrovník na brtnickém náměstí - po ŽTZ směrem Suchá

Při výstupu na Brtnický vrch jsme v otevřené krajině čelili dosti silnému větru, ale krásné výhledy vše vynahradily. Nezaskočil nás členitý terén ani rozježděné lesní cesty – kvůli těžbě dřeva přinesly trochu nepohodlí při chůzi, ale bláto se většinou dalo nějak obejít.
Sokolíčko je ves o 18 domech, evidováni jsou v této místní části Stonařova 4 obyvatelé.

rybník u Sokolíčka

Ze Sokolíčka do Suché jsme museli zase přes kopec – už z jeho temene jsme viděli velkou úpravnou náves se světlými stěnami kapličky,

kaple na návsi v Suché; www.svatosi.cz

značka nás vedla kolem rybníka a pak stále vzhůru – to už jsme stoupali lesem po svazích špičáckého masivu ke Klučí a k národní přírodní rezervaci Velký Špičák – vzpomínali jsme na značení trasy Suchá – Špičák v roce 2008 – zprůchodnění cesty a obnova značení na šesti a půl kilometrech dá člověku pořádně zabrat!
I bez značkařského nádobíčka se cesta ke křižovatce pod vrcholem Špičáku nechá šlapat: my jsme dneska ale nezamířili až na nejvyšší kótu – včera, v pátek 3. března, jsme totiž právě tam obdivovali sněženky, za kterými každoročně putujeme s přáteli z KČT Tesla Jihlava.
Proto jsme šetřili síly a odbočili po zelené značce na Velké Javoří, pak k třešťské hájovně. Modře značená cesta kolem kaskádových rybníčků do Třeště je v každé roční době odměnová – což teprve vstupuje-li jaro do krajiny…

Letmé nahlédnutí do třešťského zámeckého parku vyvolalo vzpomínku na krásnou akci v roce 2015 – otevření naučné stezky Podivuhodná setkání Eleonory Sternbachové.
O půl třetí jsme odjížděli z Třeště vlakem domů – vše bylo, jak má být…

Související články:
Značení u Třeště,
Šibeniční vrch u Třeště.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*