Šumava – chata KČT v Prášilech 2019

Tradiční výlet na běžkách pořádal KČT Tesla Jihlava
24. –27. ledna 2019

Akce, kterou nazývají pořadatelé Šumava na běžkách, doznala letos změn – hned úvodem je třeba říct, že s radostí je všichni účastníci přijali. Hlavním zajišťovatelem všech organizačních záležitostí se stal Václav Plánka, člen výboru KČT Tesla Jihlava, v chatě Prášily došlo též ke změně provozovatele a následně k rozšíření nabídky služeb. Účastníci zájezdu si letos poprvé mohli na chatě objednat polopenzi – téměř všichni toho využili a poskytnutou stravu si velice pochvalovali.
Z naší rodiny byl Mirek vyslán jako jediný zástupce, na mně teď zůstává udělat kratičkou zprávu o programu, ale hlavně zařadit fotografie milých přátel – během let zjišťujeme, s jakým potěšením se na obrázky občas zahledíme.

Předběžná nabídka programu zůstává léta nezměněna – ve čtvrtek 24. ledna 2019 vystoupili turisté na Pláních z autobusu, vklouzli do běžek a vydali se na plánovanou trasu: Churáňov – Zlatá Studna – Zhůří – Horská Kvilda – Filipova Huť – Modrava, kde je očekával autobus a navečer odvezl k ubytování do Prášil. Následují obrázky z trasy:

Pláně pod Churáňovem – turisté se vydávají na běžkařskou trasu; foto Z. Navrkalová
na Churáňově, foto Mirek
Zlatá Studna – zastávka a občerstvení, jako vždycky
Mirka a Václava vyfotila na trase Iva Svobodová

pátek 25. ledna 2019 se běžkaři vydali z Prášil na Poledník – běžkařský výlet zakončili v Modravě, kam pro ně přijel autobus. Sněhové podmínky byly skvělé, hřebenové cesty místy naváté až příliš, taky počasí nespolupracovalo bezchybně, ale celkově si dlouhou horskou túru všichni užili a pochvalovali. Kdo má zájem, jistě si v minulých článcích najde mapy zmíněných tras a jejich podrobný popis – zde už jen dokumentární fotografie.

Míla a Pavel Bradovi při výstupu na Poledník
výstup na Poledník dá vždycky běžkařům zabrat
usilovný Mirek „v ráji šumavském“ ; foto M. Bradová
podmínky pro běžkaře byly ideální; foto M. Bradová
manžele Bradovy a Mirka vyfotila na trase směrem k Poledníku Zdenka Navrkalová
na Poledníku nečekala lyžaře žádná odměna v podobě výhledů
občerstvení v unikátním samoobslužném bistru na Poledníku; foto Z. Navrkalová
na šumavských hřebenech panovalo chvílemi ponuré šero; foto Z. Navrkalová
v nižších polohách, cestou na Modravu, se počasí značně zlepšilo; foto Z. Navrkalová
šumavské potoky jsou krásné v každé roční době; foto Z. Navrkalová
odpoledne svítilo cestou do Modravy slunce, nálada běžkařů výborná – pátek 25. ledna 2019 se vydařil! ; foto Mirek

V sobotu 26. ledna 2019 vytrvale a důkladně sněžilo, takže plánovaný autobusový výjezd ke Špičáckému sedlu se nekonal. Turisté vyrazili kolem Prášilského potoka, ale jen ti nejotrlejší podnikli celodenní běžkařský výlet – většina, Mirek mezi nimi, se po pár hodinách vrátila do chaty a sledovala tenis v televizi – tak jim vlastně počasí dalo dobrý důvod k zahálení. 🙂

V neděli 27. ledna 2019 ráno opouštěli s batožinou chatu v Prášilech a kvůli vysokému stavu neupraveného sněhu vyjížděli na trasu k pramenům Vltavy z Kvildy a stejnou cestou se vraceli – zdejší lyžařské stopy byly provozuschopné. Obligátní focení na Černé hoře se tedy letos nekonalo. 🙁  Třeba to vyjde v létě?  🙂

neděle 27. 1. 2019 před chatou KČT Prášily – pobyt končí; foto Mirek
turisté odjedou autobusem do Kvildy, odkud se vydají na běžkách k pramenům Vltavy; foto Mirek
u pramenů Vltavy; foto Mirek
od pramenů Vltavy se turisté vrátí na parkoviště ve Kvildě, odtud jedou domů; foto Iva Svobodová

V dohodnutou dobu byli všichni turisté na parkovišti, ale odjezd se nekonal – autobus zapadl a musel ho vyprostit traktor – chvíli trvalo, nežli přijel, další čas byl třeba k úspěšnému zákroku.

Míla zachytila situaci na parkovišti – řidič uvízlého autobusu spoléhá na pomoc traktoru

Konec dobrý, všechno dobré. 🙂

Ve článku Šumava – chata KČT v Prášilech 2018 jsou odkazy na všechny další články se šumavsko-běžkařskou tematikou, jsou v nich zařazené i mapy tras.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*