Dolní Cerekev – Čeřínek – Dvorce

Letní vycházka v lesích kolem vrchu Čeřínek
25. července 2020

Po nočním dešti bylo zrána chladněji, ale postupně se vybarvil krásný letní den. V lesích kolem modře značené turistické trasy z Dolní Cerekve, kam jsme dojely s Ivou vlakem, bylo jako v nebi – žádný kůrovec, žádné holiny, jen chladivé velikány klidně vydechující ozon kolem klikatých břehů Huťského potoka.
Zaznamenala jsem trasu vycházky:

Z nádraží Dolní Cerekev po MTZ k rybníku Klechtavec, lesem do Dolních Hutí, pak po ČTZ na Čeřínek a odtud na nádraží u obce Dvorce = 17 km (včetně chůze z domu na nádraží v Jihlavě).

Na rybník Klechtavec jsme se dívaly ze svahu na kraji lesa, pokusila jsem se zachytit ten polední klid, který nám příroda nabídla:

Rybník Klechtavec pod svahy Čeřínecké vrchoviny.
Léto u rybníka Klechtavce u obce Rohozná na Českomoravské vrchovině.

Zato na červeně značené trase, kterou jsme se vydaly k chatě na Čeřínku, jsme se dočkaly zcela jiného obrázku – svah, kterým už od roku 1916 vede Strnadova turistická stezka, je k nepoznání, stromy jsou vykáceny tak, že je odtud vidět vysílač na Mešnici!
Došly jsme do chaty na Čeřínku, kde bylo poměrně živo, ale myslím, že hvězdné časy má chata za sebou – věřím však, že „její doba ještě přijde“. Zařazuji obrázky z více jak stoletého turistického dění na plošině pod vrcholem Čeřínku (761 m n.m.), zdaleka viditelného a vystupujícího z kdysi zcela zalesněného ostrova, kde byl kvůli zachování hodnotné, neporušené krajiny v roce 1985 vyhlášen Přírodní park.

Lyžařská chata na Čeřínku byla postavena v roce 1913.
Základní kámen druhé chaty na Čeřínku byl turisty položen 17. 6. 1923.
Stavba turistické chaty na Čeřínku – srpen 1923.
Druhá chata byla uvedena do provozu 2. září 1923.
Při Turistickém klubu Čeřínek, založeném 12. 12. 1920, vznikl v listopadu 1923 lyžařský odbor s 30ti činnými členy, ke kterým průběžně přibývali další milovníci lyžování. První veřejné lyžařské závody na Čeřínku se konaly počátkem února 1924 – zúčastnilo se 37 závodníků, nejúspěšnější byli běžci z Nového Města na Moravě.
Turistické chaty na Čeřínku – pravděpodobně léto 1924.
Pohlednice s vyobrazením třetí chaty na Čeřínku: Byla uvedena do provozu 9. 9. 1934, protože chata z roku 1923 vyhořela v lednu 1934. Na obrázku je i smrk, který musel být kvůli špatnému stavu 18. 5. 2019 pokácen, bylo mu prý 110 let.

Chata sloužila do poloviny 80. let minulého století, na jejím místě byla v roce 1989 uvedena do provozu v pořadí už čtvrtá chata.

Chaty v majetku odboru KČT Čeřínek Jihlava v roce 100. výročí trvání turistického klubu.

Po červeně značené trase jsme čeříneckými lesy pokračovaly přes obec Cejle do Dvorců – Iva, jako zkušená houbařka, našla na jednom místě celé „hnízdo“, pečlivě je vysbírala a věnovala mně, které houby před očima zákeřně uhýbají. Takže jsem pak několik dní měla z vycházky i skvělý kulinářský zážitek. 🙂  
Vlak ze zastávky Dvorce odjížděl v 17.10, takže jsme měly dost času vychutnat si romantickou cestu kolem řeky Jihlavy, kde se kdysi usadila i chatová osada – Iva tu strávila část dětství a mládí, některé tehdejší zážitky mi během cesty vyprávěla.

I kulturní zážitek jsme si dopřály: V kině Dukla se v neděli 26. 7. promítal nový film Havel, jeho děj se soustředil na období 1968–1989, tedy jednalo se o příběh z jeho disidentských dob. V roli Václava Havla (5. 10. 1936 – 18. 12. 2011) se nám moc líbil herec Viktor Dvořák a dokonalá byla i Anna Geislerová jako Olga.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*