Zahájení cykloturistické sezony 2015 na Jihlavsku

Neděle 19. dubna 2015

Když něco dobře funguje, není důvod dělat změny – řekli si organizátoři z KČT Tesla Jihlava, na kterých letos ležela starost o zajištění programu a tras 7. ročníku slavnostního zahájení cykloturistické sezony na Jihlavsku – neměnili tedy místo ani dobu startu, ani průběh léty osvědčené základní trasy. Máme k dispozici nedávno vybudovanou cyklostezku podél řeky Jihlavy – tak proč se zříkat takové atraktivní cesty?

Sešli jsme se v neděli o deváté na Masarykově náměstí v Jihlavě, pro mnohé z nás to opravdu bylo zahájení cyklosezony – na první letošní vyjížďku jsem se těšila a počasí vypadalo velmi příznivě.

část pořadatelů z KČT Tesla Jihlava; www.svatosi.cz

cyklisté se scházejí na prostorném jihlavském náměstí; foto J. Varhaník

radostné vítání s přáteli; foto P. Varhaníková

Hlavní pořadatelka Iva Svobodová přivítala shromážděné a upozornila je na neprůjezdnost některých jihlavských ulic kvůli rekonstrukcím – každý účastník však dostal přesný popis, jak se dostat na cyklostezku a kromě toho nad námi bděli motorizovaní jihlavští strážníci – zajistili pohodu na křižovatkách – po startu byla sedmdesátičlenná skupina na vozovkách pořádně vidět, později se peloton samozřejmě roztrhal.

na jihlavské náměstí přijelo 70 cyklistů

ze středu města odjížděli cyklisté pod ochranou městské policie; www.svatosi.cz

Trasa byla naplánovaná po cyklostezce č. 26 (Jihlava-Třebíč-Raabs) v úseku Jihlava – Luka nad Jihlavou, kde skončila 12 kilometrů dlouhá základní část, další, volitelný úsek cesty byl na rozhodnutí účastníků – pořadatelé předložili dva návrhy tras rozdílného charakteru, a další četné možnosti cyklovyjížděk na Jihlavsku místní turisté dobře znají.

počasí přálo cyklistice; www.svatosi.cz

Ano, počasí přálo cyklistice, ale nejméně jeden člověk, ten, který poblíž Brádla vlastní les na stráni nad cestou po břehu řeky, nepřál ani cyklistice, ani cyklistům, myslím, že se zlobil i na slunko jasné… Vzal si do hlavy kácet les právě dnes, protože neuznává, že cesta patří obecnímu úřadu, je prý jeho…Tak.

cyklostezka v kritickém úseku - právě dnes, v neděli, probíhala těžba dřeva; www.svatosi.cz

Ty vlastnické vztahy jsou prý spletité a řeší je soud, ale v krátkosti se dá říct, že cyklisté tu cestu ani les neničí, zato umanutý záškodník ji rozryl těžkou těžební technikou, navezl na ni balvany, aby znemožnil průjezd, v den akce tu byla auta a jánevimcoještě…
Cykloturisté ovšem tu hradbu zdolali, náladu jim to nezkazilo, ale svůj úsudek o člověku plném zášti a zloby si udělali.

stezka byla zatarasena i valníkem, který se ale dal obejet; www.svatosi.cz

(Jeli jsme tudy po několika dnech a s potěšením jsme zjistili, že už se nemusí kolo přenášet přes kameny, ale je možné po straně projít – dva krajní balvany někdo z cesty odvalil; navíc na stromě visela nelichotivá informace o duševní úrovni samozvaného protektora – pro jistotu v 16 jazycích.)

po několika dnech byly balvany odvaleny a kolem se dalo projet - na stromě nápis v 16 jazycích

Nechme zlobu těm, kteří ji potřebují k šťavnatému životu…

V Lukách na „městečku“ čekali před hostincem Lída a Láďa Březinovi, aby nás přivítali v cíli, předali účastnický list a taky malou pozornost od Města Jihlavy, které turistickou akci podpořilo.

Lída a Láďa Březinovi v Lukách nad Jihlavou; www.svatosi.cz

Cíl, blízko něhož je přívětivá hospůdka, je cíl radostný. 🙂 Tady se účastníci vyjížďky beze spěchu rozmysleli, kam nasměrují kola dále.

na městečku v Lukách se cyklisté rozhodli o dalším programu; www.svatosi.cz

pořadatelé se usmívají - vše proběhlo k plné spokojenosti; www.svatosi.cz

My jsme měli celkem jasno – cyklostezka vede podél řeky a jaro se na jejích březích předvádí ze všech sil – dojeli jsme do Přímělkova a vrátili se stejnou cestou zpět do Jihlavy.

Pro první jízdu bohatě stačí 43 kilometrů – jak ráda říkávám – taková akce není jen sportovně-rekreační, je to i záležitost společenská!

kéž by byla celá sezona tak vydařená jako její zahájení!

Ve článku popisujícím průběh Zahájení cykloturistické sezony 2014 na Jihlavsku jsou pro případné zájemce odkazy na všechny předešlé ročníky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*