Čeřínek

 S KČT Sokol Bedřichov jsme prošli křížem krážem lesy na Čeřínku

Vrátila jsem se z krásné, asi 17 km procházky, jsem celá natěšená a chtěla bych se s vámi podělit o svoje dojmy.

Ráno v 7,32 hodin jsme jeli vlakem do Dolní Cerekve. Tady vám ukážu na obrázku odvážlivce, kteří dokázali vstát z postele do kalného studeného deštivého rána a věřit, že se vyčasí. A co byste řekli? No ano, po nástupu na modrou TZ v Dolní Cerekvi přestalo nejdřív pršet, pak se uklidnil vítr a abych to zkrátila – nakonec svítilo slunce.

členové KČT Sokol Bedřichov

Všimněte si, že je tam pouze jeden muž, který dokázal věřit, že to vyjde. Dneska jsme měli v plánu projít lesy na Čeřínku a zastavit se u každé ze 14 naučných tabulí, kde je napsáno o vodě, horninách, rostlinstvu, zvířectvu, podnebí atd., což jsme důkladně prováděli. Kdo zná tamější lesy, ví, jak jsou krásné, teď ke všemu ještě plné hub. Nejdříve jsme zašli k Formanské studánce a na Přední skálu (712 m n.m.) – omlouvám se, ta fotka moc nevyšla:

Přední skála

Vidíte, že náš dnešní pochod by se dal nazvat „spadaným listím“. Asi všichni rádi brouzdáme vrstvou šustícího lupení, krásně voní a téměř hřeje…Osada Dolní Hutě nás přivítala zářivým rybníkem a naparáděnými chatami:

Dolní Hutě

Vzduch byl svěží, houby samy skákaly do tašek a už jsme byli u Čertova hrádku (714 m n.m.). Je to skála, chráněný přírodní útvar, geologové a všelijací odborníci jsou z ní u vytržení, mně se jenom normálně líbila:

Čertův hrádek 1.

Čertův hrádek 2.

Čertův hrádek 3.

Pak jsme nejdřív po červené TZ, potom po modré přes Nový Hojkov, došli k turistické chatě (o té jsem už psala ve článku Rodinné stříbro turistů a její obrázek je tam taky), kde jsme se občerstvili a po zelené jsme došli do Kostelce na vlak. Po východu z lesa se nám naskytl tenhle obrázek:

okolí Kostelce

Otočíme-li se, máme za sebou masiv Čeřínku (761 m n.m.)

Čeřínek

a před sebou Špičák (733 m n.m.) a zalesněné kopce nad Třeští.

©pičák

Nemám moc času, a tak si můžete, máte-li zájem, informace o oblasti Čeřínku vyhledat na netu. Možná vás osloví i naše obrázky (ale pochybuju) a pobídnou k návštěvě a rozšíření vědomostí o téhle lokalitě. Děkuji všem, kteří dočetli do konce.

4 odpovědi na “Čeřínek”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*