Sokolský oheň na Čeřínku

Vypadá to, že jsme poručili větru…

Už několik dní řádí na Vysočině vichřice, sněhové jazyky znemožňují dopravu, stromy se lámou, silničáři jsou zoufalí… a při tom všem se sokolové rozhodnou, že budou na Čeřínku (tradičně) zapalovat oheň k uvítání nového roku. My turisté z KČT Čeřínek při tom samozřejmě nemůžeme chybět. Ale je třeba, aby to počasí se umoudřilo – a zní to neuvěřitelně, v sobotu 5. 1. vítr téměř ustal. Alespoň tam, kde jsme se pohybovali my. Pravda, ráno neslibovalo bůhvíco, ale krátce po desáté, když jsme vystoupili z vlaku v Dolní Cerekvi, už bylo docela klidno a počasí se stále zlepšovalo. Před námi vlevo v dálce v mlze je Čeřínek.

za Dolní Cerekví

Do cíle je asi 5 km, nespěchali jsme, bylo se nač dívat, šli jsme stále do kopce, sněhu přibývalo a v lesích – nádhera. Vložím obrázky stromů, nemůžu se jich nabažit : 

 stromy v zimě I.

stromy v zimě II.

stromy v zimě III.

O přírodě na Čeřínku už jsem psala několikrát, je zde hodně možností k procházkám, značení je velmi dobré a přehledné, naučná stezka vede kolem nejzajímavějších partií. Pro ty, kteří by chtěli začít s turistikou, je zde ideální terén. Tady je důkaz, že si každý může vybrat:

rozcestník na Čeřínku

Rozcestník je před velkou chatou, tady je její zimní obrázek:

velká chata

A ještě malá chata:

malá chata

Více o obou chatách se můžete dočíst zde a zde. Vrchol Čeřínku (761 m) je asi 500 m od chat a tam byl náš dnešní cíl. Starosta sokolské župy plk. Švece Ing. Brada rozdělal (při dodržení všech bezpečnostních opatření!) uvítací novoroční oheň, na kterém jsme si docela prozaicky opekli špekáčky…

oheň na vrcholu Čeřínku

Odměna za náš výstup byla voňavá – vonělo hořící dříví, špekáčky i slivovička…

voňavá odměna za výstup

Ten šedivý povlak na posledním obrázku je opravdu dým ze spáleného tuku z buřtíků, je to hóódně nezdravý ale móóc dobrý! Asi po hodince kulinářských orgií jsme zašli na „tiskovku“ do restaurace ve velké chatě, tam jsme od starosty Sokola dostali diplom a provedli hodnocení dnešního výstupu na Čeřínek – 1*.

Po zelené TZ jsme šli na vlak do Kostelce, bylo hezké počasí a my sokolským ohněm očištěni a provoněni jsme byli připravení na vstup do vlaku i do nového roku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*