Mahler o Mahlerovi

V sobotu 4. 10. se sice nabízelo několik lákavých turistických akcí, ale jedinečnou příležitost slyšet Dr. Zdeňka Mahlera povídat o svém slavném (nepřímém) prastrýci hudebním skladateli Gustavu Mahlerovi jsme si nemohli nechat ujít. Ke všemu byla beseda v Kalištích, v rodném domě GM.

Já nechci (a ani kvůli své nedostatečnosti nemohu) dneska psát o GM, ostatně něco málo informací je v příspěvku, který jsem napsala při procházení nově vyznačené turistické Cesty Gustava Mahlera a v nadcházejících výročích v roce 2010 a 2011 bude pro nás jako členy Společenství pro postavení pomníku Gustavu Mahlerovi v Jihlavě jistě hodně příležitostí věnovat se slavnému rodákovi z Vysočiny.

Sobotní odpolední beseda byla doprovodná akce festivalu Mahler Jihlava 2008 – Hudba tisíců. Letošní, už sedmý ročník, trvá od 19. 9. do 19. 11. Už jsem se zmiňovala o návštěvě zahajovacího koncertu, kdy v Jihlavě zazněla Symfonie č. 7 – na den přesně po její světové premiéře před 100 lety v Praze a o dojmech z jejího provedení, které jsme probírali druhý den poté při procházce vysočinskou přírodou.

Zdeněk Mahler perlil od začátku besedy, roztomile přerušil Dr. Štilce, ředitele festivalu a iniciátora obnovení rodného domu GM, při jeho snaze představit ho návštěvníkům výčtem díla a zásluh a pak už zábavně, jak to jen on umí, na nás sypal informace. My jsme na něm viseli očima a naslouchali jsme bez dechu. Neúnavně rozdával svůj obrovský vědomostní kapitál, co chvíli pro něj charakteristicky zhluboka frkavě vydechoval, chrlil na nás fakta o GM, okouzlil nás svou osobností, a tak jsme se ani nechtěli smířit s koncem besedy.

Zdeněk Mahler vzdycky zaujme své posluchače

Vedle domu v Kalištích u Humpolce je růžový sad, kam keříky růží zasazují významní návštěvníci – dneska byl zahradníkem Zdeněk Mahler, rodák z Batelova u Jihlavy.

Dr. Mahler, Dr. Stilec, ak. mal. Wagnerová

Zdeněk Mahler vysazuje růzi

Mimo jiné nám povídal, jak se celý život snažil nedělat ostudu tak slavnému jménu a příbuzenství – jsem si jistá, že GM by měl ze svého prasynovce radost… Pro Naši Věru byla radost prohodit pár slov se Zdeňkem Mahlerem, a když ochotně svolil ke společné fotografii, byla na vrcholu blaha.

v růzovém sadu u rodného domu GM

V domě si mohou návštěvníci přečíst, co některé slavné osobnosti řekly o tomto místě. Pečlivě jsem pročetla zdravici Václava Havla, Sira Charlese Mackerrase a jiných, oslovila mě úvaha dirigenta Libora Peška, proto ji zde uvedu doslovně a věřím, že zaujme…

„Jsem-li na pochybách o vztahu mezi bytostí skladatele a jeho dílem, pochybuji tím více o vztahu člověka a jeho rodného místa.

Rád pojednávám Mahlerovo dílo jako svébytnou realitu, bez vztahu k čemukoliv konkrétnímu v tomto světě.

Nemohu však popřít, že i mě vzrušuje možnost, že existuje tajemný, integrální vztah mezi duchem a hmotou, něco jako obtisk ducha do okolí, které jej obklopuje.

V takovém případě by byla záchrana Mahlerova rodného domu něčím daleko větším, než záchranou kulturní památky.“

A já dodávám, že v takovém případě by obtisk geniálního ducha řadil Jihlavu k městům vyvoleným…

P.S. I dnes je malé výročí – právě před rokem byla otevřena Cesta GM (25 km), skromný příspěvek turistů z Vysočiny k oslavě světoznámého rodáka.

3 odpovědi na “Mahler o Mahlerovi”

  1. Heslo (anebo vyznání – to je možná výstižnější) pravověrných turistů je: S námi za zdravím a poznáním! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*