Zlatomlýn

To jsme si zasloužili!

Celý týden u nás byl natěrač, všechna okna si užila jeho péči a on si užíval péči naši. Nakonec ale byla odborná práce dokončena, zbývalo jen smejčit, čistit, umývat, leštit, luxovat, přerovnávat, vyhazovat, prát a věšet. Poté, co jsme vyčistili i žárovky uvnitř a skoro všechno se lesklo, rozhodli jsme se v neděli 2. 8., že si uděláme malý nenáročný odměnový výlet. Vkládám mapku, třeba to bude dobrý tip – a nemusíte zrovna před tím týden blbnout s čisticími prostředky.

okolí Opatova

Naše cesta vedla na jih od Jihlavy, možná vás zaujmou dva obrázky z blízkosti Znojemského mostu. Na prvním je křížový kámen zazděný v kamenné zdi (původně stával kousek dál ve svahu před bývalou hospodou), pod rameny kříže je kladivo a sekera, prý je to památka na zabitého řezníka.

křízový kámen ve Znojemské ulici

Otočíte-li se směrem ke druhému konci mostu, uvidíte

nedávno změněný pohled na historické jádro Jihlavy

Vysoké hradební zdi kolem starého města jsou zakryty moderní stavbou. Vyvaruji se hodnocení, nerozumím tomu, jsem ochotná si zvyknout… Koneckonců Jihlava už přečkala i jiné věci, má tuhý kořínek.

Dojeli jsme do Opatova, což je z Jihlavy asi 24 km, do Třebíče je to odtud asi 20 km na východ – to jen, abyste věděli, který Opatov byl ve středu našeho zájmu (je jich v ČR asi pět). Ke Zlatomlýnu vede žlutá TZ, pěší trasa je v úseku do Karlína totožná s cyklotrasou 5111, po které jsme jeli nedávno.

turistické informační místo

Zlatomlýnský rybník

Už od 2. poloviny 13. století tu stával mlýn, v němž se drtila zlatonosná křemenná ruda, tedy nikdy obilí… Těžba zlata zanikla v polovině 15. století, nadále se už v historických pramenech mluví jen o rybníku Zlatomlýn.

Bylo zde nádherně, jak jen může v neděli na Vysočině být, a navíc jako prémii říčka Brtnice stydlivě ukázala svůj malý vodopád ukrytý pečlivě pod hrází mezi stromy.

vodopád u Zlatomlýna

Z Opatova jsme zajeli do Telče, kde právě probíhá 27. ročník Prázdnin. Jen málokdo odolá na lávce přes Ulický rybník, aby nestiskl spoušť.

Telč z Belpské lávky na Ulickém rybníku

V bývalé jezuitské koleji je dnes odborná škola, dvě věže patří kostelu Nejsvětějšího Jména Ježíš, vedle je 60 metrů vysoká věž kostela sv. Jakuba ze 14. století.

Podvečerní zámecký park byl třešinkou na svátečním dortu, odtud nabízím jiný pohled na stejné věže, vzadu je i věž Svatodušní.

Telč ze zámeckého parku

kostel sv. Jakuba v podvečerním stmívání

Vznešeně a tichounce se dožadovala pozornosti i staletá památná lípa, jejíž torzo se znovu probudilo k životu.

lípa v zámeckém parku v Telči

Renesanční bílá Telč zněla festivalovou hudbou, město šťastných lásek nás vyprovodilo do příštího všedního týdne…

Jedna odpověď na “Zlatomlýn”

  1. Udělali jstesi hezký výlet. Já díky tomu čtu místní názvy, které znám z Prahy: Opatov je součástí sídliště Jižní Město, na kterém bydlím a Karlín je známá pražská čtvrť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*