Nová cyklostezka Jihlava – Pístov

Zakončení cykloturistické sezóny

Úterý 27. října 2009

Jihlavský primátor Ing. Vymazal je sportovec, víme, že cyklistika je jedním z jeho oblíbených sportů, proto se nelze divit, že každá část nové cyklostezky, kterou město vybuduje, je pro něj příležitostí k oslavě. K oslavě aktivní, tedy radostné cyklojízdě ve společnosti těch, kteří jsou naladěni na stejnou strunu, resp. mají přehozeno na stejné kolečko. Proto vyzval turisty z odboru Tesla a Čeřínek, aby byli spolupořadateli slavnostního otevření přes jeden kilometr dlouhé cyklostezky z Telečské ulice v Jihlavě do Pístova, úseku, který přímo volal po zkulturnění a bezpečnosti pro turisty.

část nové cyklostezky

cyklostezka Pístov-Jihlava

Podíváte-li se na dokonalé a nekonečné cyklostezky holandské či rakouské, které můžete na fotkách v našem blogu nalézt, zdálo by se, že není o čem mluvit, ale my cyklojihlavané nejsme žádní bolestíni a víme, že už teď je možné objet téměř celé město po bezpečných stezkách (to se i dneska potvrdilo) a další úseky se budují – a to je po hladových cyklolétech minulých hodně dobré. Stejný názor s námi sdílelo nejméně těch 70 cyklistů, kteří přijeli v 16 hodin na místo srazu do Pístova, další nás podporovali duševně na dálku.

příjezd ke startu

cykločeřínci u Pístova

Při zahájení krátce promluvili ti, kteří nám chtěli něco o genezi cyklostezky sdělit, hlavním řečníkem byl ale primátor a ten měl opravdu velkou radost, že zdaleka není ve svém nadšení sám.

posloucháme zahajovací projevy

Potom došlo na stříhání pásky, ve statutárně-městském vtipném podání to bylo stříhání cykloduše.

místo pásky se stříhala duse

A pak už jsme si zatleskali a mohli jsme vyrazit na premiérovou jízdu novým úsekem, což jsme zároveň brali jako oficiální ukončení cykloturistické sezóny 2009.

primátor je připraven vyjet na slavnostní cyklojízdu

Na přiložené mapce Jihlavy jsem velmi přibližně zakreslila trasu, kterou nás vedl primátor:

Pístov – Telečská ulice – Skalka – City park – Malý Heulos – hřiště SK Modeta – Na Stoupách – Havlíčkova ulice – Staré Hory – Na Dolině – Vrchlického ulice – Masarykovo námměstí = asi 15 km (+ 8 na start a z cíle domů)

trasa slavnostní cyklojízdy 27. 10. 2009

Ve vnitřním městě na křižovatkách jsme si užili lichotivou pozornost městské policie a krátce po 17 hodině jsme už byli v cíli na Masarykově náměstí, byla už tma, ale zavilým cyklistům to přece nevadí – k povinné výbavě patří i řádné osvětlení bicyklu. Město Jihlava pro nás mělo přichystané pamětní listy a medaile, sám pan primátor je osobně každému dal a krátce pohovořil, takže nálada byla sportovně noblesní.

předseda KČT Čeřínek Jirka Veselý právě dostává medaili

veselé klanění

Fotky nejsou vzhledem k denní době a hemžení lidskému moc kvalitní, ale je na nich vidět, že jsme měli všichni dobrou náladu a dvě radostné odpolední hodinky jsme si užili; ti, kteří se pro nedostatek času či zapšklost nezúčastnili, mají čeho litovat!

na jihlavském náměstí bylo veselo

pamětní foto s primátorem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*