Podzimním Horáckem

Třebíč 31. října 2009

Na 34. ročník turistického pochodu, který pořádal KČT Třebíč, jsme jeli rádi nejen kvůli podzimní zasněné krajině v okolí Třebíče, ale také proto, abychom se podívali, jak pokročila přestavba a dovybavení turistické základny U Babáku. Ze čtyřech tras připravených organizátory pro pěší jsme si vybrali tu nejkratší, kterou jsme šli před dvěma lety, když bylo docela drsné počasí – můžete si o tom přečíst v příspěvku z roku 2007.

Trasa: Třebíč – Pod Pekelným vrchem – Slavice – Třebíč, U Babáku = 14 km

Na přiložené mapce, stažené z Mapy.cz, jsem přeznačila chybnou trasu žlutou na správnou zelenou – v reálu je tento stav už nejméně tři roky, rovněž v mapě z edice KČT č. 80.

jedna z tras třebíčského pochodu Podzimním Horáckem

Naprosto jiné jsou také vnitřní prostory třebíčské turistické klubovny – naši přátelé udělali obrovský kus práce a určitě rádi slyšeli upřímnou chválu. V dnešní době, kdy se příliš nenosí dobrovolná bezplatná práce, je potřeba obdivovat jejich svaté nadšení a výsledky.

Bylo téměř bezvětří, mlha se dekorativně pokládala na krajinu a navozovala dojem klidu, ze stojaté hladiny opuštěnosti se vylupovaly pohyblivé, zhusta vesele červené korálky – turisté konkurovali svým oblečením tlumeným barvám podzimu. V lese bylo ticho a voňavo, zkrátka osvěžovna.

zasněné Horácko

Pro porovnání stejné krajiny v jiném ročním období můžete kliknout na jarní Třebíčsko.

Vrátíme se do současnosti, ke stromu poznání (správného směru cesty) a odpuštění (místním značkařům, že jen zlehka zatřeli původní žlutou značku).

strom pocitový

Ve Slavicích v hospůdce „Na kovárně“ jsme prošli kontrolou, odpočinuli jsme si, popovídali a poté, co jsme vystoupali na kopec, uviděli jsme před sebou Třebíč. Na okraji sídliště je křížový kámen, o jehož původu se mi zatím nepodařilo nic zjistit .

křízový kámen na okraji Třebíče

Prošli jsme městem do cíle v klubovně, jako výslužku jsme dostali tradiční opečenou klobásku a pro pozvednutí duše pamětní list. Pořadatelé nás informovali, že dneska ozdobilo Horácko 247 korálků, které se přikutálely z celé země – měli jsme radost s nimi, že jejich podzimní snažení přineslo už po třicáté čtvrté tak dobrý výsledek.

Jedna odpověď na “Podzimním Horáckem”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*