Pár křídel Holubích poletí dál

v pátek 3. prosince 2010 od 16 hodin

V jihlavské Městské knihovně s laskavou podporou ředitelky Jarmily Daňkové proběhne v pátek 3. prosince od 16 hodin už třetí literárně-hudební pořad Stříbrné listování. Za jeho uvedení do života se postavil místní básník, spisovatel, ochránce a milovník přírody Karel Holub.

Bohužel, osobně se jej už nemůže zúčastnit, neboť jeho srdíčko nečekaně dotlouklo 19. října. Letošní listování proto bude věnováno tvorbě a životu „duchovního otce“ Listování Karla Holuba. Též pohovoříme i o jeho básních, jež čtyřikrát uspěly v soutěži O českou báseň roku (2007 až 2010) a byly otištěny v ročenkách Pár střípků. Několik poznatků k tomuto období sdělí Jiří Bruthans, jeden z pořadatelů oné soutěže.

Pořadem provede stejně jako vloni básnířka Bohuslava Kolmanová spolu s Vladimírem Mátlem z dobronínské skupiny Zmatkáři. Hudební doprovod s ukázkou tanců z kroužku dětí ZŠ TGM v Jihlavě pod vedením učitelky Jitky Hajnové opět obohatí večer na malebné Vysočině. Jako perličku je nutné zmínit přednes přeložených a přebásněných veršů ze španělštiny, a to hned z několika států, kde se tímto jazykem hovoří. Rozhodně je na co se těšit. Zájemce o slovesné umění, ale hlavně širokou veřejnost srdečně zveme.

Pár křídel Holubích poletí dál v našich srdcích.

Duchovní pozůstalí

Tuto pozvánku jsme dostali a samozřejmě se v danou dobu (stejně jako loni) zúčastnili – a do sálu v knihovně jsme se téměř nemohli vejít.

posloucháme verše Karla Holuba

Vše proběhlo podle výše uvedeného plánu – byl to nádherný, ale smuténkový podvečer, moc tu chyběl jeden milý člověk, i když k nám ústy přednášejících hovořil.

Vyslechli jsme i verše, které napsal Zdeněk Mirko Schlappl pod dojmem zprávy o smrti svého přítele Karla.

Zdeněk Mirko Schlappl čte svoje verše

Jiří Bruthans, pořadatel soutěže O českou báseň roku (ano, i takové akce, ačkoliv nemají téměř žádnou publicitu, existují a kultivují prostředí), nám řekl, že by byl rád, kdyby se slavnostní večer s vyhlašováním výsledků soutěže konal příští rok na počest Karla Holuba právě v Jihlavě.

Jiří Bruthans, pořadatel soutěže O českou báseň roku

Máme se tedy nač těšit.

Přečtěte si dvě básničky Karla Holuba ze sbírky Štěstí v penzi, kde jsou verše z let 2008 až 2010.

Chtěl bych…
…ohníčky vidět v tvých očích,
když spatříš hohola.
Péťu slyšet, jak naříká, že
namísto klíčků od auta
má jenom od kola.

 Tisíce husí hučet na Mlýnech.
„Staráku“ vnímat klid.
Ledňáčka lovit pod mostem.
A klidnou penzi mít.

 Až povolá mne Pán do výšin,
kde neudílejí se ceny,
snad řekne: „Chlapče, dobrý čin…“
A zařadí mne mezi kontejnéry…

 Včera 
Včera, když jsem šel kolem rybníku Peklo
a hledal studánku Pod Březinou,
uslyšel jsem první letošní kukačku.
Kukala hlasitě. A dlouho, dlouho.

Holka, smál jsem se,
co bych v tomhle zdeformovaném a hamižném světě
tak dlouho dělal ?

 

Víte, kde je Karlova lípa?
Od 24. listopadu je na hradbách pod kostelem sv. Jakuba a zasadili ji tam Mladí ochránci přírody ČSOP Jihlava na památku Karla Holuba.

lípa jako symbol básníkův

sázení Karlovy lípy

Přejme lipce tuhý kořínek, nedlouhé čekání na první jaro, aby byla všem, lidem i jiným božím tvorům, k potěše a vyprávěla nám něžně o básníkovi.

2 odpovědi na “Pár křídel Holubích poletí dál”

  1. Bylo by dobrépro příští časy a příští generace k lípě umístit informační tabulku. Trvanlivou, protože lípy se dožívají až 1000 let…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*