Na kole po stopách Gustava Mahlera

Slavnostní cyklojízda z Kališť u Humpolce do Jihlavy, neděle 17. června 2012

Jihlavané i návštěvníci festivalu Hudba tisíců si už během let zvykli na to, že mají při koncertech možnost slyšet díla Gustava Mahlera a dalších hudebních velikánů v podání výborných interpretů českých i zahraničních, považují si téhle možnosti – a je to vidět na plných koncertních sálech.
Po, řekněme, velmi rezervovaném přístupu „zodpovědných míst“ v období minulých let devadesátých se v posledních deseti letech osobnost Gustava Mahlera postupně zabydluje v životě města – to je výsledek práce (i spolupráce) mnoha lidí.

Letos poprvé zařadili organizátoři XI. ročníku hudebního festivalu Mahler Jihlava 2012 do programu i sportovní aktivitu – při přípravě akce spolupracovali s Klubem českých turistů Tesla Jihlava, Čeřínek Jihlava a se statutárním městem Jihlava. Takový počin má svoje opodstatnění, protože je dobře známo, že Gustav Mahler byl zdatný pěší turista, skvělý plavec a v době přelomu 19. a 20. století, kdy cyklistika se stávala velmi populární, i zapálený cyklista.

Už během dubna se objevily na veřejnosti velice vkusné pozvánky na Cyklojízdu Kaliště – Jihlava

a velmi vstřícně na ně reagovali členové turistických odborů, které se na přípravě podílely. Největší zásluhu na tom, že všechno šlapalo bezvadně ještě předtím, než jsme my, účastníci, šlápli do pedálů, má Iva Svobodová z KČT Tesla Jihlava.

Z propozic je jasné vše o organizaci akce – velkou hádankou bylo, zdali se vejdou v Jihlavě do autobusu s vlečným přívěsem ti, kteří měli zájem přepravit se s kolem na start do Kaliští – ale štěstí přeje připraveným, beze všech zmatků se do Kališť dostavilo na start 45 cyklistů – tým složený převážně z turistů a pracovníků jihlavského magistrátu (někteří absolvovali obě cesty na bicyklu).

Iva Svobodová rozdala cyklistům na prostranství před penzionem Mahler v Kalištích mapky s návrhem trasy a zakreslenými body, ve kterých dostanou při průjezdu kontrolní razítko.

Slavnostní cyklojízdu zahájil ředitel festivalu doc. Jiří Štilec, pak promluvil jihlavský primátor, nadšený cyklista, jenž nám předestřel svoji představu o tom, že by v budoucnosti tato cyklojízda mohla končit ne jen v blízké Jihlavě, kde prožil Gustav Mahler (1860–1911) svoje dětství a mládí, když se do ní v říjnu 1860 s rodiči přestěhoval, ale ve Vídni, kam se patnáctiletý odebral ke studiu a prosadil se díky svému mimořádnému talentu jako úspěšný dirigent a skladatel.

Úvodní řeči ozdobili fanfárami hudebníci ze ZUŠ Gustava Mahlera v Humpolci, pak se primátoru Vymazalovi dostalo cti zasadit růži do rosária u rodného domu Gustava Mahlera. Jak vypadal dům v době skladatelova narození uvidíte v tomto článku.

Ceremoniálu přihlíželi se zájmem všichni zúčastnění (z OKČT Čeřínek nás bylo 13),

před startem se cyklisté vyfotili u rodného domu Gustava Mahlera,

pak objeli slavnostní kolečko po kališťské návsi (zavzpomínala jsem na zdejší slavný koncert 7. 7. 2010 a pak už jel každý svým tempem do Jihlavy.

Na trase byly dva kontrolní body – v prvním, u humpolecké hájenky, nás vítala Iva Svobodová, se kterou jsme se rádi zastavili nejen proto, že jsme za sebou měli dlouhé stoupání do kopce a že nám dala do účastnického listu krásné nové razítko, navržené pro tuto příležitost Františkem Janečkem.

Ačkoliv ráno, když jsme jeli autobusem na start v Kalištích, krátce sprchlo a obloha byla dost zamračená, zase se udělalo krásně, a tak jsme si do Větrného Jeníkova dojeli ke kontrole č. 2 pro další razítko za plného slunce.

Podle propozic jsme pokračovali do Jihlavy k infocentru,

a tam jsme po předložení účastnického listu s potvrzenými kontrolami dostali pamětní list a milé dárečky.

Tady článek o první cyklojízdě po stopách Gustava Mahlera končí, celkem jsme toho dne ujeli 50 kilometrů.

Jako prémii přidáváme obrázek Gustava Mahlera v situaci, kdy se potřeboval zeptat na cestu v některém z evropských měst, kam jako dirigent často zajížděl – důvěru pojal k cyklistovi, jistě i pro spřízněnost volby tehdy moderního sportovního prostředku:

Snažili jsme se objevit někde obrázek Gustava Mahlera na kole, ale asi neexistuje, protože jinak by jej jistě obdivovatel Gilbert Kaplan (*1941, New York), amatérský dirigent, který nastudoval Mahlerovu Druhou symfonii a s úspěchem ji prováděl v mnoha koncertních sálech po celém světě, zařadil do svého alba, vydaného v roce 1995 a rozšířeného v roce 2011, kde je soubor všech známých fotografií a karikatur spojených s Mahlerem. Poté, co jsme se s naší prosbou obrátili na přítele Pepu Poukara, našel pro nás tuto fotografii v Kaplanově knize, kterou (asi jediný v Jihlavě) vlastní.

Fotografie účastníků cyklojízdy nám poskytl p. Černo, ostatní jsou Mirkovy 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*