Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech

23. ročník
Pátek 7. září 2012

Na šňůře pravidelných dlouholetých turistických pochodů září mezi jinými jako korálky akce, které mají opravdu velký ohlas i mezi neturistickou veřejností, a populární Noční Jihlava k nim rozhodně patří. V den jejího konání jsou večerní ulice města sympaticky zaplněné pochodníky, mezi nimiž je hodně dětí, které baterkami a blikačkami hledají svítící oči soviček vyznačujících průběh trasy. Dospělí účastníci zhusta využívají tuto kulturně-poznávací akci jako společenské setkání s přáteli na vycházce městem, jímž obvykle spěchají za svými povinnostmi, aniž by věnovali pozornost stavebním skvostům, kterými Jihlava, bývalé město královské, oplývá.

Tolik můj kostrbatý úvod – o průběhu akce zařadím část zprávy Ing. Míly Bradové, předsedkyně pořádajícího odboru KČT Tesla Jihlava:

Start i cíl pochodu byl na Hrádku v městském parku Heulos.

Pořadatelské role se tradičně výborně zhostili turisté z odboru KČT Tesla Jihlava, za ochotné pomoci turistů z dalších jihlavských odborů, neboť spolupořadatelem akce je i krajské sdružení tzv. oblast KČT Vysočina.
Trasy byly nachystány dvě v délkách 7 a 15 km, obě vedly kolem historicky významných architektonických objektů v Jihlavě. Na kontrolních stanovištích turisté postupně obdrželi razítka s motivy např. Brány Matky Boží, kostela sv. Jakuba, kostelíka sv. Jana Křtitele, hraničního kamene, Hrádku a dalších, u každého zastavení si zájemci mohli přečíst i stručnou historii navštíveného místa.

Kratší trasu zvolilo 321 turistů, část trasy byla označena papírovými sovičkami, které měly oči z reflexního materiálu, aby po nasvícení baterkou sovy zářily do daleka. To vždy způsobuje radost zejména nejmenším pochodníčkům. V cíli obdržel každý z účastníků barevný fotodiplom s podzimním motivem a občerstvení, malé děti i samolepku-sovičku.

Turistické akce se celkem zúčastnilo 404 turistů.
Pořadatele velmi těší velký zájem, vloni byla účast ještě o maličko vyšší, tehdy přišlo 420 turistů. Všechny nachystané špekáčky se snědly, ba dokonce se na některé pořadatele z pětadvacetičlenného týmu nedostalo!

A teď se pochlubím, jakou roli jsme letos hráli my – jako vždy jsme přišli na start s úmyslem udělat poklidnou procházku městem a popovídat si s organizátory a účastníky, ale náhoda nám přihrála jiný úkol: během cesty na kontrolní stanoviště měl cyklonehodu (nikoliv těžkou) jeden z pořadatelů, a tak jsme dostali ze štábu pověření, abychom nastoupili na jeho místo u kostela sv. Jana Křtitele. Měli jsme radost a cítili jsme se poctěni!

Kostel sv. Jana Křtitele byl postaven v polovině 13. století jako gotický na místě, kde už dříve stávala stavba románská. Zde, na levém břehu řeky, žili horníci, kteří dobývali v okolí stříbrnou rudu. Té se ukázalo být značné množství, proto bylo na protějším břehu řeky Jihlavy založeno nové královské horní město a význam lokality, nyní nazývané Na Jánském kopečku, s rozvojem nové Jihlavy a výstavbou tří kostelů najednou, postupně upadl.

Už před 18. hodinou, sotva jsme se dostali na určené místo, začali přicházet první pochodníci a požadovali razítko do vandrovního listu.

Museli tudy projít všichni, a tak si dovedete představit, jak dobře jsme se měli při setkávání s několika sty známých! Plně vytížení a v euforii jsme byli na Jánském kopečku až do 20:30 hodin, kdy naše služba končila a jeli jsme předat razítko a reference do štábu.

Chcete-li se podívat na články o loňské Noční Jihlavě nebo o předchozích ročnících, potěší nás to.
Fotky jsou nejen Mirkovy, ale i Míly Bradové a Ládi Tomáše.

3 odpovědi na “Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech”

  1. Každý rok se na tuto akci těším. Chodívala jsem většinou tu dlouhou trasu, ale již několik let jsem asi trochu líná, takže mi stačí ta krátká. Aspoň si mohu déle posedět u ohýnku. Je to krásná akce hlavně pro děti. Škoda, že mám vnučky tak daleko. Ale všem dík, že se tato akce pravidelně organizuje. Jarka

  2. Ahoj M + M!
    Děkuji za vydatnou pomoc při zajištění tradiční turistické akce. Zhostili jste se své role s přehledem a grácií a byli jste pro mnohé účastníky i nečekaným překvapením na trase 🙂
    Váš blog je mi blízký a velmi sympatický, díky za skvělou propagaci turistiky!
    mb

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*