Měřínská padesátka a oblastní cyklosraz 2015

44. ročník tradičního pochodu se konal současně s 3. ročníkem cyklosrazu oblasti Vysočina
6. června 2015

Nádherné letní počasí (prý byl letos zatím nejteplejší den) přilákalo na start, který pořadatelé tradičně uskutečňují na měřínském hřišti, bezmála 900 lidí – jen asi třetina z nich byli pěšáci, protože ve vedru je jízda na kole příjemnější. My jsme se po vyřízení startovních formalit  zařadili mezi pěšáky, kteří zvolili nejkratší trasu vycházející z Měřína po žlutě značené cestě směrem na Chlumek.

pěšáci na startu Měřínské 50; www.svatosi.cz

účastníci 3. oblastního cyklosrazu v Měříně; www.svatosi.cz

Cestou přes Měřín, který má historii sahající do počátků osídlování česko-moravského pomezí, jsme nemohli minout kostel sv. Jana Křtitele ze 13. století – po přestavbách v době následující má barokní podobu.

kostel sv. Jana Křtitele v Měříně

V letech 1298–1500 bylo v Měříně proboštství třebíčských benediktinů, jimž patřily všechny okolní vesnice. Z původního kostela se dochoval pouze románský portál, dnes součást barokní vstupní věže.

vzácný románský portál v Měříně

Vchod zdobí reliéf Panny Marie s Ježíškem a dvěma světci – při obdivování nádherné kamenické práce nás napadá příbuznost s portálem třebíčské baziliky sv. Prokopa.

Na návrší nad Měřínem byl skvělý výhled na Dědkovskou horu (694 m) a okolní „kříby“, jak se zde říká zalesněným kopcům v okolí. (M+M Svatošovi – Po hřebeni Arnoleckých hor)

cestou ke Chlumku

krajina pro turistiku jako stvořená

kříby v okolí Měřína

Měli jsme v plánu prohlédnout si nejbližší okolí Měřína, proto jsme se hned po první razítkové kontrole na rozcestí před Kameničkou vrátili stejnou cestou přes Dvůr a Chlumek, a po silničce se okruhem pod Královým kopcem vraceli do Měřína. Králův kopec je významné historické místo – prý se tam podle pověsti smířili 6. prosince 1197 bratři Přemyslovci, kteří válčili o český trůn – domluvili se, že kníže Přemysl Otakar I. se stane českým králem (vládl 1198–1230) a bratr Vladislav Jindřich bude jako markrabě vládnout Moravě (1192–1222).

trasa z Měřína přes Chlumek a Dvůr, okruhem zpět do Měřína 6.6.2015

Všimněte si, že na mapce je zaznamenána lokalita „U posraného kamene“ – je to lidový název skupiny velkých balvanů, v době třicetileté války zdaleka viditelných. Vojsko tehdy tábořilo na holém Králově kopci a velitel ze strategických důvodů určil toto místo jako úlevné.

místo známé pod názvem U posraného kamene

kámen pamatuje na důvěrná setkání s vojáky ze třicetileté války; www.svatosi.cz

Vraceli jsme se do Měřína, ozdobeného na obzoru Dědkovskou horou, která sice není nejvyšším vrcholem Arnoleckých hor (Havlina 707 m), ale je nejviditelnější a nejpohlednější.

ústředním bodem kraje je Dědkovská hora; www.svatosi.cz

Záměr navštívit obnovenou a v mapách zanesenou studánku se starobylým názvem Klekní nám nevyšel – nikdo z místních o ní neměl ponětí a neuměl nám poradit správnou cestu – inu, aspoň jsme si prošli okrajové části Měřína a obhlédli kopec, na kterém je sjezdovka s lyžařským vlekem provozovaným měřínským odborem KČT. 🙂

Když jsme se sdostatek vyprocházeli, zamířili jsme do cíle (rovněž na hřišti), odkud jsme si jako potvrzení účasti odnesli diplom:

diplom pro pěšáky

Pro cyklisty měli pořadatelé přichystaný pamětní list,

pamětní list pro cyklisty

na němž je zobrazen místní občan s historickým bicyklem, který jsme mohli, vystavený k potěše všech účastníků, na vlastní oči obdivovat.

Související článek:
M+M Svatošovi – Zahájení jarní turistické sezony v oblasti KČT Vysočina – Měřín 2011.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*