Vítání jara na rozhledně Rosička

14. ročník pořádaný Turistickým oddílem mládeže (TOM) Tuláci Žďár nad Sázavou
Sobota 9. dubna 2016

Rozhodli jsme se nevšímat si zamračené, zimomřivé a uplakané soboty a spolu se žďárskými tomíky přivítat a podpořit jaro, které dneska nemělo zrovna svůj dobrý den. Opustili jsme auto na parkovišti pod rozhlednou a spolu s Mílou Bradovou pozdravili o pár set metrů dál, u paty rozhledny, vedoucího tomíků Vladimíra Sýkoru, hlavního pořadatele pochodu a jeho mladé pomocníky.

rozhledna Rosička, kam jsme v dešti dorazili - po jaru ani památky; www.svatosi.cz

Ukázalo se, že pochod má svou dobře zavedenou značku a stálí příznivci se dostavili bez ohledu na počasí – pořadatelé byli s výsledkem spokojení. I my jsme statečně vyšlápli 140 schodů na vyhlídkovou plošinu rozhledny ve výšce 24 metrů – a věřte či ne, podívání do kraje nebylo nejhorší, během chvilky nás ale dolů zahnal nelítostný studený vichr…
Nepohrdli jsme občerstvením nabízeným Tuláky ve stánku pod rozhlednou a hezkou chvíli strávili s Vladimírem Sýkorou – představte si, že se vedení mládežnického oddílu ujal už rok po jeho založení, tedy v roce 1973…

Tulák Vladimír Sýkora vede źďárské tomíky více než 40 let

Za tu dobu prošly oddílem, který má v současnosti 25 členů a je součástí Klubu českých turistů, stovky dětí, a dnes už se prázdninových putování s Vladimírem zúčastňují jejich potomci. Vyprávěl nám, jak rádi je kasteláni na hradech a zámcích zvou na brigády a děti se těší na odměnu za vykonané úklidové práce – nadstandardní prohlídku, třeba noční, která je pro ně zážitkem.

představení žďárského Tuláka Vladimíra Sýkory

Samozřejmě nás tomíci nenechali odejít bez památky na dnešní výstup, rozhledna je na účastnickém listě hezky vyvedená:

diplom od Tuláků ze Žďáru nad Sázavou

Na úbočí 644 metrů vysokého kopce, který po celém kraji z daleka zviditelňuje dvaačtyřicetimetrová rozhledna, leží ves Rosička, kterou bychom bývali cestou ke Žďáru nevšímavě projeli, ale – zastavila nás neobvyklá, nevšední velikonoční instalace na svažitém plácku mezi opravenou kapličkou Panny Marie, budovou obecního úřadu a rybníkem.

kaplička Panny Marie z poloviny 19. století v obci Rosička

vajíčkovník a velikonoční bludiště na návsi v Rosičce

půvabné a nápadité bludiště na trávníku před obecním úřadem v Rosičce

Nešlo neprojít stezičkou mezi řadami barevných vajec a neobdivovat…

obdivovali jsme práci a trpělivost šikovných místních občanů

východ z bludiště jsme zvládli, nevadil vítr ani drobný déšť

Odjížděli jsme dobře naladění a pohoda nám vydržela dalších několik hodin – strávili jsme je totiž ve žďárském zámku, kde v létě roku 2015 vzniklo Muzeum nové generace – nedovedli jsme si představit, jak jinak nežli osvědčenou známou formou by mohla být nová expozice prezentována. A přesvědčili jsme se, že to opravdu možné je! Myslím ale, že to, co na vysvětlenou napíšu, nebude zdaleka mít tu správnou výpovědní hodnotu – neváhejte a podívejte se do Žďáru sami.

Tři roky probíhaly přípravné práce mezinárodního týmu sestaveného z profesionálů a výsledkem je netradiční zážitková expozice – kombinace divadla a výtvarných instalací, ojedinělá nejen u nás, ale i v celé Evropě. S audioprůvodcem, který jsme dostali při vstupu, jsme v přízemí prošli část nazvanou Cisterciácký řád a středověk a po schodišti vystoupali do barevného Světa baroka.

expozice Svět baroka v Muzeu nové generace ve Žďáru nad Sázavou

Na 50 zastaveních jsme zažili cestu dlouhou téměř osm století – od vybudování cisterciáckého kláštera v roce 1252 k nynějšímu zámku, v devadesátých letech navrácenému rodině Kinských. Z tmavé obrazovky vystupovaly stínové postavy mnichů budujících v lesích první klášter, seznámili jsme se s opatem Vejmluvou a geniálním architektem Janem Blažejem Santinim – staviteli jedinečného kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, sledovali život v klášteře až k josefínským reformám, za kterých byl roku 1784 zrušen a postupně upravován na zámek.

Nadšení z výstavy je to pravé slovo, určitě se vrátíme.

mapka okolí Žďáru nad Sázavou

Jeden ze souvisejících článků:
Zahájení jarní turistické sezony v oblasti KČT Vysočina – Žďár nad Sázavou 2015.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*