Český Krumlov 2020

S KČT Tesla Jihlava po stopách dálkového etapového pochodu Krajem pětilisté růže
22.–25. června 2020
Kulturní a historické památky Českého Krumlova a turistika v okolí města
První den, pondělí 22. 6. 2020

V propozicích, které patnácti účastníkům Putování po stopách DEP Krajem pětilisté růže poslala Ing. Míla Bradová, předsedkyně KČT Tesla Jihlava a organizátorka této akce, stálo:
DEP znamená dálkový etapový pochod, dokonce to byl nejstarší DEP v ČR, kterého se jihlavští turisté od roku 1997, tedy téměř 30 let, pravidelně zúčastňovali. Získali jsme tu spoustu přátel, nachodili stovky kilometrů, poznali zajímavá místa.
DEP Krajem pětilisté růže byl ukončen 50. ročníkem v roce 2018
a my jsme slíbili, že se do Českého Krumlova vrátíme.

Jela jsem s Mílou a Františkem v autě, které řídil Václav, dopřáli jsme si krátkou zastávku v Římově, abychom navštívili památnou lípu v poutním areálu u kostela sv. Ducha. Prý byla zasazena kolem roku 1330, žije tedy bezmála 700 let. V roce 1626 měl pod ní zdejší jezuitský lékárník Jan Gurre vidění, po kterém inicioval výstavbu poutního komplexu. Celý areál včetně kapliček jsme prošli v roce 2016 při putování Krajem pětilisté růže v okolí Velešína.
Ubytovaní jsme byli v krumlovském penzionu Hostel Postel, osvědčeném už v roce 2018. Historické jádro města vzniklo na ostrohu obtékaném Vltavou, proto je tu nouze o parkovací místa – náš penzion je má vyhrazená v ulici Nad Schody, přilepené ve strmém svahu nad řekou, takže každý návštěvník hned po vystoupení z auta buď jen užasle zírá či nadšeně vykřikuje okouzlen nevšedním výhledem.

Výhled na centrum Českého Krumlova z ulice Nad Schody.
Všechny obrázky v tomto článku nafotila Iva Svobodová – děkuji za jejich poskytnutí.

Po seběhnutí z Plešiveckých schodů do Rybářské ulice, v níž na úpatí svahu vzniklo z původních domků množství penzionů a hospůdek, se nám naskytl neméně krásný výhled na vnitřní město a zakrátko poté jsme vstoupili do laskavé náruče tichého penzionu.

Pohled z Rybářské ulice na most Dr. Edvarda Beneše a kostel sv. Víta.
Zátiší ve vnitřním dvoře hostelu.

Nemarnili jsme čas a co možná rychle vyrazili do města za památkami, Miluška nás upozornila, že existuje tzv. Český Krumlov Card 2020 až 2021 za velmi výhodnou cenu, v níž je vstup do pěti jedinečných expozic – dnes jsme se rozhodli navštívit kláštery minoritů a klarisek.

Náměstí v Českém Krumlově.
Vedoucí výpravy Miluška nastínila dnešní program a připomněla významné historické momenty Českého Krumlova.

Zdejší klášter minoritů a klarisek, tedy dvojí konvent, byl založen v roce 1350, vysvěcen roku 1358. Základ dvojklášteří tvoří budovy z 2. poloviny 14. století, přestavěné před začátkem roku 1500, dnešní barokní podoba vznikla v 17. a 18. století.
Klášter klarisek byl zrušen roku 1782 při josefínských reformách, klášter minoritů přežil do roku 1950, kdy byl přesně 600 let po jeho založení zrušen komunisty. Od roku 1995 je klášterní areál ve vlastnictví Křižovníků s červenou hvězdou a prošel rozsáhlou obnovou.

Komentovaná prohlídka minoritského kláštera: v křížové chodbě je cyklus 18 vzácných lunetových obrazů z 2. poloviny 17. století s tématem narození, života a smrti svatého Františka, zakladatele řádu minoritů.

Expozice „Život a umění v klášteře minoritů“ přibližuje návštěvníkům historii minoritského řádu a stavební vývoj klášterního areálu. K vidění jsou též sochy překrásných madon – jedním slovem: výjimečný zážitek.

Klášterní kaple sv. Wolfganga byla vysvěcena roku 1491, dřevěná plastika světce pochází ze začátku 16. století, na stěnách se zachovaly gotické fresky.
Jeden z oltářů v klášterním kostele Božího těla.
Interiér klášterního kostela v Českém Krumlově.
Klášterní objekty patří od roku 1995 Rytířskému řádu křižovníků s červenou hvězdou (založen roku 1237 sv. Anežkou) a procházejí rozsáhlou obnovou.
Čekáme na vstup do bývalého kláštera klarisek, kde je expozice věnovaná osobnosti sv. Kláry a životu řeholnic – výstava je umístěna v dochovaných celách sester řádu sv. Kláry.

Svatá Klára založila v roce 1212 ženskou odnož řádu sv. Františka, sestry se staraly o chudé a nemocné. Klářin řád se rychle šířil po Evropě, už v roce 1231 ho založila v Praze Anežka, dcera českého krále Přemysla Otakara I.
Klára zemřela v roce 1253 a dva roky poté byla prohlášena za svatou.

Skvělý den jsme korunovali vycházkou do krumlovských zámeckých zahrad a na Křížový vrch.

Míříme na procházku zámeckým areálem. Foto www.svatosi.cz
Výhled na město ze zámeckého vrchu, v pozadí Křížový vrch s poutní kaplí.
Pohled na historický Český Krumlov se nikdy neomrzí.
Cedule se všemi nezbytnými informacemi.
Ještě jednou střechy Českého Krumlova.
Dva svatí na zámeckém mostě.
Rokoková kaskádová fontána z roku 1750 tvoří rozhraní horní a dolní části zámecké zahrady v Českém Krumlově.

Na fontáně jsou sochy vodních božstev, balustráda, vázy a alegorie čtyř ročních období – vše podle návrhu vídeňského architekta Andrease Altomonteho vytesal do mušlového vápence sochař Jan Antonín Zinner.

Zašli jsme se samozřejmě též podívat, jak pokračuje rekonstrukce otáčivého hlediště, která začala letos v červnu a spolu s opravou elektroinstalace má být ukončena na jaře 2021. Dočetla jsem se, že pak se bude přibližně za 50 mil. Kč opravovat letohrádek Bellarie.
Trochu statistiky: každý rok se v zahradách odehraje asi 80 představení, které shlédne přes 55 tisíc návštěvníků z celého světa. Od roku 1958, kdy je točna v provozu, ji navštívilo 2,4 milionů diváků.

Nejdříve po modře značené turistické trase, pak po červené jsme se ze zámeckých zahrad vydali na nedaleký Křížový vrch.
Podívejte se na mapku Krumlova a okolí:

Po MTZ zámeckými zahradami až k odbočce na červenou trasu, po níž jsme došli na Křížový vrch, pak po modře značené cestě jsme sestoupili do města.
Výstup na Křížový vrch (623 m n.m.) – výhled na město v pozadí s Blanským lesem, kterému vévodí majestátní Kleť (1084 m n.m.).
Osmiboká kaple Panny Marie Bolestné a sv. Kříže na Křížové hoře nad Českým Krumlovem.

Původní kaple byla na tomto vyhlídkovém místě postavena ve 2. polovině 17. století, ale její osudy byly dramatické – několikrát stála na pokraji zániku. Na začátku 90. let minulého století byl celý zdevastovaný a vykradený komplex opraven a zachráněn.

Odpoledne jsme ušli 14 km, první den jsme v krásném počasí a míře vrchovaté využili ve společnosti přátel kulturní a turistické nabídky obdivuhodného města nad meandrem řeky Vltavy.
Zítra se chystáme na zážitkovou trasu z Boršova na Dívčí Kámen.

Hezké fotografie města udělal Mirek v roce 2013, když tu KČT Český Krumlov pořádal DEP Krajem pětilisté růže.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*