Melechov

Z Humpolce na Melechov, pak na Stvořidla
Pondělí 5. srpna 2013

Když jsme posledního července dokončili obnovu červeně značené pěší turistické trasy z Proseče na Rohuli a stáli u rozcestníku, který uváděl, že vrchol Melechova je odsud jen půldruhého kilometru, byli jsme trochu smutní, že se tam nemůžeme neprodleně vydat.
Na nedělním výletě jsme se s Jitkou a Honzou Korbelovými domluvili, že i pro ně je to trasa žádoucí a hned v pondělí jsme v sedm ráno odjeli autobusem do Humpolce. Cesta s červeným značením vede otevřenou krajinou i lesem a nabízí turistům spanilé výhledy.

Po osmi kilometrech jsme došli do Proseče,

samozřejmě se stavili u Čertova kamene než jsme při mírném stoupání dosáhli rajské zahrady na Rohuli, vytvořené lidmi jako předpokoj Přírodního parku Melechov.

Podívejme se na mapku dosavadní trasy:

Pro pobyt na zalesněném vrchu, který neoslňuje zdaleka viditelnými efekty a nenabízí omračující výhledy, ale zcela jistě uspokojí náročného hledače harmonie, nám byl dopřán opravdu vhodný den – slunce prozařovalo koruny stromů, měnilo barvy bludných balvanů, letitý mech na nich světlem nabýval pelu mladosti, jemná zeleň koberců lesní trávy uklidňovala, hladila a chladila už jen při pohledu…

Na tabulce u kamenné pyramidy je uvedeno, že stojíme na nejvyšším vrcholu melechovského masivu ve výšce 715 metrů a že bývalá rozhledna je vzdálená půl kilometru.

Všeobecně se považuje za vrchol Melechova místo s výškou 709 metrů nad mořem, kde byla  ve třicátých letech 20. století postavena zeměměřičská věž, která sloužívala také jako rozhledna, dnes je objekt nepřístupný.

Po žlutě značené stezce jsme sešli kousek po svahu ke studánce a smírčímu kříži

a vrátili se k věži, abychom se nechali zelenou turistickou značkou dovést jiným směrem dolů na rozcestí s odbočkou k torzu gotické tvrze ukryté na kraji lesa při patě kopce.

Na podrobné mapce je zakreslena naše trasa v zalesněných svazích Melechova:

Tvrz, původně nazývaná Nelechov, byla postavena ve 14. století k ochraně zemské stezky.

Její obyvatelé nebyli nevýznamní lidé – dokladem je i podpis Adama z Nelechova na stížném listě české šlechty zaslaném roku 1415 do Kostnice proti upálení Jana Husa.

Lokalita byla vyhlášena kulturní památkou, její historický charakter dotvářejí vzrostlé památné buky nad kdysi vodním příkopem, který tvrz obklopoval. V roce 2005 tu proběhl archeologický průzkum a poté bylo rozpadající se zdivo stabilizováno – dnes působí ruiny velmi romanticky, a i těm návštěvníkům, kteří nebaží po historii, poslouží jako výborný cíl relaxační vycházky.

Museli jsme stejnou cestou zpět na křižovatku, neznačenou spojkou dosáhnout žlutě značené stezky, projít Dobrovítovu Lhotu a stále po svahu masivu dolů až se před námi na louce u Sázavy objevila osada Stvořidla s penzionem, na jehož zastíněné zahrádce jsme uhasili žízeň…

O Stvořidlech, jak je nazývaný úsek řeky Sázavy zhruba mezi vrchy Melechovem a hřebenem Žebrákovského kopce, někdy příště.  
Zatím nabízím článek M+M Svatošovi – Posázaví neznačenými cestami a další z pravěku našeho blogu nazvaný Český Šternberk – Sázava.

Most přes řeku vyústil přímo u železniční zastávky v lese a s nastoupením do vláčku jsme začali o dnešní vycházce hovořit v minulém čase.  

Dnešní trasa: ČTZ Humpolec – Světlický Dvůr – Proseč – Staré Hutě – Rejčkov – Čertův kámen pod Melechovem – Rohule ZTZ – Melechov vrchol – Melechov věž – studánka – ZTZ křižovatka s odbočkou ke tvrzi – tvrz Nelechov – zpět ke Mstislavicím – neznačenou cestou na ŽTZ – Dobrovítova Lhota – Stvořidla = 24 km

Na závěr obrázek orchideje (ne moc povedený, protože jsme sebou měli jen foťák maličký, zvaný ščudla), která dělala parádu u cesty v lese:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*