Novoroční výstup na Šacberk 2009

Novoroční čtyřlístek

Ještě nám boty neoschly po výstupu na Javořici, ještě jsme se ohlíželi za starým rokem – a už tu byl první den roku nového a s ním další výstup na kopec sice menší, ale pro nás Jihlaváky významnější a cennější. Už sám počeštěný název původního německého slova Schatzberg (hora pokladů) vzbuzuje představy o bohatství, a protože jsme v Jihlavě, jedná se samozřejmě o stříbro, které bylo pilířem českého království. Já osobně ale na Šacberku každoročně nalézám jiné bohatství – lidskou vzájemnost a přátelství, což jsou základní pilíře života. A věřte, že to nejsou fráze, stovky lidí mají stejný názor, jinak by lidé nepřišli, aby se pozdravili a popřáli si všechno dobré do nového roku.

Už po dvanácté nás očekávali pořadatelé z KČT Tesla od 14.30 do 15 hodin na vrcholu, kam jsme se po různých cestách ve skupinkách scházeli. Samozřejmě, že všechny provázela dobrá nálada, a ačkoliv byl mráz, mnozí vydrželi dost dlouho na větrném kopci povídat s přáteli. Předtím se ale zastavili u Milušky a Jany z pořádajícího odboru, finančně přispěli na konto Novoroční čtyřlístek (výtěžek je tentokrát určen vozíčkářům) a za to dostali odznáček – letos v barvě žluté – a novoročenku z ústředí KČT. (Povídání o Čtyřlístku je v loňském příspěvku.) Podle sdělení organizátorů vím, že letos se vybralo 3630 Kč a bylo rozdáno 172 účastnických diplomů – to vše během té uvedené půlhodiny. Mnoho lidí ale přišlo na Šacberk mimo tuto dobu a mají smůlu, protože diplomy, které dostáváme z OKČT Tesla, jsou vždycky moc hezké a my, turisté, si jich náležitě ceníme.

přispěvatelé do sbírky na pomoc vozíčkářům

předání turistické novoročenky

činorodí členové KČT Tesla

Potom jsme měli tři možnosti – jít na lyže, jít domů, jít do hospody. Nevím o nikom z nás, kdo by si přinesl lyže, nadšenci na následujícím obrázku byli z jiné party.

na sjezdovce byl čilý ruch

Domů šlo ze závažných důvodů (např. nezletilost) jen pár lidí,

mládí z odboru Čeřínek

všichni ostatní mířili tradičně do hospody ve Zborné poté, co ještě podnikli různě dlouhé vycházky po okolí. Sešli se tu, občerstvili se slovem i mokem, zhodnotili starý a přivítali nový rok.

zdatní Sokolové z Bedřichova

Do nového roku mám přání pro nás všechny, inspiraci jsem našla u ptáků, kteří mají na naší zahradě celoročně stravovnu a já je často pozoruji. Tedy – houfujme se jako oni, buďme čilí jako oni, buďme houževnatí jako oni, buďme důvěřiví jako oni, dávejme ale pozor na dravce jako oni, buďme stále v dobré kondici jako oni a hlavně – nepřestávejme zpívat, stejně jako oni!

jedna z mnoha skupin ptačích strávníků

i pod krmítkem se najde něco do zobáčku

Barborka

Jedna odpověď na “Novoroční výstup na Šacberk 2009”

  1. Liduško,promiň mi tu špatnou informaci – vím dobře, že jsi spolu s Mílou a Františkem dlouholetá organizátorka, Jana se nevyskytuje, popletla jsem si Tě s Tvojí dcerou :-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*