Křemešník – Čeřínek

Co Mirek vyprávěl o druhé části přechodu Jihlavských vrchů
16. února 2013

Už z úvodu článku je jasné, že jsem zase seděla doma, chmurně vnímala života příkoří a krotila své turistické choutky. První, javořická část přechodu, kterou jsem se úspěšně 12. ledna prosmýkla, byla daleko, daleko…

Na zastávce v Nové Bukové vystoupilo z vlaku 16. února 2013 před devátou ráno 14 turistů,

Míla Bradová, předsedkyně pořádajícího odboru KČT Tesla Jihlava je pozdravila a připomněla trasu pěšího přechodu.

Trasa: Nová Buková – Čejkov – hájenka Hutě – Sázava – Křemešník – U Rásochů – Nový Rychnov – Čertův hrádek – Dolní Hutě – Čeřínek – Kostelec = 26 km

Základní trasa je daná už názvem akce – Přechod Jihlavských vrchů – Javořici (837 m) jako nejvyššímu vrchu je věnovaná první část, kraj kolem Křemešníku (765 m) a Čeřínku (761 m) v druhé části je zárukou atraktivnosti jak pěší túry, tak lyžařského přejezdu.

Turisté lační informací zajisté nepřehlédnou ceduli před malým nádražíčkem.

V nadmořské výšce, kterou jste si přečetli na předchozím snímku, stála řídká mlha, která udělala z tohoto koutu světa čisťounké a tiché místo k rozjímání – jde-li člověk takovým krajem s přáteli, je to stejné jakoby se účastnil bohuslužby…

Na mapce je zakreslen dnešní výšlap:

Zajímavosti na této trase jsem popsala ve článku z minulého roku a v odkazech v něm.

Jeden z nejkrásnějších výhledů bývá z kopce od tohoto lesa – já jsem si musela ten obrázek přehrát v mysli, protože mlha nabídla přítomným fotografům jiné možnosti.

Kilometrové stoupání zmíněným lesem končí u hotelu na Křemešníku.

Samozřejmě, že zašli na občerstvení a takhle se usmívali před další částí cesty: 🙂

V říjnu 2012 jsme v rámci semináře cvičitelů turistiky navštívili historicky významné stavby na Křemešníku i rozhlednu a po červené značce prošli cestu odtud na Čeřínek. Barevný podzim v této části Jihlavských vrchů si můžete prohlédnout v tomto článku, ve kterém jsou i zajímavosti o této lokalitě.

Množství sněhu nestačilo pro dobré běžkování, chůze v něm však byla dosti náročná – známá cesta na Čeřínek poskytovala ale mnohé malé zimní i jarní turistické radosti:

Kolem Čertova hrádku, přes Dolní Hutě a Strnadovou stezkou vzhůru po svahu zavede červená turistická značka každého, kdo se po ní vydá, k chatám na Čeřínku.

V chatě je útulno, turisté jsou vítáni a dobře obslouženi.

I z této cesty si Mirek přinesl pamětní list, dokonce s podpisy všech zúčastněných.

Žiju teď nadějí, že příští výšlap se snad beze mne neobejde…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*