Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech

27. ročník turistického pochodu Jihlavou pořádal KČT Tesla Jihlava
Podvečerní vycházka v pátek 9. září 2016

Teplý zářijový podvečer vrcholícího léta podpořil pořadatele v jejich snaze zajistit pochodníkům co největší komfort při netradiční vycházce městem, ve kterém žijí, ale většinou při běžném shonu nemají čas rozhlédnout se kolem sebe. Většina účastníků sebou bere děti a ty pak při návratu hledají ve tmě svítící sovičky, které jim ukazují cestu. Pochod má své stálé příznivce, mezi něž patříme i my – oceňuji to, že razítkové kontroly jsou u významných historických staveb, kde v případě zájmu informují pořadatelé o jejich původu a osudech účastníky pochodu.

start pochodu byl v 17:00 před Domem dětí a mládeže v Jihlavě; www.svatosi.cz

Ještě před registrací účastníků na trasy 15 a 8 km proběhla před zraky příchozích malá slavnost – členka KČT Tesla Jihlava dostala při příležitosti životního jubilea ocenění za práci ve prospěch turistů.

před zahájením pochodu předali kolegové-turisté Lídě Březinové při příležitosti jejího životního výročí ocenění za práci pro turisty

registrace na startu

mladí členové KČT Tesla Jihlava

ve slunečném podvečeru mělo zájem zúčastnit se procházky městem a přilehlými končinami hodně pochodníků, mnoho z nich s dětmi

Novákovi s holčičkami nikdy nechybějí na trase

Rozhodla jsem se, že tentokrát zařadím propozice, ze kterých ti, které to bude zajímat, lehce zjistí obě trasy, my jsme se rozhodli pro tu kratší.

po přečtení propozic si uvědomíte, jak pečlivě jsou obě trasy připravené a kolik práce pořadatelé akci věnují

první razítko do pochodnického listu získali turisté od Bílých paní

druhá razítková kontrola u Brány Matky Boží

kontrola v Parku Gustava Mahlera

podvečer v Parku Gustava Mahlera

milé setkání v jihlavských ulicích

horní část jihlavského náměstí s kostelem sv. Ignáce, radnicí a sochou Poseidona na kašně

Dopřejme si krátké zastavení u předchozí fotografie – nejdříve sdělení, že o historii jihlavských kostelů se krátce dočtete ve článku Kostel Povýšení sv. Kříže, obrázky z interiéru radnice jsou ve článku Slavnostní zahájení jarní turistické sezony v Jihlavě 2008 a historické zajímavosti z Jihlavy jsem shromáždila do článku Kolem noční Jihlavy 2013.
Ráda bych upozornila na barokní kašnu z roku 1797, jejímž autorem je Jan Václav Prchal (1744–1811) – na horním náměstí je zpodobněn Poseidon (Neptun), pro kašnu na dolním náměstí vytesal Amfitrité sedící na delfínu. Obě kašny, ve středověku dřevěné, vznikly společně s vodovodem, který byl do královského horního města Jihlavy zaveden už v roce 1389 (starší byl jen pražský, ze začátku 14. století, až 26 let poté ho mělo Brno), většina měst zaváděla vodovod až během 16. století.
Voda do jihlavských kašen byla vedena dřevěnými rourami – ty, které se dochovaly, lze vidět v muzeu.

starobylá jihlavská radnice

pamětní deska na fasádě radnice

podvečerní slunce zlatí věže kostela sv. Jakuba Většího

Kostel sv. Jakuba byl postaven v době vzniku města, původní stavbu zničil požár, ale už v roce 1250 se začal stavět chrám nový, vysvěcený roku 1257. Výška vyhlídkové věže je 63 metrů, zvonová musela být po požáru v 16. století snížena o 9 metrů kvůli nestabilitě podloží – zdálky viditelné věže kostela jsou dominantou města. Na severní straně chrámu byla v roce 1702 přistavěna kaple Bolestné Panny Marie, oddělená od hlavní lodi nádhernou barokní mříží.

kostel sv. Jakuba na Jakubském náměstí v hustorickém centru Jihlavy

Na sklonku 19. století proběhla generální oprava kostela, při níž střecha dostala novou krytinu z glazovaných bobrovek.

do stěny kostela jsou vsazeny náhrobníky ze hřbitova, který původně obklopoval kostel

červenolistý buk u kostela je ozdobou této nejstarší části města

19 metrů vysoký buk s šířkou koruny 22 metrů a obvodem 444 cm zvítězil v roce 2003 v anketě Strom roku. Údaje o jeho věku se různí – od 130 do 185 let – strom s podsaditým nízkým kmenem je krásný v každé roční době a podtrhuje atmosféru Jakubského náměstí – stopy předků se tu projevují nejvýrazněji.

buk má nízký podsaditý kmen a mohutnou korunu

Do přítomnosti nás vrátily diplomy od pořadatelů, špekáčky k opečení na ohýnku jako výslužka a soupiska dnešní účasti na akci.

návrat z trasy a výdej diplomů

vzpomínkový list z roku 2016

sdělení pořadatelů

Bílé paní nenavařily kaši, v cíli rozdávaly uzenky

tomu tátovi to ale trvá!

pořadatelé bdí nad ohněm a dostatkem zásob paliva; očekávají návrat turistů z trasy 15 km

Pochod Noční Jihlavou je vlastně o setkávání, s lidmi i městem, a nikdy není stejný – podstatnou roli sice hraje počasí, ale dobrou náladu si domů přineseme vždycky. 🙂

Související články:
Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2015,
Kolem noční Jihlavy po historických pamětihodnostech 2014 – v tomto článku jsou odkazy na všechny minulé ročníky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*