Vysočinou k Telči 2022

51. ročník dálkového turistického pochodu
Sobota 5. listopadu 2022

Je s podivem, že ráno v 8.26 se nás sešlo ve vlaku, který mířil do Telče, hodně – turisté ze všech tří jihlavských odborů se pozdravili s havlíčkobrodskými, světelskými a dalšími, kteří už předtím do vlaku Renesance nastoupili – v pátek totiž celý den hustě pršelo, celou noc na dnešek též. Cestou na nádraží už jsme však nemuseli ani vytáhnout deštník a během dne se počasí tak vylepšilo, že v poledne svítilo slunce a bylo velmi příjemně.

Chtěli jsme jít jen krátkou trasu, ale z toho, co nabízeli pořadatelé, jsme si nevybrali, proto jsme pochod přizpůsobili svým požadavkům – hlavně jsme měli na paměti, že některé úseky budou po úporném dešti těžko schůdné. Ukázalo se, že jsme zdaleka nebyli sami, cestou jsme se potkávali s turisty, kteří měli stejné úmysly.

Naše skupina se skládala z 8 lidí, v níž byli mí přátelé Míla a František. Rozhodli jsme se pro trasu po Březinově cestě, tj. po ČTZ Lipkami ke kapli sv. Karla Boromejského, pak dál do Vanova a odtud bez značení po silnici do cíle – celkem při akci i s cestami k vlaku dobrých 16 km.

Z nádraží Telč do sokolovny na registraci, pak městem a Lipkami ke kapli sv. Karla, do Vanova a po silnici k Roštejnskému rybníku, zpět centrem Telče až do cíle.

Na začátku Lipek nás Míla upozornila, že je tu nově vytvořená kondiční stezka, jejímž patronem byl RNDr. Vystrčil – je 2 km dlouhá a měla by sloužit ke stimulaci srdeční činnosti. Pan Miloš Vystrčil se stal jejím obnovitelem, protože už v minulém století jeho otec vytyčil trasu v Lipkách matce, které po prodělaném infarktu doporučili v lázních rehabilitaci rychlou chůzí. Dalo se snadno sledovat, jak se soustavným tréninkem matčin stav po nemoci lepšil. Stezka pro zdravé srdce byla slavnostně otevřena letos 18. září (Míla se akce zúčastnila), aby sloužila telčským občanům.

Cesta Lipkami je 1,4 km dlouhá – stará alej spojuje podzámeckou zahradu s bývalou bažantnicí. Na části trasy vznikla zmíněná kondiční stezka.

Další zajímavostí v Lipkách, které patří do Přírodní rezervace Luh u Telče, je studánka lesníka Halamáska.

Směrovka ke studánce v Přírodní rezervaci Luh u Telče.

O vzniku studánky se vypráví:
Lesníkova manželka byla velice nemocná, on chodíval pravidelně s dětmi na Kalvárii u kaple sv. Karla, aby se modlili k Panně Marii za matčino uzdravení. Téměř beznadějný stav ženy se pomalu obracel k lepšímu, až se nakonec uzdravila. Šťastný lesník nechal vystavět kovový křížek (stojí u cesty do Hostětic) a když našel mezi kořeny jednoho lesního stromu pramínek vody, upravil z něj studánku, která se nazývá jeho jménem.

Chůze lesem byla příjemná, nálada ve skupině též, potkávali jsme se s „Čeřínky“ a jinými turisty.

Cesta ke kapli sv. Karla Boromejského.
Kamenná stéla s otvory k upevňování střeleckých terčů.

O historii kaple i terčů jsem psala ve druhé polovině článku Přechod Jihlavských vrchů, tak stačí kliknout na odkaz.

U kaple sv. Karla jsme se sešli s mnoha pochodníky, všichni jsme se zastavili na Kalvárii u barokních soch a užili si výhledy do kraje z této turisticky atraktivní oblasti.

Kaple sv. Karla Boromejského u Telče.

Za fotografie v tomto článku srdečně děkuji Věře a Jirkovi Veselých.

Od kaple jsme se znovu rozešli na vybrané trasy (a sešli se pak většinou v cukrárně v Telči 🙂 ).
Cestou do cíle jsme se zastavovali na známých místech – u Zachariášovy staleté lípy, u zámeckého skleníku, ve dvoře Univerzitního centra, u Hasičského domu (galerie), u pamětní desky malíře Mořice Nágla, u soch na náměstí v Telči, na hřbitově U sv. Anny apod.

Od pořadatelského štábu v sokolovně jsme dostali chleba se škvarkovou pomazánkou a diplom. Zeptala jsem se na počet účastníků – prý 179, což je dobré číslo.

Odjížděli jsme (zase společně) ve 14.36 do Jihlavy i Havlíčkova Brodu. Pohodovka!!

Související články:
Listopadové pochody v Telči 2014 (předchozí trasy a příběhy z minulých let)
Vysočinou k Telči 2015
Telč – obrazy Míly Doleželové a Jiřího Mareše

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*