Jarní vycházka za sněženkami na Špičák

Pořádal KČT Tesla Jihlava, vycházku vedl jako vždycky Václav Plánka
Čtvrtek 2. března 2023

Ve 12.40 jsme vyjeli z dolního jihlavského náměstí autobusem městské dopravy do Popic, bylo nás 15. Na návsi Václav pohovořil o historii Popic – osídlení je datováno do první poloviny 13. století a rozvoj obce nastal při usazení německých horníků, kteří se věnovali těžbě stříbrných rud v okolí. O návesní kapli řekl, že stojí na místě dřevěného kříže z roku 1780.

U návesní kaple v Popicích. Foto František Janeček.

V podstatě byl program podobný jako při loňské vycházce.
Z návsi jsme se vydali po modře značené turistické trase směrem ke Špičáku. První zastávka byla tradičně u středověké cesty mezi Popicemi a Salavicemi. V lesíku vpravo jsou podle údajů archeologů rozsáhlé pozůstatky po dolování stříbrných rud. Václav nám pověděl o smírčích křížích – kdy, kde a proč se stavěly.

U smírčího kamene na historické cestě u Popic. Foto Míla Bradová.

Byl nádherný den, nepříliš mocný vítr, jasno a dobrá viditelnost – bohužel zdejší i okolní lesy jsou skoro na dřeň vykácené – místa, která jsme důvěrně znali, jsou k nepoznání. Povídali jsme si, došli k rozcestí, kde bývalo posezení, teď je kvůli těžbě pryč, pak k rozcestníku U černého pařezu a začali stoupat na Špičák – je tam zřízena Národní přírodní rezervace kvůli několika vzácnostem – jmenovitě např. druh mechu zvaný dvouhrotec zelený rostoucí na ztrouchnivělých kmenech stromů, a bučiny, které si zvolily tajemný a majestátní Velký Špičák za svůj domov.
Ale šli jsme tam za sněženkami – těch bylo letos na místech obvyklých hodně – fotografové měli napilno! Jen Libuška Bohatá mi ale poslala několik fotek, pro ilustraci akce výborných.

Tak jsme si užívali nebe.
Každoroční zázrak na zemi.
Dvouhrotec zelený je vzácný mech, chráněný na území NPR Velký Špičák.
Katedrála přírody.

Na vrcholu Špičáku jsme dostali pamětní list od Míly a povídali si o trigonometrických značeních – jedno z nich je na Špičáku, další jsme navštívili kdysi ve Žďárských vrších.

Na vrcholu Špičáku jsme posvačili, popovídali a zavzpomínali na turisty, kteří už tu s námi nejsou – Milan Hlína tu slavil své 80. narozeniny – připíjeli jsme si tehdy japonským saké. Je jisté, že mnohokrát byl zmiňován i Mirek.
Po MTZ jsme se vydali do Třeště, autobus odjížděl v 16.54, takže jsme ho pohodlně stihli. Procházka byla rekreační po všech stránkách!

Z Popic po MTZ na Špičák (734 m n. m.), pak kolem hájovny a kaskádových rybníčků do města Třešť = 12 km.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*