Naučné stezky v Polné

Pozvánka do krásné přírody a trocha historie k tomu

Polná jako trhová osada vznikla zřejmě už ve 12. století na Haberské stezce, koncem 13. století se stala městem a to velmi významným – historických pamětihodností si zde ten, kdo má zájem, užije dost a dost. My jsme se rozhodli představit vám dvě naučné stezky, které vás na několika málo kilometrech seznámí ve stručnosti s Polnou a jejím okolím. Projděte s námi Pojmannovu stezku, která je spíše přírodovědná a Klementovu stezku, která je historickým výletem v překrásné přírodě.

NS Pojmannova

Pojmannova stezka byla dokončena už v roce 1912 a na jejím vzniku mají zásluhu Václav Pojmann, starosta Polné a majitel závodu na zpracování škrobu Amylon, který stezku financoval, a muzejník Břetislav Rérych – projektant a budovatel stezky.

Výchozím bodem je rozcestník na Husově náměstí:

začátek stezky na Husově nám.

Cesta je značena žlutou barvou a až k Borskému mlýnu vede společně se zelenou turistickou značkou. Ještě se rozhlédneme po náměstí, kde nás jistě zaujme barokní sousoší Nejsvětější Trojice z roku 1750

barokní sousoąí z r.1750

a pak už se vydáme kolem děkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie na Sezimovo náměstí.

děkanský chrám

Zde si prohlédneme průčelí nejkrásnějšího polenského kostela sv. Anny se špitálem, který byl založen už v polovině 15. století,

kostel sv.Anny se ąpitálem

gotickou bránou opustíme historickou Polnou a směřujeme do přírody. Ta brána je ve své jednoduchosti tak krásná, že vám nabízíme její obrázek:

gotická brána na Sezimově nám.

V blízkosti závodu Amylon si všimneme kamenného kříže zabudovaného v základech domu. Ten kříž byl postaven původně v objektu závodu na památku několika zaměstnanců, kteří kolem roku 1954 zahynuli při výbuchu dextrinu v továrně.

kříľový kámen u Amylonu

A pak už vcházíme do Borského údolí, kde se na hrázi rybníka odděluje žlutá TZ a směřuje k rybníku Kukle – podle nás jsou to nejkrásnější místa této stezky. Trasu jsme prošli ve všech ročních obdobích – vždycky je jiná, ale vždycky krásná!!

rybník Kukle

Až se nabažíme pohledů, pokračujeme Obecním lesem na Svatoňův kopec, kde se nám otevře výhled do širokého okolí. Krásnou polní cestou se vydáme zpět do Polné. Na tu se odtud můžeme podívat třeba přes bramborové pole:

pohled na Polnou

Svěží a v báječné náladě se vrátíme ze sedmikilometrové trasy na Husovo náměstí, kde si odpočineme, případně zajdeme do hospůdky a samozřejmě se rozhodneme projít i druhou naučnou stezku.

Stezka Josefa Klementa, dlouholetého předsedy odboru KČT v Polné, který tragicky zahynul v roce 2004, byla na jeho počest vyznačena v roce 2006.

 

NS Klementova

Výchozím bodem je rovněž rozcestník na Husově náměstí, tentokrát se ale vydáme opačným směrem. Stezka je značena zelenou barvou:

počátek stezky na Husově nám.

My půjdeme po značení na Karlovo náměstí (bývalé židovské ghetto), odtud se průchodem v rabínském domě dostaneme na tzv. „rabínský plácek“ a jsme před synagogou ze 17. století. Ta je uprostřed zástavby a dobře ji vyfotit zvládnou jen odborníci, my vám můžeme nabídnout jen tuhle neumělou, ale se snahou udělanou fotku. Lepší bude zajít si ji prohlédnout osobně.

synagoga

Značka nás dále vede k budově měšťanského pivovaru, kde v letech 1917 – 1919 bydlel se svými rodiči spisovatel Bohumil Hrabal. Ten měl k Polné takový citový vztah, že si urnu se svým popelem nechal uložit do bedny s nápisem „Pivovar Polná“ …. Dosti bulvárních zpráv! – pokračujeme k zámku, který je zčásti opravený a dále se zde pořád pracuje.V prvním patře jsou obnovené tři sály, v pravém křídle sídlí městské muzeum, je zde také krásný společenský sál, kam i my z Jihlavy rádi jezdíme za kulturou. Z parkánu se nabízejí poetické výhledy na město, na rybník Peklo – v každé roční době jiné, ale vždycky krásné!!

nádvoří zámku

Po prohlídce areálu zámku, případně po návštěvě zámecké restaurace, se vydáme na kopec s kostelem sv. Kateřiny, kde si pečlivě pročteme zajímavou informační ceduli a úbočím kopce pokračujeme v naší pouti.

kostel sv.Kateřiny

Asi po půl kilometru dojdeme k odbočce, která směřuje k symbolickému hrobu zavražděné Anežky Hrůzové. Ti, kteří se zajímají o tzv. hilsneriádu, jistě ten kilometr navíc ujdou rádi. Ostatní už budou přicházet na břeh 16ti hektarového rybníka Peklo, který založil (stejně jako např. rybník Velké Dářko na Žďársku) Viktorin z Kunštátu, syn krále Jiřího z Poděbrad. Viktorin Polnou vyženil věnem, zvelebil ji a udělil jí významná městská práva – to vše během druhé poloviny 15. století.

rybník Peklo

Procházka kolem Pekla nás naplní klidem, užijeme si ji dostatečně, rozloučíme se i s místními labutěmi a hurá do nejstarší historie Polné – jdeme do Kleštěru. Je to hluboký úvoz na trase bývalé Haberské stezky, kterým obchodníci hnali dobytek za účelem prodeje. Tento úzký průchod sloužil jako středověká „mýtná brána“ pro počítání dobytka a vybírání cla. Panoval zde čilý ruch a osada poblíž vlastně vznikla kvůli potřebám obchodníků a jejich „zboží“. Nyní je to národní kulturní památka. Nabízíme jenom tuhle fotografii s lidmi, mýto už se zde neplatí!

Kleątěr

Úbočím nad říčkou Šlapankou se romantickými partiemi dostaneme až k židovskému hřbitovu ze 16. století.

ľidovský hřbitov

To už se naše cesta začíná chýlit k závěru, ještě si ale plni sil vyběhneme na vrch Kalvárie naproti židovskému hřbitovu, odkud je zajímavý pohled na město a věže kostelů. Křížová cesta s kapličkami z konce 19. století končí u Božího hrobu. No, na tenhle kopec přece musíte jít, na to ještě máte!!

Kalvárie

Po kratičkém sestupu se silničkou dostaneme do středu města na dvůr špitálu u sv. Anny a čerstvě zrekonstruovanými mřížovými vraty vstoupíme do současnosti – máme za sebou 7 km historie. Nyní se rozhodneme, zda zajdeme do městského informačního střediska uspokojit duchovní potřeby nebo raději do některé z místních hospod zrestaurovat tělo.

Jsme si jisti, že zvolíte tu správnou variantu (případně obě). Dělali jsme, co jsme mohli a uměli, abychom vás zaujali a přiměli k návštěvě Polné. Turistika vám vykouzlí úsměvy na tváři a vy je pak můžete rozdávat. Tahle pobídka je – považte – na náhrobku na kateřinském hřbitově: Potkáš-li někoho, kdo nemá úsměv, dej mu svůj. No řekněte, nebylo by dobré se do Polné podívat?

P.S. Autobusové spojení z Jihlavy do Polné je pro účely turistiky vyhovující ; další možnost je pro ty, kteří rádi jezdí na kole – z Jihlavy je to 12 km a pokud se smíříte s tím, že v některých úsecích stezek z kola sesednete, stihnete vše mnohem rychleji, ale pak se tam jistě vrátíte na pěší výlet – víme to dobře podle sebe!

5 odpovědí na “Naučné stezky v Polné”

  1. Dodatek k historii zde uvedeného kamenného kříže v Polné
    V publikaci Pamětní kameny na Jihlavsku autora Zdeňka Jaroše z roku 2003 jsem našla toto: Místní pověst vypráví o pytlákovi, který byl právě zde zabit. Jiná vypráví o utopeném chlapci, kterého měl údajně stáhnout do vody velký had. Kříž stával původně na hrázi dnes neexistujícího rybníka Plaz, přibližně v místech podniku Amylon, odkud byl přemístěn v červenci 1964. Pravděpodobně se jedná o starý milník. V Muzeu Vysočiny Jihlava je foto z přemisťování.
    Máte několik variant původu, stačí si vybrat :-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*