Za sněženkami na Špičák 2021

Kvůli vládnímu nařízení, zůstat v katastru bydliště, jsme museli udělat okruh z Popic do Popic
Středa 3. března 2021

V 9.25 jsme odjeli s Karlem z náměstí MHD do Popic, kde čekala Iva, která navrhla trasu vycházky. V rámci protiepidemického systému nesmějí turisté překračovat hranice jiného katastru – pro nás to znamenalo, že nemůžeme, jak je při těchto vycházkách za sněženkami obvyklé, seběhnout ze Špičáku dolů do Třeště a odjet odtud autobusem do Jihlavy – Třešť je jiný katastr, proto jsme museli do Popic, které patří k Jihlavě – Jihlava končí kdesi pod Špičákem, proto i výstup na vrcholek už byl vlastně zakázaný. 🙂

Vydali jsme se po modré turistické značce, zastavili se u staré cesty za vsí u křížového kamene a pokračovali stále mírně do kopce krajinou, kde se ve 13. století těžily stříbrné rudy.
Bylo nádherně, asi 5°C, v noci mírně mrzlo, svítilo slunce, nebyl vítr – naprostá pohoda. Minuli jsme rozcestník Dílky, U Obrázku jsme poseděli v přístřešku a posvačili, došli k Černému pařezu a odtud zabočili vlevo na Špičák.

Turistické informační místo U Obrázku. Foto Iva Svobodová

Lesy, které jsme znali jako vzrostlé a hluboké, jsou pryč, bída a zmar! Zcela neznámá krajina! Pěšiny, kterými jsme chodili, jsou zhusta zavalené padlými stromy, které nechávají lesníci stát a ony se při větším větru vyvrátí. Národní přírodní rezervace Velký Špičák zcela změnila svou tvář – teď tu jsou jen buky, některé opravdoví velikáni! Jakoby nám chtěly předvést, jak má vlastně vypadat mládenec, o kterém se řekne: kluk jak buk! Zajímavé je, že obrovské rulové kameny jsou v těchto místech vždycky porostlé šťavnatým mechem – ten má neuvěřitelně jásavou, sytě zelenou barvu, jinde v přírodě nevídanou.

Národní přírodní rezervace Velký Špičák byla vyhlášena v roce 1964. Foto Iva
Důvodem ochrany byl rozsáhlý komplex bučin, několika druhů javorů a jedlí ve vrcholové části masivu Špičáku. Na stromech roste řada vzácných dřevokazných hub. Foto Iva

Ve vyšších partiích kopce už nebyla taková spoušť, protože zdejší porost je převážně bukový, sem tam jedle a javor. Tím pádem je země pokrytá silnou vrstvou bukového listí a sněženky musí vyvinout velkou sílu a snahu, aby vystrčily své něžné hlavičky na světlo boží. Zdálo se mi, že letos jich není tolik, jako v minulých letech, ale našli jsme, obdivovali a fotili.

Sněženky jsou jen jednou součástí bohaté flory špičáckého masivu. Foto Iva
Sněženky v zahrádkách jsou krásné podívání, ale tyhle ve volné přírodě, za kterými musí člověk pár
kilometrů dojít, potěší mnohem víc. Foto Iva

Vystoupili jsme na nejvyšší bod, Iva učinila zápis do vrcholové knihy, popovídali jsme a trochu pojedli. Nedovedu popsat, jak nádherně tam bylo – slunce vytvářelo zajímavé obrazy, když se opíralo do neuvěřitelně vysokých, místy pokroucených, místy jako když do oblak střelí rovných stromů, jejichž koruny se rozvíjely ve značné výšce – všechny stromy se vzpínaly vzhůru ke slunci.

Turistické informační místo na vrcholu Špičáku má zajímavou textovou část.

Zdejší krajina mi vždycky připadá jako obraz z dávnověku, tajuplný a čekající na scény, které jsem si jako dítě uložila do paměti při četbě – fantazii se tehdy meze nekladly!
Podívejme se na trasu vycházky:

Z Popic kolem křížového kamene a Hrazeného rybníka na Dílky, k Obrázku, k Černému pařezu, výstup na Špičák. Odtud po ŽTZ, pro neschůdnost odbočka na neznačenou cestou do Klučí, pak po ZTZ kolem studánky k Obrázku a zpět do Popic – asi 14 km.

Zpět jsme se vydali po žluté značené cestě směrem na Klučí – kdysi jsme jako značkaři obnovovali turistickou trasu ze Suché na Špičák, 6,5 km dlouhou, pamatuji si, že to byla krásná, ale hodně perná práce, kterou jsme za den taktak dokončili – tehdy jsme seděli na tichém Špičáku, snášel se večer –  panovala tu zcela jiná atmosféra, mnohem tajemnější a voňavější, nežli jsme běžně zažívali kolem poledne, kdy na vrcholek kopce zpravidla při skupinové turistice docházíme.

Křehké květiny musejí vyvinout obrovskou sílu, aby se prodraly ke slunci. Foto Míša
Každý rok stejné, vždycky znova udělají radost. Foto Míša

Cesty po žluté značce byly téměř neprůchodné, hluboké koleje vyjeté obrovskými auty a různými stroji na likvidaci kůrovcem napadených stromů byly pro pěší zcela znemožněné. Iva měla chytrý telefon, proto vyhledala směr beze značky a přes poválené stromy, které jsme přelézali a dostali se na vrcholek kopce přírodní rezervace V Klučí, kde je zachován původní prales. Sestoupili jsme po svahu na protilehlou stranu a dostali se k zeleně značené cestě, která nás dovedla před krásně upravenou studánku s názvem Pod Klučím.

Lesní studánka Pod Klučím je u zeleně značené turistické trasy a má výbornou vodu. Foto Míša

Z rozcestí U Obrázku jsme pokračovali po modře značené cestě přes Dílky až do Popic.
Odpoledne se počasí trochu změnilo – slunce polevilo ve své aktivitě, obloha se pokryla nízkými mlhavými mraky, ale bylo teplo a bezvětří. Iva nás vzala autem na okraj Jihlavy, odkud jsem dojela autobusem MHD do Bedřichova.

O měsíc později, 2. dubna, zachytila Silva Poukarová osazenstvo naší zahrady – nevlídný den se svěžestí kytek trochu rozsvítil.

Související články:
Vycházka za sněženkami na Špičák 2018 (ve článku jsou odkazy na předchozí návštěvy)
Za sněženkami na Velký Špičák 2019
Sněženky na Špičáku u Třeště nás i letos potěšily 2020

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*