Po stopách dětství kolem říčky Vápovky

Okruh z Hladova přes Nepomuky a Olšany, návštěva přírodní rezervace Jechovec, ze Staré Říše návrat do Hladova
Středa 31. března 2021

S Ivou jsme čekaly vedle parkoviště na Slunci, kam přijel Karel autem a společně jsme odjeli do Hladova. Břeh rybníka, kde zůstalo zaparkované auto, se stal východištěm i cílem dnešní trasy.

Břeh Hladovského rybníka určila Iva, která navrhla trasu, místem startu i cíle naší cesty. Foto Iva Svobodová

Bylo 9:30, když jsme vykročili po žlutě značené turistické trase do Nepomuků. Vyloupnul se krásný jarní den, slunce nezahálelo, modrá obloha rozjasnila krajinu.
Cesta do osady Nepomuky vedla lesem a byla tak hezká, jak si představujeme chůzi kolem orosených mladých stromků s jemnou vůní jehličí, na jehož každé kapce vody září sluneční diamanty.
Osada Nepomuky, čítající 11 domů, vznikla ve výšce 712 metrů nad mořem a v nedávné době tu byli hlášeni dva stálí obyvatelé.

Bývalá hájenka na okraji vsi Nepomuky prochází rekonstrukcí.
Kaple sv. Jana Nepomuckého z roku 1859.
Osada Nepomuky patří ke Staré Říši, byla pojmenována podle kapličky, při níž vznikla. Jedenkrát ročně se tu za velké účasti lidí z okolí koná mše svatá. Dříve prý tu bývala obec Veselí, ta ale v průběhu časů zanikla.

Opustili jsme žlutou značku, abychom se mohli vydat lesem podél břehů říčky Vápovky, kam chodívala v dětství Iva se svým tatínkem obdivovat bledule rostoucí na podmáčených březích říčky. Ta vzniká jen nedaleko odtud ze soutoku potůčků vyvěrajících v lesích kolem Nepomuků.

Říčku Vápovku napájí několik potůčků z okolí Nepomuků, v Dačicích se po 28 kilometrech toku vlévá Vápovka do Moravské Dyje.
Zamokřené loučky u Vápovky jsou na jaře posety bledulemi, pohádkové kouzlo říčky zvyšují mnohočetné meandry.

Vyšli jsme z lesa a v místech nazývaných Za Olší se posadili u rybníka a posvačili.

Rybník blízko silničky do Olšan nabídl klid k poslechu ptačích symfonií a balzám na bolístky všeho druhu. Foto Iva

Nikdy jsem tudy nešla, tím víc jsem oceňovala nádherné výhledy při stoupání k Olšanům.

U rybníka Kladina býval pionýrský tábor, pak vznikl penzion – výhled z cesty k obci Olšany. Foto Iva

Olšany jsou samostatná obec, jejíž historie je prokázána od poloviny 13. století, v současnosti tu žije necelých 80 obyvatel.

Kaple Nejsvětějšího Srdce Páně v Olšanech byla postavena v roce 1925 na místě dřívější malé kapličky.
Pomník osvobození s bustou Dr. Edvarda Beneše v Olšanech.
Sloupková Boží muka u Olšan z roku 1753 jsou kulturní památkou ČR.

Cestu, kterou jsme se letos vydali do přírodní rezervace Jechovec, jsem neznala, proto jsem byla nadšená, že do místa, které zažívá zjara své dva týdny slávy a mnohokrát jsme k němu putovali z jiného směru, vidím zcela novýma očima.

Pohled na bledule ve volné přírodě se nikdy neomrzí – s nimi začíná jaro a naděje.

Napíšete-li do vyhledávače na našich stránkách slovo bledule, objeví se řada článků na toto téma, proto se zdržím opakování.
Rozloha bleduliště je obrovská – rozsáhlé bílé plochy mezi stromy, většinou olšemi, byly prozářeny sluncem, v této denní době ovládlo celý prostor oslnivé světlo.

Přírodní rezervace Jechovec se rozkládá v podmáčeném olšovém lese.
Koberce bledulí, kterým se tu prokazatelně daří, naleznete poblíž městyse Stará Říše.
Stará Říše – festival rozmanitosti tvarů.

Tuto obec však celý kulturní svět spojuje s rodem Florianů (původem z Nepomuků) – s některými významnými členy této rozvětvené rodiny se však můžeme setkat už jen na hřbitově – tam pokaždé zajdeme. I letos jsme se s pokorou poklonili znamenitým lidem, díky nimž vznikly na Vysočině hmotné a duchovní hodnoty, které ji povýšily mezi regiony zasluhující pozornost. Poblíž domu, kde bydlí Juliana Jirousová jsme se vydali na polní cestu k Hladovu.

Kamenná Boží muka z roku 1715 u Staré Říše na rozcestí k rybníku Kladina a polní cestě do Hladova.

Cesta k Hladovu byla snadná a hezká – žádné bláto, krásné výhledy.
Zde je rekapitulace dnešní 18ti kilometrové cesty:

Po ŽTZ z Hladova do Nepomuků, neznačenou cestou kolem Vápovky do Olšan, prohlídka bleduliště na Jechovci, Stará Říše-hřbitov, návrat do Hladova = 18 km

Ve stavu blaženosti mě přátelé vyložili na jihlavském dolním náměstí poblíž zastávky autobusu městské hromadné dopravy. Čekala jsem na spoj, pak dojela do Bedřichova, došla domů a až tam jsem zjistila, že si mě někde na této trase vyhlídl pták a nešetřil na přízni ke mně, obsah svých útrob mi rozhodil od ramene až k pasu, já jsem to v náladě naprostého uvolnění (až k netečnosti smyslů) nepostřehla, a tak ani nevím, zdali jsem s touto ozdobou cestovala, či ji získala až během cesty k domu…
Každopádně jsem si jistá, že dnes mi příroda poskytla všechno, co od ní může člověk dostat. 🙂

Jedna odpověď na “Po stopách dětství kolem říčky Vápovky”

  1. Míšo, obě jsme byly na Jechovci mnohokrát, ale říkala jsem si, že tak božsky krásně tam snad ještě nikdy nebylo. A věřím tomu, že tam s námi byl i Mirek.
    Iva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*