Slavnostní oheň na Čeřínku – memoriál Mirka Svatoše 2024

Sobota 20. ledna 2024

Letos se konal 15. ročník této akce, při níž od roku 2021 věnujeme vzpomínku Mirku Svatošovi, někdejšímu členu pořádajícího odboru KČT Čeřínek.

Na obvyklých propozicích akce se nic neměnilo, hlavní skupina se tedy vydala vlakem do Kostelce, odkud začínala pěší trasa na Čeřínek. Do našeho scénáře rušivě vstoupily české dráhy – vlak, kterým přijížděli turisté z Havlíčkova Brodu, Žďáru nad Sázavou a Nového Města na Moravě, měl 15 minut zpoždění, a protože byl „spěšný“, měl přednost před osobním vlakem námi uvedeným v propozicích. Většina účastníků tedy přijela do Kostelce před námi pořadateli, odešla na trasu a nepočkala na zahájení a upřesnění organizačních záležitostí, které tradičně probíhá na prostranství před kosteleckým nádražím.

Uvítání účastníků lednového pochodu na Čeřínek.

Při uvítání těch, kteří přijeli osobním vlakem, jsem se zmínila o důvodech pro založení této vzpomínkové akce – vyslechli přibližně toto:
Vážení přátelé, milí kamarádi, milé turistky, milí turisté!
Jménem odboru KČT Čeřínek Vás vítám na akci Slavnostní oheň na Čeřínku, která se letos koná po 15té. Když jsme ji zakládali, chtěli jsme upozornit na události, které ve 20. a 30. letech minulého století proběhly na Čeřínku, a oslavit schopnosti našich předchůdců.

Turistický klub Čeřínek byl založen v roce 1920, už v roce 1923 byla pod vedením předsedy, pana lékárníka Františka Srdínka, postavena první (dřevěná) chata, která se stala velmi populární a potvrdila skvělou pověst turistického klubu. Sloužila dobře 10 let, ale 16. ledna 1934, tedy před pěti dny to bylo rovných 90 let, kdy vyhořela do základů. Pan lékárník Srdínko se nedožil zkázy chaty, zemřel v říjnu 1933.
Turisté začali okamžitě se stavbou nové, zděné chaty a v září téhož roku už byla předána veřejnosti. Za to úžasné nasazení musíme být vděčni tehdejšímu předsedovi klubu Oskaru Herzovi, velmi schopnému organizátorovi. V té době měl Klub přes tři stovky členů.

Je nutné zmínit se, že na Čeřínku je i tzv. malá chata, která byla postavena v roce 1913, tedy letos vzpomeneme 111. výročí jejího vzniku.
Všechno, co jsem uvedla, tvoří důvody, proč se vždy v lednu koná akce Slavnostní oheň na Čeřínku.
Jsem velmi ráda, že členové vedení našeho odboru rozhodli, že při této příležitosti vzpomeneme i na Mirka Svatoše, spoluzakladatele nejen této akce – letos v květnu už to budou čtyři roky, co tu není s námi.

Ještě bych chtěla připomenout výročí, která se týkají tohoto roku:
30. května 2024 vzpomeneme 150. výročí narození Františka Srdínka (30. 5. 1874 ve Vraném u Slaného) a 20. dubna 2024 si připomeneme 10. výročí úmrtí legendárního předsedy našeho odboru Ing. Jana Kodaye – tehdy to byly velikonoce.

Velice si vážím vaší účasti a jménem Mirkovým i svým vám srdečně děkuji.
Přeji krásný den a hodně zdraví v celém letošním roce.

Fotografie do archivu – turisté na cestě k Čeřínku. Foto František Janeček.
Podobný obrázek mi poslali Veselí.
Kvůli polomům jsme zvolili cestu po silnici, nikoli po ZTZ lesem. Foto František.
20. ledna 2024 panovalo slunečné počasí s dalekou viditelností. Foto František.

Šťastně jsme se nakonec sešli u ohně, zapáleného Jirkou a Věrou Veselými na počest našich předchůdců, kteří nám, nynějším turistům, svou prací umožnili těšit se ze současného stavu věcí.

Oheň, který rozdělali Jiří a Věra Veselí, čeká na příchozí. Foto Jiří Veselý.

Letos bylo nádherné počasí, mírně pod nulou, vítr přiměřený zvyklostem na Vysočině, obloha modrá, viditelnost skvělá. Jihlavské vrchy se doslova předváděly a předháněly v nabídce překrásných obrazů, které jako pravověrní turisté dokážeme ocenit.

První turisté dorazili na Čeřínek už kolem 10. hodiny. Foto Jiří Daňhel.

U ohně probíhalo vše jako vždycky – setkávali jsme se s přáteli, popovídali o novinkách osobních i v jednotlivých odborech a připili na Mirkovu památku. Moc mě těšilo, že se zúčastnilo tolik lidí ze všech koutů Vysočiny i „přespolňáků“.
Zachytím sobě pro radost a turistům pro informaci, odkud účastníci přijeli:
Především z obou jihlavských turistických odborů, tedy Čeřínku, Tesly a Bedřichova, z Havlíčkova Brodu, Žďáru, Měřína, Velkého Meziříčí, Telče, Třebíče, Humpolce, Počátek, z Českých Budějovic, několik turistů z Brněnska a samozřejmě i lidé neorganizovaní v turistických odborech – ti, kteří chtěli uctít památku Mirkovu, např. jeho spolupracovnice Táňa Křížová, Dr. František Smrčka z VŠPJ s rodinou a další, které jsem osobně neznala. Celkem nás bylo 130, což je počet na spodní hranici kvalifikovaného odhadu, či jak se to nazývá.

Pochutnání na opečených klobáskách a povídání s přáteli je hlavní náplní setkání u turistických chat na Čeřínku. Foto J. Daňhel.
Celkem se u ohně vystřídalo nejméně 130 turistů. Foto J. Daňhel.
Věra Veselá předává příchozím pamětní listy.
Vzpomínka na Mirka Svatoše. Foto František.
Ahoj, Mirku! Foto J. Daňhel.
Mirek nám nezmizel z mysli, jen z očí.
Turistika byla nejčastějším námětem hovorů účastníků akce.
Mí přátelé a podporovatelé. Foto J. Daňhel.
Turisté z Humpolce, Třebíče, Počátek i Jihlavy. Foto J. Veselý.

Zašli jsme do restaurace, pojedli, popili a dobrou vůli spolu měli.

I v restauraci chaty KČT na Čeřínku si měli turisté stále co povídat. Foto J. Daňhel.
Ti, kteří se zašli podívat ke sjezdovce na Čeřínku, byli odměněni dalekými výhledy na pásmo Jihlavských vrchů na obzoru. Foto. J. Daňhel.
S průběhem akce a návštěvností jsem byla spokojená. Foto J. Daňhel.

Mirek se jistě spolu s námi těšil hezkému dni.

Ze svahů Čeřínku zachytila Lenka Žáková z Havlíčkova Brodu siluetu Jihlavských vrchů, které v této oblasti, cestou do Kostelce, zkrášluje kopec Špičák (733 m n. m.)

Podle sdělení mých přátel, kteří disponují různými měřidly vzdáleností, jsme dnes absolvovali 14 km.

2 odpovědi na “Slavnostní oheň na Čeřínku – memoriál Mirka Svatoše 2024”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*