Křemešník a okolí

Z Proseče pod Křemešníkem do Nového Rychnova
Čtvrtek 18. dubna 2024

Albín Servít, člen odboru KČT Tesla Jihlava, pozval turisty na vycházku v okolí Křemešníku. Sešlo se nás devět, všichni ze jmenovaného odboru, jen já jsem byla zapsána „jako host“. 🙂 S Ivou jsme si pochvalovaly, že tentokrát půjdeme opačným směrem, nežli obyčejně chodíváme – to nás k návštěvě přilákalo.
V 8.40 jsme vyjeli autobusem do Pelhřimova, tam zakrátko přestoupili na přípoj, který nás dovezl do startovního místa v Proseči pod Křemešníkem.

Účastníci vycházky čekají v Pelhřimově na autobus do Proseče pod Křemešníkem.

Všechny fotografie uvedené v tomto článku mi laskavě poskytla Iva Svobodová – děkuji. 🙂

O obci Proseč pod Křemešníkem je možné říci, že je malebná.
Na farmě na okraji obce je ustájena asi stovka koní – majitelé se zde zabývají chovem a výcvikem teplokrevných a chladnokrevných koní.

Po červené značce jsme stoupali ke Křemešníku, počasí bylo rozmarné – studený vítr se držel neustále, přeháňky přechodně, také sněhových vloček jsme se dočkali – ale v podstatě slušné turistické počasí. 🙂

U Sluneční paseky cestou na Křemešník.
Jdeme po červeně značené turistické trase z Proseče na vrch Křemešník (765 m n. m.)

Naposledy jsme byli na Křemešníku při přechodu Jihlavských vrchů letos v lednu. Kliknete-li v případě zájmu na odkaz a poté na všechny odkazy v něm uvedené, získáte přehled o historii zdejších míst a prohlédnete si fotografie. Proto dnes, abych se neopakovala, uvedu u fotografií jen základní informace.

Zázračná studánka sv. Jana Křtitele pod Křemešníkem.
Na reliéfu od sochaře Františka Bílka je vidět prasklina, vzniklá při pádu stromu na kapličku v prosinci 2023.

Stále ještě není nová střecha, kaplička je zakrytá modrými plachtami. Mírně radioaktivní voda tekla ze všech trubek velkým proudem.

Ochutnáváme léčivou vodu pramene zatímco ve větru poletují sněhové vločky.
Poustevna u kapličky sv. Jana Křtitele pod Křemešníkem.
Křížová cesta od kapličky k poutnímu kostelu Nejsvětější Trojice na Křemešníku vznikla podle návrhu Viktora Foerstera.
Boží hrob od sochaře Antonína Bílka.

Cestou kolem křížových kapliček na vrch Křemešník jsme se zastavili na vyhlídce – vykácené lesy dovolují široký rozhled do krajiny pod Křemešníkem – je zvláštní, že každá oblast Vysočiny má svoji typickou tvář – turistům, kteří se vrchovinou celý život pohybují, jasně rozeznatelnou.
Při výstupu jsme si povídali o malíři Viktoru Försterovi, bratrovi skladatele Bohuslava Förstera, také o Františku Bílkovi a jeho bratrovi Antonínovi – autoru Božího hrobu na konci Křížové cesty.

Výhled ze svahu Křemešníku na krajinu Českomoravské vrchoviny.
Při výstupu na vrchol Křemešníku vidíme Větrný zámek, který si nechal postavit akademický sochař a medailér Josef Šejnost (1878–1941), rodák z nedalekého Těšenova.
Větrný zámek byl postaven v letech 1930–1934 podle návrhu architekta Kamila Hilberta.
V popředí kamenné „křemešnické nemehlo“, dárek přátel Josefu Šejnostovi k narozeninám.
Před vchodem do kostela Nejsvětější Trojice, v pozadí kaple Mrtvých.
Výzdoba kaple Mrtvých je dílem sochaře Františka Bílka (1872–1941).
Kalvárie na Křemešníku.
Pověstmi opředená skalka s křížem na vrcholu Křemešníku.
Sluneční hodiny s datem 1879 jsou umístěny na prostranství u kostela mezi budovou fary a někdejší obecné školy.

Sluneční hodiny jsou sestrojeny ze tří kovových kroužků, uprostřed nich je kovová tyč s kuličkou, která za slunných dnů ukazuje čas. To vše je na kamenném sloupku. Postavil je zde původně pan Komárek z Pelhřimova v polovině 18. století, obnoveny byly roku 1879, jak hlásá nápis vytesaný na sloupku.

Prohlédli jsme si architektonické skvosty na poutním vrchu Křemešníku – celý barokní areál, tedy kostel s ambity a kaplemi i neobvyklý Větrný zámek, vzpomněli na Monsignora Františka Bernarda Vaňka (1872–1943 koncentrační tábor Dachau) a jeho knihu Na krásné samotě, na pana řídícího Josefa Zahálku, hlavní postavu Vaňkovy knihy, na sochaře Františka Bílka i na poustevníka Mrňávka, někdejšího pelhřimovského rychtáře.

Zašli jsme do restaurace, kde jsme byli dobře obslouženi. Domluvili jsme se, že budeme dále pokračovat po červeně značené turistické trase směrem do Nového Rychnova, odkud se vrátíme do Jihlavy autobusem. Rozhledně Pípalce jsme jen zdálky zamávali.

Je samozřejmé, že jsme se vyfotili před budovou hotelu s Poutníkem.
Přírodní rarita – bukosmrk na svahu Křemešníku. Smrk je ovšem napaden kůrovcem, takže…
Turistický směrovník „U Rásochů“ na červeně značené trase sděluje, že z Proseče jsme ušli 4 km a do Nového Rychnova odtud zbývá 3,5 km.

Cesta byla bezproblémová, jen na jednom místě, asi tak v délce tří metrů, byla smrdutá bažina, která se nedala obejít, musely se použít naházené klacky – každý, kdo přišel, řekl: „proboha to je puch, už to tady hnije asi dlouho“.
Vykročila jsem, Lenka mi podala jednu svoji hůlku, já se o ni v blátě opřela a ztratila rovnováhu, pravá noha se dostala pod jednu z tyček v bahně a nešla vyprostit – velmi pomalu jsem se za přihlížení ostatních složila do toho sajrajtu – obě ruce, nad zápěstí ponořené, takže i rukávy bundy, zadek celý vyválený až na holou kůži. Iva mě vytáhla, smrděla jsem. Vůbec nic se mi nestalo, jen jsem se zaneřádila. 🙂
Když jsme došli na kraj Rychnova, zašly jsme s Ivou na hřbitov, kde byla tekoucí voda, umyla jsem si, co se dalo, kalhoty a bunda postupně zasychaly, ale můj nepominutelný odér byl zdrojem všeobecného veselí.

V Novém Rychnově jsme čekali na autobus asi 20 minut, proto jsme si stihli prohlídnout městečko s dlouhou a slavnou historií, v němž, včetně sedmi přidružených částí, žije asi 1000 obyvatel.

Arcibiskupský zámeček v Novém Rychnově je kulturní památkou ČR.
Erb arcibiskupa Valdštejna na fasádě zámečku. Dole datum 1675.
Bývalá fara se slunečními hodinami v Novém Rychnově.

Osídlení zdejšího místa kladou historikové do 12. století, postupně se obec rozrůstala, byla však poničena za třicetileté války a v roce 1827 podlehla většina domů rozsáhlému požáru. Při obnově získala své nynější jméno Nový Rychnov. Připomněli jsme si, že odtud pocházela rodina světoznámého dirigenta Karla Ančerla (1908–1973).

Na návsi v Novém Rychnově je umístěna část kolomazného kamene, který původně sloužil v nedalekých Řeženčicích k výrobě dehtu a kolomazi.

O výrobě kolomazi se dočtete ve článku Po stopách Ludvíka Svobody a opravdovou kolomaznou pec uvidíte ve článku Podzimní setkání značkařů 2013.

Dominantou obce Nový Rychnov je kostel Nanebevzetí Panny Marie vystavěný v první třetině 19. století po požáru původního kostela ze 14. století.

Na sedadlo v autobuse jsem si prostřela plastovou podložku, abych nezpůsobila škodu – autobus voněl čistotou a já jsem byla během té výletní jízdy, při níž jsme zajížděli do okolních vesniček, dost nervózní. Všechno však dobře dopadlo, doma jsem se komplet, včetně vlasů, důkladně umyla – provedla jsem tzv. Den 3D (tj. Dezinfekce, Dezinsekce a Deratizace).
Tolik zážitků na trase čítající pouhých 9 km. 🙂

Související články:
Přechod Jihlavských vrchů
Seminář vedoucích a cvičitelů turistiky v oblasti KČT Vysočina pořádaný na Čeřínku – interiér kostela na Křemešníku a výstup na rozhlednu Pípalka.

Jedna odpověď na “Křemešník a okolí”

  1. Nejsem, myslím, ani moc škodolibá, ale při vzpomínce na ten nešťastný pád se šťastným koncem jsem se i dnes pobavila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*