Batelov – Lovětín

Vycházka k ledopádu, 25. února 2012

Využili jsme možnosti zúčastnit se vycházky pořádané KČT Čeřínek, jejímž cílem byla prohlídka známého ledopádu u Lovětína – už mu zvonila hrana a jaro neťukalo, ale bušilo na dveře.

jaro je ve vzduchu

Jeli jsme vlakem do Batelova,

krajina u Batelova

odtud po silnici lemované několika rybníky k Rácovu a z něj vlevo silničkou vedoucí bezlesou náhorní plošinou k Lovětínu, jen věnec tmavých kopců na obzoru a nedaleké malebné remízky pro potěchu oka a pocit důvěry a zabydlenosti tvořily scénu, které neubíral na půvabu ani dosti silný vítr.

procházka z Batelova přes Rácov do Lovětína k ledopádu a stejnou cestou zpět 25.2.2012

Městys Batelov je ctihodné staré sídlo, o němž se píše už na konci 13. století, nyní má několik místních částí, mezi nimi i Rácov a Lovětín, vesnice se stejně dlouhou historií.

Nadmořská výška je v místech, kterými jsme procházeli, kolem 600 metrů, a když se povede den jako ten dnešní, je cesta mnohem záživnější (a zářivější) nežli její cíl (nic nového).

tajemství minulosti

Ve Vlastivědě moravské napsané Aloisem Josefem Pátkem, učitelem v Lukách, vydané Musejním spolkem v Brně 1901, stojí, že léta 1770 vystavěl (v Rácově) rodák rácovský, farář v Pavlově Tomáš Havelka, veřejnou kapli s oltářem bolestné Panny Marie, s vížkou a zvonkem, a nadal ji dle listiny ze dne 31. července 1795 dvěma sty zlatých na šest mší svatých ročně. Rácovská kaple byla po opravě znovu vysvěcena v září 2011.

kaple Panny Marie Bolestné v Rácově

Prošli jsme Lovětínem, dnes rejdištěm zpovykaných masopustních příšerek, a v nedalekém lesíku uviděli malátný ledopád oděný sluníčkem, nyvě nabízející k obdivu škálu hebkých, jemných barev místo nedávné robustnosti. Vyčerpaně zpíval svoji labutí píseň, ale okolní břízky už se od něj odvracely, slyšely přicházet jaro.

ledopád u Lovětína v roce 2012

S úctou jsme výtvor několikrát obešli a pohovořili o jeho bývalé eleganci, ale i my jsme cítili svými turistickými senzory, že vláda zimy končí (i když máme v plánu lyžování v Krkonoších).

Drahnou část zpáteční cesty jsme mohli z různých pozic obdivovat Mešnici, která se svými 753 metry výšky vypadá z této strany vskutku impozantně. Na chviličku se ukázal i Křemešník s Pípalkou, ale hlavním přínosem dne, ve kterém jsme „prozkoumali“ 13 km turisticky neznačených dopravních cest, bylo zjištění, že jaro už nikdo nezadrží.

vláda zimy se blíží ke konci

co všechno bude muset zvládnout jaro

Tklivý pocit, který v nás zanechal uplakaný ledopád, odfoukal vítr, vysušilo slunce, nechali jsme se ovládnout radostí, kterou příroda i lidé vždy znovu, a přesto jakoby poprvé, zažívají s nástupem jara.

Klikněte zde, chcete-li se podívat, jaký byl ledopád v roce 2009, tady se dozvíte o Batelovu a Lovětíně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*