Silvestr na Chrudimce 2019

Hvězdicový pochod k prameni Chrudimky pořádal KČT Hlinsko
30. prosince 2019

S Václavem, Mílou a Františkem jsme odjeli v 8 hodin autem z Jihlavy a zaparkovali u kostela v Kameničkách. Po červeně značené turistické trase jsme se vydali směrem na Chlumětín, před obcí odbočili vlevo na neznačenou cestu, která nás dovedla na Paseky, odtud bylo po zelené značce jen pár kroků k Filipovskému prameni Chrudimky. Už po 36. se v lese u louky pod prameništěm, kde byl před několika lety zasazen kámen s označením pramene, hvězdicově scházeli účastníci oblíbené akce.
Předposlední den roku využívají pochodníci nejen, aby si popřáli zdraví a šťastné turistické kilometry v příštím roce, případně se pochlubili svými „úlovky“ v roce, kterému zbývají do uzávěrky už jen hodiny, ale pořadatelé jim dali možnost udělat dobrý skutek a přispět v rámci celostátního „Novoročního čtyřlístku“ na budování bezbariérových stezek pro vozíčkáře – do kasiček přibývaly nejen mince, ale i „papírová měna“ a pořadatelky odměňovaly dárce odznáčkem a kalendářem.
Vše bylo, jak má být a už téměř čtyřicet let na tomto místě je! 🙂

Podívejme se na fotografie, na nichž Míla a František zachytili dění končícího roku 2019 a laskavě mi je dali k dispozici – na Mirkovy dokumentační obrázky si musíme ještě nějakou dobu počkat.

Míla nás vyfotila při přípravě na cestu
na rozcestí se vydáváme po ČTZ směrem na Chlumětín; foto Míla Bradová
z Kameniček po ČTZ směrem na Chlumětín, u autobusové zastávky odbočka vlevo na Paseky, dále po ZTZ k prameni Chrudimky, stejnou cestou zpět 30.12.2019

Stoupání silnicí ke Chlumětínu zdaleka nebylo nezáživné – jako vzácná bílá perla s tmavým zdobením nás přitahoval vpravo usazený Volákův kopec nad Kameničkami, který by bez Antonína Slavíčka zůstal jen neznámým pahorkem porostlým lesem.

výhled na Volákův kopec, který proslavil malíř Antonín Slavíček na svém obraze; foto M. Bradová
tak zachytil Volákův kopec (673 m n. m.) František Janeček
cestou k Chlumětínu; foto F. Janeček
za osadou Paseky putovali po zelené značce turisté k prameni Chrudimky; foto F. Janeček
pořadatelé umístili na stromy lístky s otázkami vědomostního kvízu – společně jsme se účastnili luštění – některé otázky byly dost náročné, takže jsme ocenili, že dole na stránce byl malými písmeny uveden správný výsledek 🙂 ; foto F. Janeček
kolem pramene Chrudimky se soustřeďovalo během celého dne množství pochodníků; foto F. Janeček
před polednem začalo mezi stromy prosvítat slunko a tím nastolilo slavnostní atmosféru; foto F. Janeček

Na letošní pozvánce uvedli pořadatelé s pýchou, že v roce 2018 se u pramene Chrudimky sešlo 1460 turistů, kteří přispěli na konto Novoročního čtyřlístku 27 110 Kč, což byla nejvyšší vybraná částka z šedesáti podobných akcí v celé České republice!

Že se i letos měli čím pochlubit, jsem se dočetla v chrudimském deníku, kam jeden z pořadatelů pochodu napsal dne 7. 1. 2020:
„První k prameni letos přišel v 9 hodin pan Dopita ze Slatiňan a poslední přišli dva mládenci z Kladna, už za tmy s baterkou. U pramene se letos sešel rekordní počet účastníků. Měli jsme připravených 1920 pamětních listů a hodinu před koncem nám došly. Většina účastníků přišla pěšky, někteří si cestu zkrátili autobusem. Přijelo také několik cyklistů. Už po několikátý rok přijíždí k prameni skupina jezdců na koních. Příchozí přivítala příjemná atmosféra blížícího se Silvestra. Mnozí z nich si popřáli do nového roku a svá přání často zapili medovinou, kterou prodával pan Řezníček.“

Míla nás vyfotila, jak se společně s Lenkou Žákovou z KČT Havlíčkův Brod těšíme na voňavou klobásku
to je radost! ; foto Míla Bradová
v tomto koutě lesa nedaleko ohniště se mísilo klobásové aróma s vůní horké medoviny, kterou připravoval pan Řezníček; foto F. Janeček
užili jsme si jídla i medoviny, nezapomněli ani na příspěvek do Novoročního čtyřlístku – chystáme se k odchodu; foto F. Janeček
varianta pamětního listu 2019 vydávaného pořadateli u pramene Chrudimky
kromě pěší chůze, bicyklu a jízdy na koni se vyskytl i tento druh dopravy k prameni Chrudimky; foto F. Janeček

Zmínila jsem, že kolem poledne se dalo do práce slunko – bylo tak snaživé, že dokonce vymetlo celou oblohu, takže výhledy byly, bez přehánění, úchvatné! Dokladem je následující obrázek krkonošského hřebene:

na zpáteční cestě jsme byli na silnici před Chlumětínem obdarováni výhledem na Sněžku, vzdálenou odsud přes 100 km – tak jasné a slunečné počasí bylo 30. prosince 2019! foto F. Janeček

To už by mohlo k vrchovaté spokojenosti stačit – přesto jsme získali ještě jeden, ne tak efektní, přesto cenný obrázek: křížová cesta u kostela v Kameničkách je sice na místě od roku 2017, ale pro nás byla její prohlídka premiérou. Oslovující po stránce umělecké i duchovní.
Je umístěna za kostelní zdí, kterou ve vzdálenosti asi 70 metrů kopíruje.

kostel Nejsvětější Trojice v Kameničkách u Hlinska; foto F. Janeček
prohlídka křížové cesty u kostela Nejsvětější Trojice v Kameničkách
kamenné sloupky s křížovou cestou byly u kostela instalovány v roce 2017; foto F. Janeček
autorem křížové cesty v sousedství kostela v Kameničkách je umělecký kovář Pavel Tasovský z Náměště nad Oslavou; foto F. Janeček
na kamenných stélách (160 cm) jsou kovářské práce v kovovém rámu; foto F. Janeček
vše je z pevného materiálu, jen vlasy postav a trnová koruna jsou vytvořeny zvlášť, vykované kusy železa kovář nejprve nazinkoval proti korozi, nakonec nanesl speciální grafitovou barvu, která působí matně a činí díla efektními; foto F. Janeček

Křížová cesta ústí v parku s lavičkami, prý oblíbeném a hojně navštěvovaném, jehož součástí je i Pomník padlým od sochaře a medailéra Karla Lidického (1900–1976), rodáka z Hlinska.

Pomník padlým v Kameničkách je dílem sochaře Karla Lidického; foto F. Janeček

Uvádět, že obec Kameničky proslavil spisovatel Karel Václav Rais (1856–1926), který svým románem „Západ“, inspirovaný životem zdejšího P. Josefa Parduse, ovlivnil pražské umělecké kruhy natolik, že se mnozí malíři, z nichž jmenujme především Antonína Slavíčka (1870–1910), který zde vytvořil na 70 obrazů, či spisovatelé, rozhodli pro pravidelné návštěvy a tvorbu v této rázovité oblasti, bylo by nošením dříví do lesa.

Naproti kostelu, na druhé straně parčíku, je Galerie Antonína Slavíčka, v jejímž průčelí jsou umístěny bysty obou výše jmenovaných umělců a jejich pamětní desky na protější škole.

Abychom naplnili všechna očekávání a zvyklosti této akce, zajeli jsme alespoň na krátkou návštěvu jedinečného hlineckého Betléma. Architektonicky ojedinělý soubor lidových staveb leží v centru města na pravém břehu řeky Chrudimky mezi náměstím a návrším s kostelem. První dva domy jsou doloženy již na mapě z roku 1731.
Zástavba původních obecních pastvin probíhala od poloviny 18. do poloviny 19. století a souvisela se zrušením nevolnictví a možností poddaných se stěhovat. Z původní zástavby čítající kolem dvou set domů se dochovalo pouze 24 objektů, které byly po rekonstrukci vyhlášeny v roce 1995 památkovou rezervací lidové architektury.
V části domků jsou expozice, některé jsou využívány k pořádání sezónních výstav, několik domů je obydleno, v jiných jsou služby návštěvníkům či obyvatelům Hlinska.

postavy „betlémského příběhu“ v hlinecké památkové rezervaci Betlém; foto F. Janeček
rozsáhlý roubený dům č. 362 má dvě křídla propojená síní, později přibyly hospodářské přístavky – obrázek z propagační brožury
nápis ve štítě jednoho z domů v památkové rezervaci v centru Hlinska na pravém břehu řeky Chrudimky; foto F. Janeček

Související články:
Silvestr na Chrudimce 2018 – zde jsou odkazy na články od roku 2009, kdy se akce „Chrudimka“ zúčastňujeme.

Jedna odpověď na “Silvestr na Chrudimce 2019”

  1. Dostala jsem zprávu, že 30.12.2019 se k prameni Chrudimky dostavilo 1920 účastníků, kteří přispěli na konto Novoročního čtyřlístku částkou 32 464 Kč!
    Gratulujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*