Zahájení cykloturistické sezóny 2009 na Jihlavsku

Den Země (a radosti)

Už jsem se chlubila, že mám od konce ledna nové kolo a helmu, už jsem jim (původem z Brna) také ukázala kus naší Vysočiny, ale do společnosti jsem je zatím neuvedla. Zvolila jsem k tomu termín slavnostní a na vstupu jsme si dali záležet, abychom se předvedli co největšímu množství přátel. Ta příležitost nastala v neděli 19. 4. , když se na pozvání KČT Tesla a KČT Sokol Bedřichov sešlo v 10 hodin u loni otevřené lávky přes řeku Jihlavu víc jak 60 cykloturistů, aby zahájili letošní sezónu a navíc po svém způsobu oslavili Den Země (22. 4.), který připadl letos na středu, což je den, kdy většina z nich podlehne svému zlozvyku a upaluje do práce.

poslední ladění před startem

Iva Svobodová a Míla Bradová vyřídily, zařídily a uřídily všechno a všude – dostali jsme popis doporučené trasy a mapku oblasti a protože akci podporovalo Město Jihlava, měla zájem i média a tak se stalo, že moje nové kolo a helma se na vteřinu ukázaly i v nejprestižnějším televizním vysílání a vstoupily tedy do velkého světa! Upozornila jsem je, že za ten slavný vstup vděčí mně a žádala jsem za to jejich celoživotní oddanost – uvidíme…

Iva Svobodová zahajuje cyklosezónu 2009

Iva pronesla slavnostní zahajovací řeč a pak nás vyzvala, abychom navrhli Městu jméno pro novou lávku – moje invence pokulhává, proto mě napadlo jen: Turistická, což asi neprojde, ale čím dál víc se mi líbí.

prvních deset účastníků dostalo pěkný dárek od Města Jihlavy

Sešly se tu všechny věkové kategorie, proto se po startu utvořily skupinky podle výkonnosti a za krásného počasí jsme se rozptýlili po trati.

slavnostní start

následník

Doporučená trasa měřila kolem 30 km a měla dva záchytné body – ve Větrném Jeníkově, kde byla možnost oběda a v Rantířově, kde oficiálně cyklojízda končila předáním Pamětního listu.

cyklotrasa při zahájení sezóny 2009

V mapce jsem neuměle a nepřesně zakreslila naši trasu, která víceméně dodržovala (alespoň zpočátku) doporučení, ale ve Sklářském lese mělo kolo možnost poznat rozvětvenější místní dopravní síť než jen tu, která vedla přímo k cíli… Bylo ovšem krásně a byli jsme tu kvůli tomu. O Sklářském lese a okolí jsmem psala v září 2008 a v dubnu 2009.

Černý rybník blízko Větrného Jeníkova je polovypuštěný, a tak jsme neodolali puzení a doufali, že najdeme smírčí kámen, který je ve vodě u břehu. Podařilo se, voda opadla, zůstal na suchu.

smírčí kámen u Černého rybníka

V dostupné literatuře jsem našla jen to, že snad původně stával u úsobské silnice, sem ho dovezli chataři a uvazovali k němu loďku. Nápis vlevo je nečitelný, kámen si střeží své tajemství.

V restauraci ve Větrném Jeníkově bylo jako v úlu, pak jsme se jako pilné včeličky rozlétli po jarní krajině sbírat pyl zážitků, ze kterého se teď snažím vyrobit kapku medu. Iva je téměř místní, a tak nám ukázala nádhernou lesní cestu k Bílému Kameni, což byl pro nás objev dne a můj samohyb se radostí jen lehounce a odpérovaně natřásal, na lehký pohyb palečků zařazoval některou z více jak dvaceti rychlostních možností, prostě se k mé velké spokojenosti předváděl a jen vrněl, když slyšel moji hlasitou chválu… V takových radovánkách jsme přijeli do Vyskytné,

zastavení ve Vyskytné

zvěčnili jsme prchavé okamžiky štěstí a z kopce už to bylo jen dva kilometry do Rantířova, kde jsme byli před hospodou přivítáni pořadateli, sešli se s ostatními soukmenovci

cykločeřínci

a kvůli velkému úspěchu jsme se s našimi přáteli Majkou a Víťou rozhodli, že ještě nejsme duševně připraveni vzdát se dnešních rozkoší a z přemíry bujnosti jsme vyšlapali kopec ke kapli sv. Antoníčka na Rounku, sjeli jsme po bývalé hlavní silnici Pelhřimov – Jihlava kolem Šancí z roku 1843 do Ježené a okruhem znovu přes Vyskytnou, Plandry, Šipnov, Hybrálec do Bedřichova a pak už jsme se museli smířit s tím, že dnešní zahajovací cyklojízda po 45 ušlapaných kilometrech končí.

Jsem přesvědčená, že jsem pro entrée svého nového kola udělala maximum a doufám, že za to bude dobře a bez naschválů sloužit.

3 odpovědi na “Zahájení cykloturistické sezóny 2009 na Jihlavsku”

  1. JIrko,bude-li kolo na plánovaných akcích "šlapat", mohu uvažovat o takové formě odměny pro něj, zatím nedorostlo na výstavní molo… :-))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*