Kamenské aleje

3. července 2010

Jiné roky už býváme v této době na cestách – letos je odjezd odložený kvůli oslavám 150. výročí narození Gustava Mahlera, což je 7. 7. 2010 – máme tedy příležitost zajet do obce Kamenná, abychom se zúčastnili akce, o které loni všichni pěli chválu. Rozhodli jsme se pro kolojízdu a vyrazili z domu v sobotu krátce před devátou. Po desáté hodině a devatenácti kilometrech naprosto pohodové jízdy jsme dojeli na Žižkův vrch u Kamenné – nikdo z pořadatelů nevěděl nic o původu názvu, shodli se jen v tom, že Žižka tu prý nikdy nebyl.

Zaregistrovali jsme se a z nabízených možností zvolili okruh kolem Šlapanova – tak pojedeme kolem mostu U Lutriána (trochu z jeho historie se dozvíte, kliknete-li na odkaz), kde už jsme víc jak rok nebyli.

most U Lutriána

Ten starý několikasetletý most rozkvetl dneska oranžovými tomíkovskými tričky hněvkovických Šlápot, které se rojily v padesátihlavém veselém stádečku po okolí Kamenné a usilovně šlapaly do Šlapanova.

pochodníci na středověkém mostě

Vyplatilo se zrychlit krok či v našem případě šlápnout důrazněji do pedálů, protože v cíli na nás čekaly uzené klobásky a jedno chudák prase zaplatilo životem za naše chuťové potěšení – od časného rána se točilo na rožni a vonělo…

Pod stromy na Žižkově kopci bylo veselo, vyhrávala hudba Čekanka, pohoštění nemělo chybu, společnost byla vybraná… Myslím, že se na trasách pohybovalo a dosažení cíle pak oslavovalo přes dvě stě lidí. Pořadatelé přípravě jistě věnovali velkou péči a výsledek byl opravdu skvělý!

po pochodu na Zizkově kopci v Kamenné

hněvkovické Slápoty

Kolem čtvrté jsme učinili těžké rozhodnutí o návratu domů a Jirka Fuxa nám ukázal přímou cestu lesem od Dobronína do Antonínova Dolu – ceníme si velice, že jsme poznali zkratku, kde není třeba být účastníkem silničního provozu. Trasu jsme si projeli a doufali, že nás příště pozná a zase vlídně přijme.

Dneska jsme ušlapali 49 kilometrů na okruhu: od Svatošů z Jihlavy – Střítež – Dobronín – Kamenná – most U Lutriána – Šlapanov – Smilov – Pozovice – Kamenná – Antonínův Důl – domů ke Svatošům

cyklotrasa 3. 7. 2010

Do Antonínova Dolu jsme nejeli náhodou, věděli jsme, že se tam odpoledne slavnostně světila úplně nová kaple, což není v dnešní době zcela běžná záležitost, a proto jsme si ji chtěli prohlédnout. Ale o tom až v dalším příspěvku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*