Českokrumlovští turisté na Jihlavsku

Neděle 27. května 2012

Loni při putování Krajem pětilisté růže jsme pozvali přátele z KČT Start Český Krumlov, pořadatele jednoho z nejstarších českých etapových pochodů, na některou jihlavskou turistickou akci, aby poznali oblast, odkud už po mnoho let přijíždějí toulat se po cestách panstvími pětilisté růže vděční vysočinští pochodníci. Přáli jsme si oplatit jim podle našich možností jejich práci s návrhy, značením a popisem tras, protože si uvědomujeme, že cesty, které pro nás při „Pětilistce“ vybírají, nám dávají možnost dokonale poznat krajinu, která ve středověku patřila „pánům z Růže“. Předsedkyně jejich odboru Libuška Kuchtová, Mistr turistiky, prokázala, že je skutečně odbornicí – vybrala pro autobusový zájezd jejich členstva účast na Tesláckém šotkovi, aby si prohlídli při patnáctikilometrové trase nejbližší okolí Jihlavy (Jihlava-Rančířov-Okrouhlík-Vysoká-Pístov-Jihlava) a následující den, po přenocování v chatě na Čeřínku, dopoledne prošli Naučnou stezku Čeřínek a odpoledne se zúčastnili komentované vycházky Jihlavou.

Nedělní program jsme společně s Mílou Bradovou a Františkem Janečkem sdíleli s nimi a stali se jejich průvodci po místech, která máme rádi. Potěšilo nás, že přijeli i Věra a Jirka Veselí, takže jsme se mohli všichni věnovat našim přátelům. Nedělní ráno bylo rozesmáté, plné příslibů příjemných zážitků.

Tušené turistické a kulturně-poznávací přísliby konkretizovala Míla Bradová, která Krumlovským sdělila program, se kterým rádi souhlasili.

Poté co vyslechli obdivuhodnou historii chat na Čeřínku, vydali se turisté po žluté TZ k začátku Naučné stezky (1,5 km), pak už po zelených „psaníčkách“, kterými je NS značená.

Během cesty po stezce jsme upozorňovali na přírodní a historické zvláštnosti a pyšnili se přírodními památkami.

O přírodě na Čeřínku jste už četli mnohokrát, myslím, že poměrně ucelený popis lokality je ve článku Podzim na Čeřínku.

Páté ze čtrnácti zastavení stezky je věnováno vodním zdrojům a zdejší pramenné oblasti – při cestě odedávna využívané jako spojnice mezi vesnicemi na svazích masivu Čeřínku je Formanská studna, kde vozkové napájeli svá zvířata a také lesní dělníci na vodu ze dva a půl metrů hluboké studny rádi spoléhali (v současnosti v létě pramen vysychá).

Naučná stezka je okruh, který se dá jít z obou stran – když jsme přišli k východišti poblíž Dolní Cerekve, měli jsme polovinu za sebou a cestu členitým terénem vzhůru k chatě na Čeřínku před sebou.

Druhé dějství premiérového pobytu Krumlovských se odehrávalo v kulisách historické, ale i současné Jihlavy. Rozdělili se na dvě skupinky, kterým jsme se s Mílou snažily postupně představit Jihlavu tak, aby účastníci získali povšechné znalosti o městě, ke kterému máme obě láskyplný vztah (Miluška s Františkem je provázeli náměstím, hradbami a kostely, my jsme vyzkoušeli mini-verzi Po jihlavských stopách Gustava Mahlera, jeho rodiny a přátel).

Před odjezdem turistů zpět do Českého Krumlova jsme my čtyři laičtí průvodci byli od nich za naši snahu, a pro vzpomínku na den buclatý vstřícností, obdarováni nejen hezkými keramickými výrobky, ale i ujištěním, že se na nás opět těší při letošním putování Krajem pětilisté růže, tentokráte v Rožmberku.
Rádi přijedeme 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*