Křemešník – Čeřínek 2014: přechod Jihlavských vrchů

11. ledna 2014, pořadatel KČT Tesla Jihlava

Loni jsem zakončila článek o tomto letitém výšlapu, kterého jsem se kvůli pooperačnímu zotavování nemohla zúčastnit, větou o naději, že příští ročník se snad beze mne neobejde. A bohudíky neobešel, zato jsme se všichni museli obejít beze sněhu a projít touto částí naší milé Jihlavské krabatiny po svých.
Na železniční zastávce Nová Buková (588 m n.m., evropské rozvodí Labe – Dunaj), odkud se pravidelně startuje, nás přivítala předsedkyně OKČT Tesla Míla Bradová, zopakovala informace o trase a navrhla nedočkavcům postát chvíli kvůli památečnímu fotu, podle kterého i po letech zjistíme, kdo se zúčastnil. 🙂

Trasa: Nová Buková ŽTZ – hájovna Hutě – Čejkov – Sázava – Křemešník – prohlídka poutního areálu – ČTZ Nový Rychnov – Dolní Hutě – Čeřínek ZTZ – Kostelec ČD = 26 km

Vlídná, tichá silnička nás dovedla do asi kilometr vzdálené vesnice, v níž prý žije necelá stovka obyvatel – ti při ohlížení po vzniku obce dohlédnou až na samý počátek 13. století – a to už se o prvních dvorech uprostřed lesů psalo v urbářích a knihách purkrechtních. Kapli si občané Nové Bukové financovali sami, byla vysvěcena v prvním roce 20. století.

Výstup na 765 metrů vysoký Křemešník není nic složitého, hezké výhledy dávají zapomenout na mírné, ale stálé stoupání.

Před polednem jsme si prohlíželi poutní areál už za vydatné pomoci sluníčka – jen jsme vzpomínkově prošli a obhlédli známá místa: budovu staré školy, faru, kostel, kaple, ambity, skalku, Větrný zámek.

Zajímavosti o výrazných osobnostech, které Křemešník svým životem a prací ozvláštnily a zajistily mu věhlas, i údaje z bohaté historie zdejších staveb najdete ve článcích M+M Svatošovi – Přechod Jihlavských vrchů 2009  a  Seminář KČT 2012.
Teď jen pár obrázků:

Na kopci několik kilometrů od Pelhřimova stála už od poloviny 16. století dřevěná kaple, kterou v době barokní vystřídal kostel, navštěvovaný kvůli prosbám o uzdravení zdejší léčivou vodou tisícovkami poutníků, kvůli nimž byly vybudovány ambity s kaplemi.

Větrný zámek, též U sedmi havranů nazývaný, si nechal v první polovině třicátých let minulého století stavět podle projektu významného architekta Kamila Hilberta jako letní vilu sochař a medailér Josef Šejnost (1878–1941), rodák z blízkého Těšenova.
Nejnovější zpráva z ledna 2014 je, že se vlastníkem jedinečné stavby, která v posledních desetiletích procházela nedobrými časy a už hodně hlasitě volá po opravách, stal Jiří Kolář, majitel firmy Starkon, a má s ní dobré úmysly.

Když se pozorně podíváte na fotku, uvidíte kamenný patník s baretkou, nazvaný křemešnické nemehlo, které nechal kousek od vrat jako žertovné překvapení postavit Šejnostovi jeho pelhřimovský přítel.

Mravoučná pověst se váže ke skalce ve svahu kopce kousek od kostela: za oněch časů se bohatá paní vyléčila křemešnickou vodou, a proto z vděčnosti darovala kostelu zlatý kalich. Ten se stal jedné noci kořistí zloděje. Když chmaták s lupem prchal, stával se kalich těžší a těžší, až si chudák udřená musel odpočinout – jen ho na zem položil, proměnilo se zlato v kámen!
Povídalo se, že zdatná dívka, která bez pomoci na balvan vyšplhá, do roka se dobře provdá…
Prý to funguje – jedna slečna z Pelhřimova, která se kdysi dostala pod čepec kvůli svému sportovnímu výkonu, s povděkem dala na vrcholku skalky postavit křížek.

Při nástupu na červenou značku jsme jen zdálky pozdravili Pípalku a upalovali směr Čeřínek.

V Novém Rychnově, naproti kostelu, vytvořilo pár turistů malebnou skupinku u kolomazného kamene z Řeženčic.

Na konci článku Podzimní setkání značkařů 2013  je obrázek kolomazné pece a odkaz na výrobu kolomazi – klikněte, jestli máte zájem. 🙂

Další kratičká zastávka byla na rozcestí v Dolních Hutích – je tam vždycky krásně.

Kvůli velmi kladnému vztahu k turistické chatě na Čeřínku jsme odpočinek a občerstvení naplánovali skoro až k závěru cesty a tak se nelze divit, že po dvaceti kilometrech jsme se opravdu těšili!

Zdeněk Vlček, nájemce chaty, nás přátelsky uvítal a postupně vyplnil naše nekomplikované kulinářské představy – řízek byl jaksepatří dobrý, pivo mělo říz a hospůdka sálala vlídností. 🙂

Pět posledních kilometrů k vlaku do Kostelce jsme seběhli energicky a s pocitem, že den se povedl. 🙂

Související články: M+M Svatošovi – Křemešník – Čeřínek 2010Křemešník – Čeřínek 2012Křemešník – Čeřínek 2013.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*