Šestý hvězdicový výstup na Čeřínek

21. června 2014

Přípravy letošního hvězdicového výstupu na Čeřínek probíhaly společně s chystáním na týdenní turistický pobyt v Alpách, od kterého jsem si slibovala odpočinek po tolika akcích, které se během května a června uskutečnily – při řadě z nich jsme pociťovali organizační zodpovědnost nebo jsme podnikali konkrétní kroky pro jejich zdárný průběh.

Hvězdicový výstup na Čeřínek si během pěti minulých ročníků získal dobrou pověst a pomohl zviditelnit Klub českých turistů mezi veřejností – přesvědčili jsme se, že na tento pojem lidé slyší, a tak je naděje na pokračování akce v příštích letech.
Při přípravě jsme se drželi osvědčených postupů a v sobotu ráno jsme měli společně s Věrou a Jirkou Veselými nachystáno všechno, o čem jsme v týdnech a dnech předcházejících mysleli, že budeme potřebovat :-), ku pomoci nastoupili Jitka a Honza Korbelovi a Jana Sochorová s dcerou.

V propozicích stálo, že start je z libovolného místa, proto jsme očekávali turisty po všech přístupových značených cestách na Čeřínek (od Jihlavy, Kostelce, Dolní Cerekve, Batelova i Nového Rychnova) – první se dostavili krátce po 9. hodině:

V cíli dostávali diplom, klobásku k opečení a buchty, které jsme my pořadatelky napekly.

Den byl poměrně chladný, jakoby se rozhodl utajit před lidmi, že devět minut před 13. hodinou už začne astronomické léto – pro pochodníky příjemné prostředí, my jsme však celodenní postávání strávili v bundách.

U ohně, který udržovali Honza s Mirkem, bylo tedy dobře nejen kvůli klobáskám.

Řada příchozích ocenila dobrý výběr mezi propagačními materiály a mapami, které nám věnovalo město Jihlava a Vysočina Tourism.

Nájemce turistické chaty na Čeřínku pan Vlček nejenže poskytl skvělé pohostinské služby (výborná pečená žebra už získala proslulost), ale zajistil hudbu, která po celý den nevtíravě zpříjemňovala příchozím pobyt, někteří si s muzikanty i zazpívali…

Protože výletníci přicházeli postupně ve skupinkách – v lese na ně číhaly různé, obtížně překonatelné nástrahy –

mohli jsme se jim věnovat a prohodit s každým pár slov – a vo tom to je. 🙂

Jedni z těch, kteří vždycky zvolí dlouhou přístupovou trasu, jsou turisté z KČT Třebíč – tentokrát jeli do Horní Cerekve, zašli na Křemešník, nevynechali vrchol Čeřínku

a když přišli do cíle, byla před nimi samozřejmě ještě nejméně pětikilometrová cesta ke kosteleckému vlaku – to všechno jsme se dozvěděli z vyplněných účastnických lístků:

Korunní akce odboru KČT Čeřínek byla zařazena mezi pochody IVV, Dvoustovku i Vystup na svůj vrchol, proto chvíli trvalo, nežli si každý „sběrač razítek“ natiskl všechna potřebná do záznamníků a vandrbuchu, přispěl na výstavbu Bezručovy chaty na Lysé hoře a dostal diplom. 🙂

Po poledni, kdy počasí uznalo, že už je léto, přehoupl se počet nadšenců, kteří vyběhli na náš milý, turistický kopec, přes stovku – konkrétně 110 účastníků + 8 pořadatelů (o muzikantech a procházejících, nezapojených turistech, ani o kmitajícím personálu turistické chaty nemluvě), což znamená, že na Čeřínku bylo pěkně živo!

Děkujeme všem, kteří přišli a těšíme se nashledanou v příštím roce!

Užili jsme si světa a když vyšla Večernice, mysleli jsme už na modravé dálky s vysokými horami… 🙂

Související články:
Pátý hvězdicový výstup na Čeřínek 2013,
Čtvrtý hvězdicový výstup na Čeřínek 2012,
Třetí hvězdicový výstup na Čeřínek 2011,
Druhý hvězdicový výstup na Čeřínek 2010,
Hvězdicový výstup na Čeřínek 2009.

Prezentace o historii chat a turistiky na Čeřínku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*