Podzimní Vysočinou 2022

Výšlap v okolí Žďáru nad Sázavou
Neděle 16. října 2022

Akce, kterou pořádají turisté ze Žďáru nad Sázavou, jsme se s Mirkem zúčastnili naposledy v roce 2017, pak přišlo několik nešťastných let a letos jsem se už jen já mohla s přáteli vydat na říjnové putování.
Jeli jsme, Míla, Libuška, František a já, autem s Václavem. Cestou byla velká mlha, spadlo pár kapek – když jsme ale dorazili do cíle, začalo hustě pršet. Zašli jsme do bývalého Domu dětí a mládeže, kde byl start i cíl pochodu, přihlásili se a současně s popisem trasy dostali od pořadatelů i pamětní list, protože v cíli zůstávali pouze do 14 hodin. Pochod je dvoudenní, a tak jsme chápali, že už touží po odpočinku, ale zároveň jsme nechtěli být limitováni časem.
Na dotaz nám sdělili, že dnes se ke startu přihlásilo 70 turistů, což jsme v deštivém počasí posledních dní považovali za úspěch. My jsme se rozhodli pro 11 km dlouhý výšlap známou (a velice zajímavou) cestou, na níž je možné aspoň očima se dotknout historických a kulturních památek, kterými Žďár a jeho okolí oplývají.
Na trase jsme se setkali pouze s osmi turisty ze Světlé nad Sázavou, kteří podle propozic zvolili jinou ze zdejších mnoha turistických nabídek.

Než jsme se vydali na trasu, popřáli jsme Václavovi k narozeninám, které oslaví zítra – myslím, že je dobré zmínit, že budou 81. – je fit po všech stránkách – to dělá ta turistika! 🙂

František nás před odchodem na trasu zvěčnil na deštivém žďárském náměstí.

Na náměstí vyfotil František, jehož obrázky (až na dvě výjimky) se objeví v celém článku, jen hotel Veliš, u něhož se kvůli krásné domovní fasádě nikdy neopomeneme zastavit.

Secesní hotel Veliš zůstal ušetřen likvidace při přestavbě náměstí ve 2. polovině 20. století.
Výzdoba fasády hotelu Veliš je dílem akademického sochaře Viléma Amorta – všechny užité motivy na štukových reliéfech zdůrazňují národní hlediska.

O deváté nás potěšila městská zvonkohra – dnes byla na pořadu píseň Jede, jede poštovský panáček. 🙂

Po rekonstrukci, která proběhla ve Žďáru před několika lety, stojí náměstí rozhodně za podívání – zájemci naleznou ve článcích Žďár nad Sázavou a Žďár nad Sázavou – náměstí Republiky letní obrázky a informace.

Podle propozic jsme se vydali po ČTZ k zámku – stezka kolem Sázavy byla tichá a vlídná, vítr odpočíval – přestávalo pršet… jak říkávám – turisté jsou pánaboha milý děti…
Došli jsme k Bránskému rybníku, pak k obdivovanému baroknímu mostu a po ŽTZ jsme se vydali na Zelenou horu.

Barokní most u zámku ve Žďáru nad Sázavou.
Překrásné dílo přírody na prostranství u zámku nedaleko stezky na Zelenou horu.
Cestou na Zelenou horu.
Výstup k poutnímu kostelu sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou – nechal jej v letech 1719 – 1722 vybudovat opat zdejšího kláštera Václav Vejmluva. Foto Libuška Bohatá.
Barokní kostel sv. Jana Nepomuckého je dílem českého architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela (1677–1723).
Výhled ze svahu Zelené hory na zámek a Konventský rybník. Foto Libuše.

Nechali jsme se prostoupit duchem toho podivuhodného místa, pak se vrátili do reálného světa a po žluté značce přešli dvouobloukový most z roku 1834, který umožňoval přechod přes řeku Sázavu od zámku k baroknímu hospodářskému dvoru Lyra. Dvůr byl také vybudovaný za časů opata Václava Vejmluvy podle návrhu Santiniho, patřil ke klášteru a nyní je ve vlastnictví majitelů zámku.
Vystoupali jsme k Jordánku a přešli na modře značenou trasu vedoucí kolem Starého Dvora, kde jsme obdivovali stádo pasoucích se koní. Že už nepršelo, jsem se asi zmínila?
Na stezce, z níž je krásný výhled na město, byla před lety umístěna jedna z prvních soch žďárského rodáka Michala Olšiaka – dostala název Mamlas. Od té doby se sochy v okolí Žďáru rozmnožily.

Z návrší netečně zírá Mamlas na město.

Žlutě značený okruh nás od Mamlase vedl kolem rybníku Dívka k Olšiakovu Hamroňovi a pak ke Koni.

Hamroň u Hamrů nad Sázavou.
Kůň na vyvýšenině v obci Hamry nad Sázavou.
Všechny sochy Michala Olšiaka budí zájem turistů a ozvláštňují krajinu kolem Žďáru nad Sázavou.

Obcí Hamry prochází zemská hranice – v Čechách leží menší část, my jsme se vydali na Moravu, došli do Žďáru a za výkon se odměnili v cukrárně.

Z historického centra města po ČTZ k Bránskému rybníku u zámku, po ŽTZ na Zelenou horu, pak návrat ke konventu a kolem hospodářského dvora Lyra k Mamlasovi, odtud k Hamroňovi a do Hamrů nad Sázavou k soše Kůň a zpět do Žďáru = 12 km

Doma na mě čekala zahrada plná spadaných ořechů a jablek. Přesto jsem večer stihla koncert filharmonie Gustava Mahlera.
Krásný, bezproblémový den, děkuju Bohu za něj.

V případě zájmu se při zadání hesla podzimní vysočinou v našem vyhledávači objeví všechny články, které se týkají této akce v minulých letech – jsou tam mapky a popisy tras.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*