Přechod Jihlavských vrchů: Javořice 2024

2. část tesláckého přechodu Jihlavských vrchů
Sobota 24. února 2024

Ráda jsem přijala pozvání k výstupu na Javořici, který tradičně pořádali Aleš a Blanka Čermákovi a Míla Bradová z turistického odboru Tesla Jihlava. Propozice byly stejné jako loni, což je velmi příjemné – projít známou cestou po roce v dobré společnosti je osvobozující – problémy se cestou od člověka odlupují a rozplynou se v javořických lesích. To je dar pěší turistiky.

Jeli jsme vlakem v 7.40 z Jihlavy, vystoupili v Batelově, tam chvilku počkali na autobus do Janštejna. Bylo nás celkem 16, tedy dvakrát víc než loni.
Z Janštejna jsme šli po červeně značené turistické trase ke křižovatce U Obrázku, odtud po žluté značce ke Studánce Páně a po zelené na Javořici – tedy klasický výstup.

Bylo velmi proměnlivé počasí, celou noc sněžilo, v tomto regionu napadlo dost sněhu. Teď během dopoledne místy hustá mlha, neviditelno, ale když jsme došli na Javořici, bylo azuro!
Fotky v dnešním článku jsou od Libušky Bohaté a Františka Janečka – děkuji za ně! 🙂

V Janštejně před zahájením výstupu na Javořici. Foto František.
Noční sníh rozsvítil přírodu pod Javořicí. Foto František.
Výstup po svazích Javořice byl poklidný a příjemný. Foto Libuše.
Okolí Studánky Páně je k nepoznání – původní lesy zmizely, ale nová výsadba už byla zahájena. Foto Libuše.
Je skoro nutností zachytit skupinu pochodníků na ikonickém místě u Studánky Páně. Foto František.

Není možné na tomto místě nevzpomenout na historii tohoto místa a na Vlastu Javořickou, která celý život prožila v nedaleké Studené.

Od Studánky Páně je po zelené turistické značce už jen kousek na vrchol Javořice. Foto František.
Sluncem zalitý stožár zabodnutý do modré oblohy. Foto Libuše.

Užili jsme si příjemnou chvíli na vrcholu nejvyšší hory Jihlavských vrchů i celé Českomoravské vrchoviny (837 m n. m.), pak poseděli u svačiny, potěšili se pamětním listem od Míly a vydali se dolů po zeleně značené turistické trase.

U turistického přístřešku na Javořici rozdala Míla Bradová pamětní diplomy na dnešní výstup. Foto František.
Studánka s jezírkem na svahu Javořice. Foto Libuše.
Část Míchovy skály – tady hustě pršelo, o několik desítek metrů níž panovala na svahu Javořice hustá mlha s deštěm. Foto Libuše.

Možná byste se rádi podívali, jak zdejší krajina vypadá, když je opravdu zasněžená. 🙂 Viz článek Přechod Jihlavských vrchů: Javořice 2015.

Mlha postupně zahalila svahy Javořice, takže v místech, odkud jsme loni viděli krásně Velký pařezitý rybník, nebylo vidět nic.
Došli jsme k rybníku, mlha zůstala, takže stožár Javořice odtud nebyl vidět, ale okolí působilo při pohledu z hráze romanticky.

Velký pařezitý rybník v mlžném oparu vyvolával představy o dávném vzniku této nádrže na pitnou vodu v časech pána zdejšího kraje Zachariáše z Hradce (1527–1589).
Foto František.
Velký pařezitý rybník, tentokrát bez vrcholku Javořice se stožárem. Foto Libuše.

Na křižovatce jsme odbočili na červeně značenou trasu, po níž jsme se dostali ke kapli Karla Boromejského, pak ke kamenné stéle, kde bývala do terče k ní připevněného o letnicích provozována střelba „ku ptáku“. Nejúspěšnější střelec byl poctěn názvem a hodností „ptačího krále“ a na jeho oslavu byly pořádány slavnosti a radovánky. Zprávy o této zábavě sahají podle dokladů do 13. století, do Čech se rozšířila z Německa a byla provozována několik století.

Kaple Karla Boromejského u Telče má bohatou historii. Foto Libuše.

Hezká byla cesta alejí Lipky, to už nás zase provázelo nádherně modré nebe s bělostnými mraky. Zastavili jsme se u tabule kondiční stezky RNDr. Miloše Vystrčila – je možno změřit si srdeční tep po zdolání jednoho či dvou kilometrů rychlejší chůze a zjistit tak svoji způsobilost k životu. 🙂

V Telči jsme se v restauraci Na Kopečku odměnili dobrým jídlem, nespěchali jsme, proběhlo i závěrečné hodnocení 🙂 Před odjezdem autobusu jsme prošli město a užívali si vzájemnosti.

Veselé paničky telčské. Foto František.
Procházka po telčském náměstí vždycky potěší. Foto Libuše.

Měřicí přístroje ukázaly, že včetně cest k dopravním prostředkům jsme našlapali 21 km.
Autobus odjížděl v 16.35, za necelou hodinku jsme byli v Jihlavě.

Související článek:
Přechod Jihlavských vrchů 2024 – část Křemešník a okolí

Jedna odpověď na “Přechod Jihlavských vrchů: Javořice 2024”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*