Novoroční výstup na Šacberk 2017

20. ročník akce pořádaný KČT Tesla Jihlava
Neděle 1. ledna 2017

Na první straně Kalendáře turistických akcí 2017 na Vysočině bylo uvedeno, že novoroční výstup na Šacberk, kterého se každoročně účastníme, slaví letos 20. výročí trvání; z toho celá polovina ročníků (od ledna 2008) je slovem a obrázky zachycena na našem webu. Čtenáři tedy mají povědomost o průběhu novoročního turistického odpoledne – s železnou pravidelností se scénář opakuje. Proto uvedu jen základní fakta a pár obrázků z letošního prvního dne roku.

Ve 13:30 jsme se sešli s kolegy z KČT Čeřínek v Bedřichově před bývalou Jitřenkou – dostavilo se asi 25 turistů se kterými jsme se vydali na Šacberk, abychom se setkali s dalšími jihlavskými turisty a známými.

z Bedřichova se vydáváme na nedaleký Šacberk; foto V. Veselá

Na okraji Jihlavy, tam, kde se stezka noří do lesa a vede na 613 metrů vysoký vrch, kde od roku 1907 (letos je to tedy 110 let) stávala bezmála 28 metrů vysoká dřevěná rozhledna, z níž po požáru v roce 1940 zbylo jen kamenné torzo, vlastně přes čtyři metry vysoký osmiúhelníkový sokl, jsme se zastavili, abychom si na výšině, z níž jsme obhlédli město, připili na rok, který právě začíná.

kolegové z KČT Čeřínek - zastávka na cestě k Šacberku; foto J. Veselý

Pro tuto příležitost jsme přinesli „pár jablíček z naší zahrádky“ proměněných ve smrčenské pálenici na čirý 52% mok, doma mírně zředěný silným výluhem z hrozinek a koření, který jsme nazvali „míšovice“. Přišla k chuti. 🙂

nabízíme "míšovici"; foto V. Veselá

Pro ty necelé dva kilometry lesem bylo potřeba spoustu času – neustále jsme se potkávali se známými a přáli si šťastný nový rok – vždyť kvůli tomu jsme tu byli. 🙂

Podle sdělení organizátorů se v krásném slunném dni vypravilo na Šacberk 171 lidí, kteří přispěli na sbírkové konto KČT určené na budování turistických stezek pro vozíčkáře 4 250 Kč, na dostavbu Bezručovy chaty putovalo 300 Kč. Do naší domácí turistické galerie přibyly dva novoroční čtyřlístky. 🙂

novoroční čtyřlístek pro vzpomínku

Na Šacberku jsme se pozdravili nejen s jihlavskými známými, přijel i Vlastimil Hloupý z Čáslavi, jednatel Vzdorospolku a někdejší organizátor České básně, s radostným údivem jsme vítali naše přátele, turisty z Olomouce a Brna, i Dušana Petráše z Duchcova, pořadatele Pochodu Giacoma Casanovy, kteří nás cestou na Moravu přijeli krátce pozdravit.

novoroční přání od přátel, vedle rub kalendáře, který dostal každý přispěvatel novoroční sbírky

Hlavní pořadatelka, předsedkyně KČT Tesla Jihlava, Ing. Míla Bradová, mohla být s účastí a pohodovou sváteční atmosférou zcela spokojená.

neúnavný dokumentarista Jirka Daňhel si pořídil selfíčko s hlavní pořadatelkou akce Mílou Bradovou

Během odpoledne volala Naše Věra, že si s Pavlem vyšlápli na Ostrý přivítat nový rok – byli nadšení ze slunečného počasí a výhledu na Tatry.

Novoroční odpoledne jsme jako vždycky zakončili v restauraci, abychom při sklence vína zhodnotili průběh právě skončené akce a prohovořili ty následující. 🙂
Na konto jsme si připsali prvních 10 ušlapaných kilometrů v roce 2017. 🙂

už 20 let pořádá KČT Tesla Jihlava Novoroční výstup na Šacberk

Pro zájemce zařazuji (když máme ta výročí  🙂 ) odkazy na všechny články o novoročních shromážděních na Šacberku:
Novoroční čtyřlístek 2008,
Novoroční výstup na Šacberk 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*